Title of a News Article

Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Hikmet Delebe: Antep'te 3 tane var ama Urfa'da hiç yok!

 Urfa Barosu Başkanı Av. Hikmet Delebe, komşumuz Gaziantep’te 3 tane hukuk fakültesi olduğunu belirterek, “Ancak Urfa’da bir tane bile hukuk fakültesi yok, biran önce Urfa’ya da hukuk fakültesi yapılmalıdır. Bununla ilgili Harran Üniversitesi Rektörümüzle de görüştük, inşallah yakın zamanda Urfa da hukuk fakültesine kavuşur” dedi. 

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK
Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Barosu Başkanı AV. Hikmet Delebe oldu. 2014 Yılında Ali Fuat Bucak’ın yerine Şanlıurfa Barosu Başkanlığına seçilen Av. Hikmet Delebe ile Şanlıurfa’daki avukatları, ‘Barış Süreci’ni, sınırdaki gelişmeleri, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik savaş planları yapmasını ve koalisyon çalışmalarını konuştuk. Savaşa karşı olduğunu belirten Delebe, “Sınırın öte tarafından Türkiye’ye roket atar atılmamış, silah sıkılmamış öyleyse neden savaş isteniyor. Biz savaşa karşıyız, biz barıştan yanayız” dedi. 
7 Haziran seçimlerinden sonra zaman zaman bitebileceği konuşulan ‘Barış Süreci’ ile ilgili de düşüncelerini aktaran Delebe, “63. Hükümeti oluşturacak koalisyon hangi denklemle kurulursa kurulsun, barış sürecinin mutlak suretle devam etmesi gerekir. Bu itibarla bu sürecin bir hükümet ya da siyasal iktidar politikası değil, artık bir devlet politikası haline dönüştürülmesi gerekir” diye ifade etti. Delebe, ayrıca röportajımızda Urfa’da bir hukuk fakültesi kurulması gerektiğini de belirtti. 

İşte Urfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj; 
“URFA’DA 600 AVUKAT BULUNUYOR”
Şanlıurfa’da toplam kaç avukat var?
Öncelikle Urfa barosunda 600 Avukat var 100, 150 civarında da stajyerimiz bulunmaktadır. Güneydoğu’da Diyarbakır barosundan sonra Urfa barosu gelmektedir. Şu anda Urfa Barosu CMK yardımı sunmakta yine bir durum oluştu, adliyenin bütçesi oluşturulan nüfus ve avukat sayısı dikkate alınır. Fakat beş yüz bin sığınmacı adli yardım ödeneği kullanılırken dikkate alınmıyor, bu bakımdan bunu sürekli dile getiriyoruz. Ankara’ya giderken bu konuyu Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na bunu belirtim o da bunu olumlu bir talep olarak belirti ve not aldı. Suriye’den gelen mültecilerle birlikte nüfus 2 buçuk milyon oldu, baro da bu 2 buçuk milyona hizmet ediyor fakat alınan para 2 milyon nüfusa göre verilmektedir. 

“BARIŞ SÜRECİ DEVLET MESELESİ HALİNE GELMELİ” 
Koalisyon kurulursa ‘Barış Süreci’ devam eder mi? 
Bilindiği üzere 7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon hükümeti bir zorunluluk olarak karşımızda duruyor. Geçen hafta meclis başkanın seçilmesinin ardından koalisyon süreci fiilen başlamış oldu. Pek tabi kurulacak koalisyon hükümetinin en önemli ana gündemi "Barış Süreci" olacak. Zira bir önceki siyasal iktidar döneminde, ara ara akamete uğrasa da, barış süreci belli bir aşamaya kadar getirildi. Kürt Sorununun demokratik barışçıl yöntemle çözülmesi için başlatılan bu süreç, hiç kuşkusuz cumhuriyet tarihinin en önemli projesidir. 63. Hükümeti oluşturacak koalisyon hangi denklemle kurulursa kurulsun, barış sürecinin mutlak suretle devam etmesi gerekir. Dahası insan odaklı olan bu sürecin hiçbir kısır siyasi çekişmeye ve pazarlığa kurban edilmemesi gerekir. Bu itibarla bu sürecin bir hükümet ya da siyasal iktidar politikası değil, artık bir devlet politikası haline dönüştürülmesi gerekir. Aksi takdirde, örneğin şu an ihtimali belirdiği gibi, bir ırkçı/milliyetçi siyasi partinin hükümet ortağı olması ile birlikte süreç bir anda tehlikeye girebilir.

