Title of a News Article

ABD, Suriye'de YPG'nin Desteğiyle Üs Kuruyor

.

ABD, Suriye'de YPG'nin Desteğiyle Üs Kuruyor
banner206

Suriyeli askeri kaynaklara göre, ABD ülkenin kuzeyinde YPG'nin yardımıyla bir hava üssü kuruyor. Haseke'deki üssün, IŞİD'le savaşan güçlere cephanelik taşımak için kullanılacağı aktarıldı.

ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve PYD'nin kontrolünde bulunan Haseke kentinde bir hava üssü kurduğu, üssün inşası ve altyapı çalışmalarının, PYD'nin silahlı kolu YPG ile birlikte gerçekleştirildiği iddia edildi.

 

UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE GÜNDEME GELDİ

ABD'nin Suriye'de üs kurduğu iddiası ilk kez küresel istihbarat konularında faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Stratfor'un önceki gün yayınladığı uydu görüntüleriyle gündeme geldi. Görüntüler, Haseke'ye bağlı Rimelan'daki bir uçak pistinin yaklaşık iki kat büyütüldüğüne işaret ediyor.

 

NAKLİYE UÇAKLARININ İNMESİ İÇİN YETERLİ

Stratfor'un ölçümüne göre, Rimelan'daki alanın uzunluğu 700 metreden 1300 metreye çıkarıldı. Bu, Herkül nakliye uçaklarının inmesi için yeterli bir alan. Söz konusu uçak pisti, Suriye'de iç savaşın başlamasından önce Şam yönetimi tarafından zirai amaçlarla kullanılıyordu.

 

KONTROLÜNÜ 2 YIL ÖNCE ELE GEÇİRDİLER

Ankara'nın "PKK'nın Suriye kolu" olarak nitelendirdiği PYD'nin silahlı kolu YPG, yaklaşık iki yıl önce bu alanın kontrolünü ele geçirmişti

 

ASKERİ KAYNAKLAR ÇALIŞMALARI DOĞRULADI

Suriyeli askeri ve güvenlik kaynakları üs çalışmalarını doğruladı. Suriyeli bir askeri kaynak, Amerikalı 100 uzmanın YPG güçleriyle birlikte, iniş pistini genişlettiğini ve altyapıyı güçlendirdiğini söyledi. Kaynak, "Hava üssü helikopterler ve nakliye uçakları için kullanılacak. Pist şu an 2 bin 700 metre uzunluğuna ulaştı, ekipman ve cephanelik taşıyacak uçakların kullanımına hazır" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'nin Suriye'de bir hava üssünü 'ele geçirmediği' belirtilirken, "Daha önce de söylendiği gibi Suriye'deki Amerikan güçleri sürekli olarak lojistiğin etkinliğini artırmanın yollarını arıyor" denildi.

 

AMERİKAN ASKERLERİ KOBANİ'DEN GİRİŞ YAPTI

ABD Başkanı Barack Obama, ekim ayında Suriye'de karada IŞİD'le savaşan gruplara danışmanlık yapmak üzere az sayıda özel operasyon askerinin Suriye'ye gönderilmesine onay vermişti. Kasım ayında ise ilk Amerikan askerleri Kobani'den giriş yapmıştı.

 

RUS ÜSSÜNE YAKIN NOKTADA BULUNUYOR

AFP'ye konuşan kaynaklar, ABD'nin Rimelan'daki üs üzerinde üç aydır çalıştığını aktardı. Aktivist ağına dayanarak bilgi aktaran Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de üste yapılan çalışmaları doğruladı. ABD'nin genişlettiği iddia edilen üs, Rusya'nın Suriye'nin kuzeyinde kurmaya çalıştığı öne sürülen yeni üsse oldukça yakın. (Kaynak: Milliyet)

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2016, 13:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195