Title of a News Article

Akçakale'de isot hasadı başladı

Akçakale'de isot hasadı başladı
banner206

Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya’nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kendi kendine yeten Türkiye, üreten Türkiye prjesi kapsamında sınırın sıfır noktasında ekilen 250 dönüm biberin hasadına başladı.

Akçakale Belediyesinde hayata geçirilen proje kapsamında 100 kadın, 250 dönüm arazide elleriyle yetiştirdikleri biberden kazandıkları parayla aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Suriye sınırındaki ilçede kadınların istihdamının artırılması amacıyla yürütülen "Akça Kadınlar Üretiyor Projesi" kapsamında, kadınların bazı kurumlardan temin edilen 250 dönüm arazide mayıs ayında ektikleri biberlerin hasadı başladı.

Proje kapsamında çalışan 100 kadın, tüm aşamalarında çalışıp hasat ettikleri biberleri  uzun ve zahmetli bir sürecin ardından isota dönüştürerek Hem bölge ekonomisine hem de  evlerine ekmek parası  götürüyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL HEDEF 2 BİN DÖNÜM

Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya biber hasadı ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kendi kendine yeten Türkiye, üreten Türkiye" vurgusundan yola çıkarak 3 ay önce biber fidelerini toprakla buluşturduklarını söyledi. Kadınların ekerek bakımlarını yaptığı biberlerin hasadını da yine kendilerinin yaptığını vurgulayan Yalçınkaya, şöyle konuştu:"Bu biber üretimini çok önemsiyorum. Çünkü özellikle kadın kardeşlerimizi üretime dahil etmek önemli meseledir. Biz belediye olarak az imkânlarla bu projeyi gerçekleştirdik. Hasattan çok yüksek bir ürün bekliyoruz. Hasadı yapılan biberler kadınlar tarafından işlenerek isot haline dönüştürülüyor. Elde ettiğimiz bu isotlar piyasaya sunularak tezgâhlardaki yerini alıyor. Ürettiğimiz isotlar tamamıyla doğal olduğu için rahatlıkla tüketilebilir."Yalçınkaya, üretimi artırmak istediklerini belirterek, "Bu yıl 250 dönüm üzerinde gerçekleştirdiğimiz biber ekimini gelecek yıl 2 bin dönüme çıkartmak için çalışıyoruz. Projede çaba harcayan tüm kadın kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Destek veren kurumlara da teşekkür ediyorum." dedi.Kadınlar biber üretiminin her kademesinde yer alıyor.

BURADA ÇALIŞARAK AİLE BÜTÇEMİZE KATKIDA BULUNUYORUZ

Projeye katılan Fevziye Çılgı ise her yaz döneminde çalışmak için il dışına gittiklerini ancak bu yıl katıldıkları proje sayesinde buna gerek kalmadığını söyledi. Çılgı, "Ekimden hasada, isot haline gelmesine biberin her aşamasında biz varız. Proje dolayısıyla Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya'ya çok teşekkür ediyoruz. Bize kendi memleketimizde iş imkanı sundu çok mutluyuz. Burada çalışarak aile bütçemize katkıda bulunuyoruz." diye konuştu.

100 KİŞİ ÇALIŞIYOR 100 KİŞİ BİN KİŞİYE BAKIYOR

Ahmet Timur ise Biber ekimine mayıs ayında ektiklerini ifade ederek,“Hasat zamanına getirdik. Sulamasını gübresini bakımını yaptık. Şu anda birinci ürünü aldık. Verimimiz iyi Belediye başkanımız Sayın Mehmet Yalçınkaya sayesinde çok aileye istihdam oldu Şimdi 100 kişi çalışıyor 100 kişi yaklaşık Bin kişiye bakıyor. “ dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195