Title of a News Article

Filistin kan ağlıyor

Filistin kan ağlıyor
banner206
Müslümanların ilk kıblesi ve Hazreti Muhammed’in miraç yolculuğuna çıktığı yer olan Mescid-i Aksa’ya ev sahipliği yapan Kudüs, 1917’de Osmanlı egemenliğinden çıktığından beri en sıkıntılı günlerini yaşıyor. İngilizler tarafından bir asır önce işgal edilen Filistin’deki işgal Amerika eliyle dün farklı bir boyuta taşındı. Kentte büyükelçiliğini taşıyan ABD, Tel Aviv yönetimiyle birlikte şehirdeki işgale “uluslararası meşruiyet” devşirmenin kapısını aralıyor. Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını ve İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde sabahın erken saatlerinde gösterilere başladı. Sokaklara çıkan on binlerce Filistinliye İşgalci İsrail askerleri sivillere gerçek mermilerle ateş açtı.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm dünyayı karşısına alarak attığı adımda en somut gelişme dün yaşandı. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan Trump yönetimi, Tel Aviv büyükelçiliğini dün Kudüs’e taşıdı. Bu karara tepki için Filistinliler, protesto gösterilerine başladı. “Milyonluk yürüyüş” için Gazze sınırında toplanan Filistinlilere İsrail askerleri gerçek mermilerle ateş açması sonucu 55 Filistinli şehit düştü. Filistin Kızılay’ı yüzlercesi gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle 2771 Filistinlinin yaralandığını açıkladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, acil kana ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, vatandaşlara kan bağışı yapmaları çağrısında bulundu.

İHA’LARLA GAZ BOMBASI

İsrail askerlerinin sert müdahalelerine rağmen Gazze sınırın farklı bölgelerinde binlerce Filistinli, gösterilerine devam etti. Gerçek mermiyle göstericilerin üzerine ateş açan İsrail askerleri, insansız hava araçlarıyla (İHA) da protestocuların üzerine göz yaşartıcı gaz yağdırdı. İsrail ordusu, sınırda kurulan çadırları da insansız hava aracıyla (İHA) ateşe verdi. Filistinli grupların yangına kısa sürede müdahale etti. İsrail güçlerinin ayrıca İHA’lardan attıkları yakıcı maddelerle, Filistinlilerin Gazze sınırına yığdıkları araç lastiklerini ateşe verdiği belirtildi.

GAZZE KAPALI BÖLGE

Bunlarla yetinmeyen İşgalci İsrail ordusu, Gazze sınırını “kapalı askeri bölge” ilan ettiği bildirildi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin “kapalı askeri bölge” ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi. Öte yandan Gazze’nin tüm şehirlerinde ilan edilen genel grev kapsamında kamu ve özel tüm kurumlarda iş bırakıldı.

AKSA’YA İSRAİL BAYRAĞI

Her yere keskin nişancıların yerleştiği ve sıkça siren seslerinin duyulduğu bölgede önceki geceden bu yana Mescid-i Aksa’nın duvarlarına ışıkla İsrail bayrağı yansıtılarak Müslüman halk kışkırtılmaya çalışılıyor. Yahudi yerleşimciler de ellerindeki İsrail bayrakları ile Aksa’ya girmeye çalıştı. Öte yandan Gazze’deki tüm camilerde salalar okunmaya başladı.

  • Bu zulmü durdurun
  • Filistin Hükümeti, uluslararası topluma çağrıda bulunarak İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü “katliamı” durdurmasını istedi. Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Arap ve İslam hükümetleri ile dost ülkelere Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her tür çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetimi’nin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz” denildi. Açıklamada, İsrail’in katliamlarının durdurulması için tüm dünyanın gecikmeksizin devreye girmesi ve Filistin halkına uluslararası toplum tarafından koruma sağlanması çağrısı yapıldı.

Ayaklarına sıktılar

Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan ABD ve tören ile kutlama yapmaya çalışan İsrail’e tepki yağıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Yegâne çözüm, ümmetin bir araya gelerek zulme ve işgale engel olmasıdır. Zira bugün Kudüs’te masum insanları katleden zalimler, ümmetin dağınıklığından cesaret almaktadırlar.

Eski Avrupa Birliği Bakanı Beril Dedeoğlu: İsrail’in başbakanının şu anda hoşuna gidebilir ama güvenliği için ileri boyutta tehlikeye neden olacak. Trump tüm tehditleri üzerine alacak. Bir nevi İsrail ve ABD kendi ayaklarına sıkıyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Bu karar, bölgenin bütün mazlum halklarını birbirine karşı düşmanlaştırmaya çalışan zihniyetin bir yansımasıdır. Bu karar, hakkın hukukun adaletin yerlerde süründüğünü, çiğnendiğini bir kez daha kanıtladı.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ramazan Beyhan: Kudüs hiçbir devletin başkenti değildir. Bütün semavi dinler için kutsal bir şehirdir.

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: Amerika tüm taraflarını kaybederek İsraillin oyuncağı konumuna düşmüştür. Sadece İslam’a karşı değil Hristiyanlara karşı da hareket ediyor. Amerika bana kalırsa çok pişman olacak.

Mirasımız Derneği Başkanı Muhammet Demirci: ABD, bu hamlesiyle fiili durumu uluslararası anlamda meşrulaştırmaya çalışıyor. Burada önemli olan, batılı güçlerin tasarrufu değil, Müslümanların ne yaptığıdır.

SETA Strateji Araştırmacısı Doç. Dr. Talha Köse: İslam dünyasında bu meseleye tepki koyabilecek bir aktör kalmadı. İsrail bunu yaparken, provokatif bir şekilde yapmak istedi. Filistinlilerin şiddet kullanmasını istiyorlar.

Sabrımız tükeniyor

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, İsrail'in vahşi katliamı sebebiyle Kassam Tugayları ve direniş gruplarının sabrının taşmak üzere olduğunu söyledi. Hayye, saldırıların yanıtının Arap ve Müslümanlar tarafından tüm başkentler, Gazze, Batı Şeria, Filistin ve diasporalarda düzenlenecek eylemlerle verilmesi gerektiğini ifade etti. Gazze'deki İslami Cihad Hareketi de, şehitlerin kanının boşa gitmeyeceğini, Kudüs'ü savunmaktan vazgeçmeyeceklerini duyurdu

Batı Şeria’da 21 yaralı

Filistin Kızılayı, Batı Şeria’daki gösterilerde 3’ü gerçek, 18’i plastik mermiyle olmak üzere 21 Filistinlinin yaralandığını açıkladı. Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde yaşanan saldırılarda 55 kişi de göz yaşartıcı gaz nedeniyle boğulma tehlikesi yaşadı.

Yenişafak

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2018, 08:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195