Title of a News Article

Devlet af eder ama Allah af eder mi?

Rahmetli Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve  Turgut Özal’ın başlattıkları, bugün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bitirmeye çalıştığı GAP’ın  maalesef hedeflenen ekonomik ve sosyal katkıyı sağladığını söylemek mümkün değil.

32 Milyar doların üzerinde harcamanın gerçekleştiği bölgesel kalkınma projesi olan GAP’ın temelleri atıldığı ve sulama projelerinin devam ettiği yıllarda Siyasiler tarafından yapılan açıklamaları dün gibi hatırlıyorum. ‘GAP bittiğinde 2.5 Milyon kişiye iş imkanı sağlanacak, tarımda Milli Gelir iki katına çıkacak, tarımsal ürünlerde değişim ve en az iki ürün tarladan alınacak ve en önemlisi  terör bitecek’ deniliyordu.

GAP’ın temellerinin atılması ve projelerin hayata geçirilmesinin üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen Demirel, Özal ve Erdoğan’ın GAP hayallerinin gerçekleşmediğini görmekteyiz. Bölge çiftçisi atadan-dededen kalma sistemle tarım yapmaya devam ediyor, sulamanın yapıldığı ovalarda sadece pamuk ve mısır üretiliyor, elde edilen bu ürenler ise sanayiye dönüştürülmüyor. Kısacası Türkiye’ye değil Ortadoğu’ya yetecek denilen GAP’a harcanan milyar dolarlar çöpe gidiyor…

Gelelim bugüne…

GAP’ın Başkenti konumunda bulunan Şanlıurfa’nın yanı sıra Mardin, Adıyaman, Gaziantep ve Diyarbakır’a  Yüce Allah’ın bahşettiği uçsuz-bucaksız tarım arazileri ile Güneş’in yanındaDevletin yaptığı yatırımların karşılığını halk olarak verdiğimizi düşünmüyorum.  Devlet af eder ama Allah af eder mi bilmiyorum?...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık bugün  Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş GAP’ın Başkenti Şanlıurfa’ya geliyor. Şanlıurfa Milletvekili olan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in girişimleri sonucunda teşvik yasasının en avantajlı İl’i olan Şanlıurfa’da Organize sanayi alanında önemli yatırımlar yapılmaya başlandı. Vali İzzettin Küçük’ün mesaisinin büyük bir kısmını ayırdığı Şanlıurfa’da 3. OSB için kolların sıvandığını biliyorum. Ancak GAP’a harcanan paranın yanında yapılan bu yatırımların  yeterli olmadığını düşünüyorum. Şanlıurfa’da Gıda alanında irili-ufaklı 262, tekstil sektöründe yaklaşık 250 olmak üzere Sanayi sicil belgesine sahip 818 sanayici  aktif durumda.

Yıllık nüfus artış hızı 2.6 olan Şanlıurfa’nın bugün ki nüfusu 1.941 bin, 2023 yılında ise bu rakam 2.340 bini geçmesi bekleniliyor. Türkiye’nin en geç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa’da 5-19 yaş arasında bugün 700 bin insan yaşıyor. Bu genç nüfusa karşılık ciddi bir hazırlık yapılmış değildir.  Hızla artan göç ve nüfus artışı  sosyal ve kültürel  yapının dokusunu etkilediği gibi ciddi bir işsizlik ortamı da hazırlamış olacaktır. İşsiz Genç’in nereye gittiğini anlatmama gerek yok.

İşsizlik ve Terörün sona erdirilmesi için çeyrek asırdır devam eden GAP’ın tamamlanması yeterli olmayacaktır. Devletin yatırımların dışında yapması gereken önemli konular var. Tarım arazilerinin modern şekilde sulanmasının yanı sıra ,ürün değişimi yapılmalı,  pamuk ve mısıra verilen destek primleri kesilmeli, kısacası tarım politikaları değiştirilmelidir. Çiftçiye eğitim yanı sıra lojistik destek, Pazar alanları, kooperatifleşme, örgütlenme yapılmalıdır. Hayvancılık sektörüne verilen destek kadar Devlete ait olan mera alanları korunmalıdır. Şanlıurfa’nın 1 Milyon 700 bin dönüm boş arazisi var. Bu  araziler hayvancılık için projelendirilmelidir. Harcanan paraların karşılığı olarak akılcı ve sürdürüle bilinir projeler ile amorti etmek mümkün.  Tarımda ki değişim, mera alanlarının değerlendirilmesi, yenilenebilinir enerji, pamuk işletmeleri, makine sektörü ve hizmet sektörü ile birlikte Urfa’nın Milli ekonomiye katkısını 170 milyar Tl’ye çıkarmak mümkündür … Bakan Fikri Işık ve ekibinin  Urfa'da ki temaslarını bu projelerin hayata geçirecek olan kurumlarla değerlendirmesini umuduyla 

 Yeniden görüşmek dileği ile...

YORUM EKLE

banner195