Title of a News Article

Gaib Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde TİM ve GAİB işbirliğiyle gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Satın Alma Semineri GAİB hizmet binasında yapıldı.Birleşmiş Milletler’in 2014 yılında dünyanın birçok ülkesinden toplam 17,2...

Gaib Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz
banner206
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde TİM ve GAİB işbirliğiyle gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Satın Alma Semineri GAİB hizmet binasında yapıldı.
Birleşmiş Milletler’in 2014 yılında dünyanın birçok ülkesinden toplam 17,2 milyar dolarlık mal ve hizmet aldığını belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu dönemde Türkiye’nin BM’e 380,5 milyon dolar mal ve hizmet sattığını, bu oranında BM’nin tüm alımlarının yalnızca yüzde 2,2 oranına karşı geldiğini belirterek yetersiz olduğunu ifade etti. BM mal ve hizmet alımlarındaki payın arttırılması için çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekleyen Çıkmaz Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Satın Alma Seminerinin GAİB üyeleri için faydalı geçtiğini ifade etti.
Seminere GAİB üyesi bir çok firma katılırken BM temsilcileri tarafından yapılan ihale ve satın almalarla ilgili bilgiler verildi. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının mal ve hizmet satın alımları yıldan yıla artmakta olup, BM Sistemi tarafından 2014 yılında gerçekleşen toplam mal ve hizmet tutarı 17,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. BM satın alımlarının sağlık, ulaşım, gıda ve tarım ürünleri; inşaat ve mühendislik hizmetleri, idari hizmetler ve yakıtlar olduğu göz önüne alındığında ihracatçılarımız için potansiyeli çok yüksek bir pazar fırsatı sunduğu ortaya çıkmaktadır ”dedi.
"TÜRKİYE MAL VE HİZMET SATIŞLARINDA BM’DEN YETERLİ PAYI ALAMIYOR"
2014 verilerine göre 17,2 milyar dolar mal ve hizmet alımı gerçekleştiren BM’in bu bütçesinden Türkiye’nin ve ihracatçıların yeterli payı alamadığının altını çizen GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, düzenlenen seminerle hedeflerinin bundan sonraki hizmet ve mal alımlarında ihracatçıların önünü açmak olduğunu belirterek, “BM alımlarındaki geniş potansiyele rağmen ülkemiz bu alımlardan yeterli payı alamamaktadır. 2014 yılında Türkiye’nin BM tarafından yapılan toplam mal ve hizmet tutarı 380,5 milyon dolar olurken, bu oran BM’nin tüm alımlarının yalnızca yüzde 2,2’sine karşılık gelmektedir. Söz konusu rakamlar ülkemizin de yer aldığı BM’nin en fazla alım yaptığı gelişmekte olan ülkelerden Hindistan için 1,2 milyar dolar, Afganistan için 817,4 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri için 573,4 milyon dolar, Rusya Federasyonu için 421,4 milyon dolar, Kenya için 393,1 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Gelişmiş ülkelerden ise yalnızca Amerika Birleşik Devletleri 1,5 milyar dolar tutarında mal ve hizmet satışı yapmıştır. BM’nin en çok alım yaptığı ülkelerle kıyaslandığında ülkemizin payının az oluşunun firmalarımızın BM’nin mal ve hizmet satın alımları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları ve ihalelere katılıp teklif verebilmek için önceden belli usul ve esaslar dahilinde BM Sistemi’ne kayıt olarak akredite olmaları gerektiğini bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda BM üyesi ülkelere yönelik olarak satın alma, ihale başvuru süreci ve tedarikçilerin kayıt zorunluluğu konularında “BM Satın Alma Hizmetleri Birimi” (UNPD) yetkilileri tarafından verilen bilgilendirme seminerleri, söz konusu faaliyetin firmalarımızın bilgilendirilmesi açısından önemli bir fırsat oluşturmuştur. İnanıyorum ki bundan sonraki dönemlerde GAİB üyeleri başta olmak üzere Türkiye BM satın almalarında daha etkin rol oynayacaktır” dedi.
Seminere katılan firma üyeleri de, seminerin faydalı olduğunu, BM mal ve hizmet alımıyla ilgili bilmedikleri müracat yöntemlerini öğrendiklerini, önümüzdeki süreçlerde BM mal ve hizmet alımlarında daha etkin olabileceklerini belirttiler.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2015, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142