Title of a News Article

Başkan Kaya'dan flaş açıklama!

Başkan Kaya'dan flaş açıklama!
banner206
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, her yıl gündeme gelen anız yangınlarıyla ilgili flaş açıklamalarda bulunarak çiftçileri uyardı.

Tarım arazilerden alınan hasat sonrası verimli topraklar ateşe verilerek kurutuluyor. Çiftçilerin bu düşünce ile hareket etmeleri bir sonraki yıllarda ekilecek olan ekinlere ciddi bir şekilde zarar veriyor. Anız yangınları hem toprağa hemde havayı kirletiyor. 

Bu kapsamda çiftçilere uyarılardan bulunan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi;

"Birbirimizden güç almayı, toplumsal dayanışmayla zorluklara göğüs germeyi ve kendimizden çok başkalarını düşünmeyi yeniden hatırladığımız; küresel bir salgına karşı mücadele verdiğimiz bu günler, bizlere emek ve üretimin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi....

Çiftçimizin alın terinin hasada dönüşmesiyle pazarlarımızda hububat sezonu başladı. Öncelikle, bu dönemin tüm üreticilerimiz ve tüccarlarımız için bol verimli, bereketli geçmesini dilerim. Virüsün yayılımını önlemeye yönelik tüm tedbirleri pazarlarımızda almış bulunmaktayız. Değerli hemşerilerimizden ricam, kendi sağlıklarını koruyabilmeleri için uyguladığımız önlemlere sıkı sıkıya riayet etmeleridir.
Hasadın yapıldığı bu aylar, hem sağlık önlemlerine hem de 1933’ten beri uygulanan anız yakma yasağına uyarak emeğimizi duyarlılığımızla taçlandırma noktasında kritik öneme sahiptir. Sağlık dolu verimli bir gelecek inşa etmek bizim elimizdedir.
Hasat sonrası toprakta kalan kök ve saplardan kurtulmak için, ne yazık ki, anız yakma yoluna sıkça başvurulmaktadır. Maalesef, anız yakmak kolay, masrafsız ve çabuk bir yöntem olarak görülüyor. Ancak bu yöntem yalnızca birçok faydalı böcek ve mikroorganizmaya zarar vererek topraktaki organik maddeleri yok etmekle kalmıyor, uzun vadede verimi de düşürüyor.
Bu zor günlerde vatandaşa destek için seferber edilen ülke kaynaklarının kadri artık, çok daha iyi biliniyor. Önemli bir yem kaynağı olan anız artıklarının ortadan kaldırılması, hayvancılığı olumsuz etkilemekte, dolayısıyla Milli Sermayemizin de israfı manasını taşmaktadır.
Sıhhatli bir yaşam için doğaya saygının önemini daha da iyi idrak ettiğimiz bu süreçte, anız yakmanın orman yangınlarına ve çevre kirliliğine yol açacağı unutulmamalıdır. Gelecek nesillerin, torunlarımızın soluyacağı havayı muhafaza etmek bizim sorumluluğumuzdadır.
Birbirimiz için fedakârlık yapmak, sosyal olarak herkes için kaygılanarak hareket etmek, başkalarının iyiliği için önlem almak gördük ki aslında hepimizin hayatını kurtarıyor. Anız yakmak, komşu tarladaki ekinlere büyük çevresel zararlar vermektedir. Sağlığı için dualar ettiğimiz, hayatı için kaygılandığımız komşumuzu, anız yakarak tehlikeye atmamalıyız.

Sürdürülebilir bir tarım için anızın yakılarak değil, uygun alet ve makinelerle toprağa karıştırılarak kaldırılması gerekmektedir. Hassasiyeti bir ders olarak aldığımız bu zorlu günlerde, ekonomimizin bel kemiği çiftçilerimizden anız yakmamalarını rica ediyorum. Gelecek, biz bir durdukça, birbirimizi daha iyi anladıkça, birbirimiz için mücadele verdikçe bereketi ve bolluğu ile Allah’ın izniyle bizim olacaktır."

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2020, 14:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195