Title of a News Article

Ayva Reçeli

 Kış mevsimi meyveleri denince hiç şüphesiz akla ilk gelen meyvelerden biridir “Ayva”.

Vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Bir adet büyük boy ayvanın günlük C vitamini ihtiyacımızın nerdeyse yarısını karşıladığını biliyor muydunuz? Aynı zamanda inanılmaz bir lif deposudur. Ve potasyum bakımından da çok zengindir. Faydaları anlatmakla bitmediği gibi ecza deposu diyebiliriz.

Çiğnenmesi ve yutulması zor sert yapısı nedeniyle meyve olarak tüketmektense ayva tatlısı, ayva reçeli olarak tüketmeyi tercih edenler için bu tarif tam size göre. Çocukluğumdan beri çok sevdiğim ayva reçelinin tarifini paylaşacağım. Anne reçeli aslında. Bu tarif ayva ve su kaynatılıp üzerine şeker dökülüp reçel kıvamına gelmesi beklenen klasik bir reçel tarifi değil tabiki. Annemin geleneksel olarak her yıl bizlere yaptığı o muhteşem ayva reçeli.

Malzemelere gelince;

4 kg Ayva

2 kg Toz şeker

Göz kararı Su

Bir tutam Limon Tuzu

Yapılışına gelince ; Ayvalar yıkandıktan sonra ortadan ikiye bölünüyor. Ortadan ikiye böldüğünüz ayvaları dilimleyin. Dilim dilim doğradığınız ayvaları kare kare ya da küp küp doğrayın. Bütün ayvaları doğradıktan sonra ayvalarımızı tekrar yıkıyoruz. Yıkadığımız ayvaları tencereye koyduktan sonra göz kararı suyunu ilave ediyoruz. Içme suyundan koyuyoruz. Eğer katı olmasını istiyorsanız suyunu daha az koymaya dikkat edin. Ocağı yakın ve tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika daha kaynattıktan sonra bir kepçe yardımı ile ayvaları içinden alıp boş bir kaba koyuyoruz. Tüm ayvalar boş kaba konulduktan sonra tencerede kalan suyun içine tozşekeri ilave ediyoruz. 4 kg ayvaya 2 kg toz şeker koyuyoruz ama siz damak tadınıza göre daha az yada fazla koyabilirsiniz. Bir tutam Limon Tuzunu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra ayrı kapta bıraktığımız pişmiş ayvaları ilave ediyoruz. Ve 1 saat pişirmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra kavanozlara dolduruyoruz. Soğuduktan sonra servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Ayva reçelini annemin ellerinden uygulamalı olarak izlemek isterseniz aşağıdaki linki tıklayabilir ya da esratepee instagram profilimin ana sayfasındaki linkten  izleyebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere

Sevgi ile kalın

(Alıntı yazar)

YORUM EKLE

banner195