Title of a News Article

Düpedüz sapıklık! Urfa'dan sert tepki...

Düpedüz sapıklık! Urfa'dan sert tepki...
banner206

Yazar Musa Dinç, çocuklara yönelik ‘Gül ve Düşün’ masal kitabında skandala imza attı. Arı Sanat Yayınevi’nden çıkan ve fabl türünde 15 masalın bulunduğu kitapta bir tilkinin ayıya tecavüzü anlatıldı. Ayı ‘namusu iki paralık olmuş’, ‘mahcup’ ve ‘suçlu’ olarak gösterildi. Tilkinin ‘bir cezalandırma yöntemi olarak’ ayının bekâretini bozmasından bahsedildi. Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun da, yazar ve yayınevi hakkında ise suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. 

Sosyal medyada bu satırların yayılmasının ve büyük tepki gösterilmesinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti, kitapla ilgili soruşturma başlattı. İğrenç olay sosyal medyada “Gül ve Düşün kitabı kaldırılsın” ve “Musa Dinç tutuklansın” başlıklarıyla ‘trend topic’ oldu. Kullanıcılar “Kendi kafalarının içindeki pisliği yansıtıyorlar. Çocuklardan ve hayvanlardan uzak dursun böyleleri”, “Yazar müsveddesi yargılanmalı”, “Hiç mi denetleme yok önüne gelen istediğini yazabiliyor mu? Çocukları nasıl koruyacağız” gibi sözlerle yazarı ve yayınevini eleştiri yağmuruna tuttu.

EĞİTİM BİR SEN ŞANLIURFA ŞUBESİ’NDEN TEPKİ

Eğitim Bir Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun da, yaptığı yazılı açıklama ile Musa Dinç’e tepki gösterdi. Coşkun, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Musa Dinç isimli sözde yazarın güya çocuklar için kaleme aldığı, yüz kızartıcı ifadeler içeren ‘Gül ve Düşün’ isimli skandal kitabın kütüphanelerden toplatılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na; sözde kitap hakkında verilmiş bir onay varsa kaldırılması,okul kütüphanelerinde bulunması hâlinde kütüphanelerden çıkarılması,resmî ve özel eğitim kurumlarının öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklerine katılımına izin verilmemesi için Genel Merkezimiz Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurdu bulunarak, yazar ve yayınevi hakkında ise suç duyurusunda bulundu.

Millî Eğitim ve Kültür ve Turizm bakanlıklarına yazı gönderdiler.

Sözde çocuk kitabında, yetişkinler tarafından dahi hicap duyulmasına neden olacak gayriahlaki ifadeler, toplum ahlakını zedeleyen ağza alınmayacak müstehcen cümleler, iğrenç betimlemeler yer almaktadır. Adı geçen (sözde) çocuk kitabının ‘masallar’ etiketi altında çocuk yayınları kategorisinde satışa sunulması, çocukların erişimine bu kadar kolay bir şekilde açık olması, çocukların ahlaki, fiziksel, zihinsel ve pedagojik gelişimlerine telafi mümkün olmayan zararlar verecek mahiyette olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Bu nedenle, bahse konu (sözde) kitap hakkında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilmiş bir onay var ise kaldırılması; okul kütüphanelerinde bulunması hâlinde kütüphanelerden çıkarılması noktasında Bakanlık taşra teşkilatının uyarılması; yazarın kaleme aldığı diğer kitapları hakkında da inceleme yapılması ve yazarın Bakanlığa bağlı resmî ve özel eğitim kurumlarının öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklerine katılımına izin verilmemesi için gereken yapılmalıdır.

Sözde kitabın, gerçekte müstehcen yayının Millî Kütüphane ile il ve ilçe halk kütüphanelerinde bulunması hâlinde kütüphanelerden çıkarılması noktasında Bakanlık taşra teşkilatı uyarılmalı; sözde kitabın yazarı tarafından kaleme alınan diğer kitaplar hakkında da inceleme yapılmalıdır.

Genel Merkezimizin Savcılığa yaptığı suç duyurusunda ise, TCK’nın 226. maddesi uyarınca ‘basın-yayın yoluyla müstehcen ürünlerin çocukların görüp duyabileceği şekilde alenileştirilmesi’ suçu kapsamında kamu davası açılmasını, söz konusu materyallerin toplatılarak tedavülden kaldırılmasını, internet ortamında dağıtılmasının engellenmesini talep ettik.

Çocuklarımızı korumak hepimizin en büyük sorumluluklarından biridir.

Müstehcen tabirlerin sık sık kullanıldığı, ahlaki sınırların aşıldığı, bir tilki ve ayı üzerinden tecavüzü meşrulaştıran ifadelerin yer aldığı; eğitimle, pedagojiyle zerre kadar bağdaşmayan kitabın çocuklara vereceği zararın önüne geçilmesi için yetkililer bir an önce harekete geçmelidir.

Kitap yazmak belli bir birikim, çocuk kitabı yazmak ise ayrıca pedagojik bazı temel ilkelerden haberdar olmayı gerektirmektedir. Kitap yazmak, canı isteyenin değil, müktesebatı, kabiliyeti ve ilgili alanda özel eğitimi olan insanların yapabileceği bir iştir. Ahlaksızlığı iş edinenlerin çocuklarımızın saf ve masum dünyasına kitap gibi önemli bir değeri kullanarak giriyor olması, bu alanda yeterli denetimin ve caydırıcı tedbirlerin olmadığının göstergesidir.

Geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmak, onları korumak başta yetkililer olmak üzere hepimizin en büyük sorumluluklarından biridir. İnsanlar kendi uydurdukları ahlaksız hikâyeleri, adının başına canının istediği unvanı ekleyerek topluma yutturmamalı, yayınevleri bu tür ahlaksızlıklara prim ve geçit vermemeli; ilgili kişi ve kurumular ise gereğini yapmalıdır.

Böylesi ahlaksızlar, okullara ve kitap fuarlarına sokulmamalı; bu kişi, eğitimci-yazar unvanını asla kullanmamalı, çocuklarımızdan uzak tutulmalıdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195