“URFA’DA HUKUK FAKÜLTESİ KURULMALI” 
Başkanım Urfa’da hukuk fakültesi yok, bu fakültenin kurulması için bir çalışmanız var mı? 
Türkiye’de 50 bin civarında okuyan avukat var. Urfa’da feodal yapı ayakta olduğu için halk oğlunu mühendislik ve öğretmenlik yerine hukuka gönderiyor. Ayrıca avukatlık, serbest bir meslek olduğu için gençlerin de ilgisini çekiyor. Bu bakımdan Urfa barosu sayısal olarak ta çok hızlı bir artış göstermektedir. Tabi gelen arkadaşlarımızın büyük bir kısmı özel üniversiteden mezun olmaktadır. Gaziantep’te 3 tane hukuk olmasına rağmen Urfa’da hukuk fakültesi yok. Ben rektör beyle de bu konuda konuştum. O da bu yönde çalışmalarının olduğunu belirttiler. Arzu ediyoruz ki en kısa sürede Urfa’da da bir hukuk fakültesi kurulur. 

YENİ ADLİYE BİNASI MÜJDESİ
Bu arada Urfa’da yeni bir adliye binasının yapılması için de çalışmalar sürüyor. Mevcut Adalet Sarayının yetersiz gelmesinden dolayı şuandaki Adalet Sarayının Güney kısmına yeni bir adliye binası yapılması planlanıyor. Bunun için Adalet Bakanlığı ile sürekli irtibat halindeyiz, bu projenin ihale aşamasında olduğunu öğrendik. Sanırım 2-3 yıla kadar bu yeni adliye binası da faaliyete geçmiş olur. Bunun yapılması durumunda mevut binada iş yükü azalacaktır. 

“MAZLUMUN VE MAĞDURUN YANINDA OLMAK ZORUNDAYIZ”
Baro başkanları olarak geçtiğimiz günlerde sınırda incelemelerde bulundunuz. Sınırda neler gördünüz?
Kobani’de yaşanan insanlık katliamlarıdır. Yakın zamanda bir insanlık dramı, katliamı yaşandı Kobani’de. DAİŞ terör örgütü kadın, yaşlı, çoluk çocuk demeden sokaklar arasında birçok insanın canına kıydı. Şanlıurfa’ya bir göç dalgası yaşandı. IŞID birçok kişinin canına kıydı ve bilanço çok çok ağır oldu. Baro başkanlarımız Avukatlık Yasasının 76 ve 95. Maddeleri çerçevesinde hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak adına meslek örgütünün kendilerine verdiği hak ve yetkiyi kullanarak Kobani ve Suruç’ta inceleme yapmak üzere bu hakkı şu anda kullanıyorlar. Bizler hak örgütleri savunucuları olarak mağdur ve mazlumun yanında olarak kendimize bir ilkeyi şiar edinmişiz. Kobani’deki halk,  bizlere Kobani’de katliam yapan IŞİD’lilerin Türkiye’den Kobani’ye geçtiğini belirttiler. Zulüm hangi cenahtan gelirse gelsin mazlumun ve mağdurun yanında olmak zorundayız. Bu barolara tanınan bir yetki bir de haktır. 

“SAVAŞA KARŞIYIZ” 
Türkiye, Suriye’ye yönelik savaş planları yapıyor. Sizce Suriye’ye girilmeli mi?
Kesinlikle hayır. Biz savaşa hayır diyoruz. Neden daha önce sınırda hattında terör örgütü IŞİD varken, savaş gündeme gelmedi. Şimdi sınırda PYD gücünü gösterince, savaş gündeme geliyor. Sınırın öte tarafından Türkiye’ye roket atar atılmamış, silah sıkılmamış öyleyse neden savaş isteniyor. Biz savaşa karşıyız, biz barıştan yanayız. 
 
Şuanda koalisyon kurulması için çalışmalar yapılıyor, sizce koalisyon kurulur mu yoksa erken seçime mi gidilir? 
Öncelikle koalisyonun kurulması için Cumhurbaşkanının AKP’ye görev vermesi bekleniyor. Ancak halen bu görev verilmedi. Neredeyse hiçbir parti HDP ile koalisyona yanaşmıyor, diğer partilerin de belli şartları bulunuyor. Sanırım koalisyon kurulması zor gibi görünüyor, erken seçime gidilebilir. Eğer erken seçim olursa MHP’den AKP’ye oy kaybı yaşanır. Böyle olursa AKP erken seçimden tek başına da iktidar olarak çıkabilir. 

Son olarak Urfalılara neler söylemek istersiniz?
Şanlıurfa Barosu olarak yıllardır maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımız için ücretsiz avukatlık hizmeti veriyoruz. Kent merkezi ve ilçelerimizde adli yardım irtibat bürolarımız var. Hukuki sorunu olanlar baromuza başvurmaları halinde ücretsiz avukatlık hizmetinden faydalanabiliyor. Suriye'den gelen sığınmacılara da aynı hizmet verilmeye başlandı. Suriyeli sığınmacılar da geçici misafir kartlarını ibraz etmeleri halinde avukatlık hizmetinden yararlanabiliyorlar. Vatandaşlarımızın bunu bilmelerini istiyoruz. 


banner195