Rusya ile uçak düşürme krizi başladığından buyana millet doğalgaz meselesini konuşmaya başladı. "Rusya doğalgazı keserse!.."

Türkiye, doğalgaz ihtiyacının yüzde 50'den fazlasını Rusya'dan, yüzde 20'ye yakınını İran'dan, yüzde 10 kadarını Azerbaycan'dan, kalanını ise sınır komşusu olmayan ülkelerden sıvılaştırılmış halde temin ediyor.

Ülke ekonomisinin önemli kısmı doğalgaza muhtaç durumda. Avrupa da bu ülkelerden gelip, Türkiye üzerinden geçen gaza ihtiyaç duyuyor. Yani Türkiye, aldığı doğalgazın bir kısmını da Avrupa'ya pazarlıyor.

Peki doğalgaz kesilirse nolur?

Doğalgaz kesilmez.

Ekonomisinde petrolden sonra en önemli kazanç kapısı olan bu ülkeler, doğalgazı Türkiye üzerinden satmaktan başka yol bulamazlar. Ama günü gelip gaz tükenirse asıl sorun o zaman çıkar. Bu durumda da ülkeler doğalgaza alternatif enerji kaynaklarını bulup kullanmak zorunda kalacaklar.

Peki Urfa doğalgaza ne kadar muhtaç?

Urfa'da doğalgazın sanayide kullanımı neredeyse hiç yok. Organize Sanayi Bölgesi'nde doğalgazı ısınma amacının dışında kullanan tesis sayısı da çok az. Tesis/şebeke yatırım bedellerinin doğalgaz kullanıcılarından tahsil edilmeye çalışılması üzerine kurulan birçok fabrika şebeke gazı yerine CNG yani sıkıştırılmış doğalgaz kullanmayı daha avantajlı buluyorlar.

Doğalgazın hanelerde kullanımı ise çok kısıtlı. Başta Karaköprü olmak üzere Yenişehir ve Bahçelievler bölgesinde doğalgaz kullanmaya başlayan bina sayısı çok az.

Doğalgaz kullanımı için asıl potansiyel olan toplu konutların olduğu yerlere ise henüz gaz verilmiş değil. Bunun başında ise TOKİ Akabe bölgesi geliyor.

TOKİ'deki vatandaşlar merkezi sistem ısıtmalarını kömürle çalıştırıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Akabe TOKİ'de ikamet eden bir dostumuz, buraya doğalgazın gelmesi için yapmadıklarının kalmadığını ama bir sonuç alamadıklarını dile getirerek, konunun gündeme getirilmesini istediler.

Doğalgaz dağıtım firması şehir merkezinden Akabe TOKİ'ye çıkacak olan doğalgaz şebekesi için arazi sıkıntısı yaşadıklarını ifade etmişler. Konuya belediyeler de müdahil olmuş ancak bugüne kadar sorun çözülmüş değil. Böyle bir konu bize iletilince sorunun sadece karayolu üzerinden geçecek bir hat ile çözülebileceğini düşündük. SSK kavşağından Akabe TOKİ'ye kadar olan mesafe kaç kilometre ki buraya doğalgaz bu tarihe kadar verilmemiş?

Bu konuda Büyükşehir ile Eyyübiye Belediyesi'nin acil olarak girişimlerde bulunması ve vatandaşların bu sorununu ortadan kaldırması gerekiyor. Akabe TOKİ'ye doğalgaz verildiği takdirde bundan Evren Sanayi Sitesi de faydalanacak, burada bulunan başta plastik imalatçıları olmak üzere birçok sektör elektrik kullanmaktan kurtulacak, yeni tesislerin faaliyete girmesinin önü açılacaktır.

Akabe TOKİ sakinlerinin doğalgaz kullanma taleplerinin de çok haklı bir gerekçesi var. Kömür almak için her daireden yıllık 300 dolar kadar yakıt parası toplamak zorundalar. Konutlarda sadece bir emekli maaşıyla veya aylık asgari ücretle geçimini sağlayan, merkezi sistem ısıtmaya katılmak istemeyen, evinde ısınmak için soba kullanan vatandaşlar var. Bu insanlardan yılda 300 dolar gibi bir para toplamak neredeyse imkânsız.

Vatandaşlar, doğalgaz gelirse hem bu insanların mağduriyeti ortadan kalkar hem de bu kadar konutun kömürle ısıtılmasından kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmiş olur diyerek bürokrasiden, idareden destek bekliyorlar.

Akabe TOKİ doğalgaz bekliyor.

Biz vatandaşın görüş, düşünce ve beklentilerini böylece dile getirmiş olalım.