Title of a News Article

3 bin TL teşvik için son 5 gün

3 bin TL teşvik için son 5 gün
banner206

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okullar için öğrencinin sınıfına göre 2 bin 500-3 bin 500 TL arasında değişen eğitim-öğretim teşviki için okullar ve veliler ayrı ayrı başvurmaya başladı. Teşvik başvurularında son 5 güne girildi.

Habertürk'ten Sultan Uçar'ın haberine göre; Özel okullara sınıfına göre 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında değişen maddi destekten yararlanmak isteyen veliler başvurulara başladı. İstanbul'daki bazı okullar velilerine mektup göndererek, teşvikten yararlanmak için bizzat okullara gelerek veya e-okul sistemi üzerinden başvuru yapmaları için davette bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın teşvikten yararlanacak okullardan, "Eğitim Öğretim Desteği" talep edecek öğrenci sayısı istediğini ve bu sayıyı MEBSİS üzerinden sisteme gireceklerini bildirdi. Okul yönetimleri velilerden, en geç 14 Ağustos 2014 tarihine kadar başvuru yapmasını istedi.

 

ÖZEL OKULLARIN KAFASI KARIŞTI

Teşvikle ilgili yayımlanan kılavuzun yeterince anlaşılmadığından ve MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nden de konuyla ilgili yeterli bilgi alamadıklarından yakınan okullar, "Zaman kısıtlı olduğu için, en azından okul adına başvurumuzu yapabilmemiz adına, konuyla ilgilenen velilerimizin perşembe gününe kadar okul idaresine hitaben, bu destekten yararlanmak istediklerini bildiren bir dilekçe yazmalarını, mümkünse e-okul üzerinden talepte bulunmalarını rica ederiz" talebinde bulundu.

Habertürk'e değerlendirmede bulunan bir eğitimci, "Okul başvurusunun veya öğrenci sayısının veliyle hiçbir ilgisi yok. E-okulda ‘devlet okulunda kayıtlı öğrenci olma şartı' olduğu için mevcut özel okul velisi zaten başvuramıyor. Çünkü teşvikin amacı zaten özel okullardaki boş kontenjanları doldurmak ve bu yapılırken de velilere maddi destek sağlamaktır. Veli bizzat kendisi e-okul'dan başvurup hak kazanırsa da kendisi gibi bu hakkı kazanan 15 okuldan birini tercih edecek" dedi.

 

HAVUZDAKİ ÖĞRENCİLER NASIL BAŞVURACAK?

BAŞVURULARLA ilgili önemli bir sıkıntı da ortaya çıktı. İlkokulu bitirip 4. sınıftan 5. sınıfa geçen 1 milyon 215 bin 899 son sınıf öğrencisi, sistemde sınıf atlaması yapılmadığı için halen ortaokul 1. sınıfa da ilkokula da kayıtlı görünmüyor. Başka bir ifadeyle bu öğrenciler havuzda yer alıyor.

Dolayısıyla da, e-okul üzerinden başvuramıyor. İlkokullar gibi liselerde de sıkıntı var. Teşvik başvuruları 18 Ağustos'ta bitecek olmasına rağmen TOEG Yerleştirme Sonuçları 22 Ağustos'ta açıklanacak. Bu yıl 8. sınıftan 9. sınıfa geçen 1 milyon 205 bin 507 öğrenci de TEOG Yerleştirme Sonuçları'nı beklediği için sistemde havuzda görünüyor. Onlar da aradaki 4 günlük farktan başvuramıyor. Bu şekilde 2 milyon 421 bin 406 öğrenci bulunuyor. Velilerin sorunu bildirdiği Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili çalışma başlattı.

 

TEŞVİK TAKVİMİ

Özel okullar ve velilerin teşvikten yararlanabilmesi için ayrı ayrı 8-18 Ağustos tarihleri arasında e-okul üzerinden başvurması gerekiyor. 19-21 Ağustos'ta başvurular onaylanıp 28 Ağustos'a kadar incelenecek.

28 Ağustos'ta destek verilecek okul ve öğrenciler ilan edilecek. Bu öğrenciler 5-9 Eylül arasında teşvik hakkı kazanan özel okullar arasından en fazla 15 okul tercihi yapacak.

 

Yerleştirme sonuçları 10 Eylül'de ilan edilecek. 19-30 Eylül tarihleri arasında yedek öğrenci kayıtları yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 22:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195