Title of a News Article

Genç MÜSİAD’ta Tecrübe Paylaşımları Sürüyor

Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşım Programlarında bu hafta Türkiye İle Değişen Afrika konusu masaya yatırıldı.Programa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Cibuti Koordinatörü Gıyaseddin...

Genç MÜSİAD’ta Tecrübe Paylaşımları Sürüyor
banner206
Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşım Programlarında bu hafta Türkiye İle Değişen Afrika konusu masaya yatırıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Cibuti Koordinatörü Gıyaseddin Karatepe genç işadamlarına Türkiye ve Afrika ilişkilerinin tarihsel gelişimi, Afrika’daki Türkiye algısı ve yeni dönemde Afrika-Türkiye ilişkileri hakkında bilgiler verdi.
MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkan Yardımcısı Kadir Başaran, “Ülkemiz özellikle son on yılda her alanda yakaladığı ivme ile bölgesinde ve yakın coğrafyalarda yükselen güç ve yeni bir umut ışığı olarak görülmektedir. Bu algının oluşmasında hükümetimizin uyguladığı dış politikanın, ülkemizdeki ve ülkemizi dış dünyada temsil eden kurumların payı büyüktür. Afrika kıtasındaki ülkelerin ve bu ülkelerde yaşayan din kardeşlerimizin de ülkemize bu gözle baktığını görüyoruz. Bizler de bu hafta Afrika kıtası başta olmak üzere dünya üzerinde bizimle aynı duyguları paylaşan milletlerin ülkemize bakış açılarını ve onların gözünden Türkiye algısını dinlemek istedik” dedi.
Afrika kıtasının Peygamber Efendimiz zamanında İslam dini ile tanıştığını ve zamanla İslam Medeniyeti’nin yayılmasında büyük katkılar yapan kutsal bir belde olduğunu vurgulayarak konuşmalarına başlayan Diyanet İşleri Başkanlığı Cibuti Koordinatörü Gıyaseddin Karatepe, “Afrika toprakları, Büyük İslam Medeniyetleri’nin oluştuğu ve medeniyet havzalarının bulunduğu İslam dininin en büyük parçalarından biridir. Yüce dinimizin yayılmasında, Avrupa ve Amerika kıtalarına taşınmasında bu topraklarda yaşayan din kardeşlerimizin rolü çok büyüktür. Özellikle Osmanlı Devleti zamanında bu bölgelerde yaşayan milletler dinimize büyük hizmetler vermiştir. Ancak Afrika toprakları Osmanlı Devleti’nin bu bölgelerde etkinliğini kaybetmesinin ardından Avrupalı ve Amerikalı sömürgeci devletler tarafından büyük tahribat ve yıkıma uğratılmıştır. Zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları bu ülkeler tarafından sömürülmüş, İslam Medeniyetine ait eserler yakılıp yıkılmış, bölgeden kan ve gözyaşı eksik olmamıştır. Günümüzde bu bölgelere bakacak olursak ülkemizi yeni dünya düzeninde bir umut ve ana kumanda merkezi olarak görüyorlar. Bölge ana gövdeden ayrılmış bir organ gibi hala kıpır kıpır ve ana gövde ile birleşeceği günü bekliyor. Ülke olarak, son 12-13 yıla kadar Afrika başta olmak üzere geçmişte himayemiz altında olan bu bölgeleri ve dünya üzerinde pek çok konuda bağımız bulunan diğer ülkeleri dışlayan ve yalnızlığa terk eden bir politika izledik. Buralarda yaşayan kardeşlerimizle bağlarımızı kopardık ve uzaklaştık. Bunu fırsat olarak kullanan sömürge zihniyetli devletler bu ülkeleri İslam dininden koparmak ve zenginliklerini ele geçirmek üzere yoğun bir çalışma içine girdiler. Yaşanan bu kopukluğun ardından özellikle son on yıldır yeniden bu bölgelere gitmeye ve ilişkilerimizi yeniden kurmaya başladık. İzlenen bu politika meyvelerini vermeye başladı ve bu bölgelerde yeniden ülkemizin varlığı hissedilmeye başladı. Son dönemde ülke olarak Somali, Sudan ve Güney Afrika başta olmak üzere pek çok ülkeye gıda, su, hastane, barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılamaları için yardımlar yapıyoruz. Ülkemizin Yeni Türkiye vizyonunda özellikle Afrika başta olmak üzere dünya üzerinde din, kültür ve tarih bağımızın olduğu bütün ülkelere ulaşmamız, bu ülkelerle bağlarımızı yeniden güçlendirmemiz ve birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Oralarda yaşayan kardeşlerimizin bize bu kadar ihtiyacı varken biz ülke olarak onlara uzak duramayız. Devletimizin son yıllarda “monşer” siyasetini terk ederek “Ümmet” bilinciyle hareket etmesi sayesinde ülkemize olan güven duygusu ve tarihte biçilen “ağabeylik” rolü yeniden canlı hale gelmiştir; çünkü bir yerde ulaşabildiğiniz ve kucaklaşabildiğiniz sürece var olursunuz” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Genç MÜSİAD Konya Şube Başkan Yardımcısı Kadir Başaran, Diyanet İşleri Başkanlığı Cibuti Koordinatörü Gıyaseddin Karatepe’ye günün anısına hediye takdim etti.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2015, 14:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142