Title of a News Article

İlci; Urfa, geleceğe güvenle bakıyor

İlci; Urfa, geleceğe güvenle bakıyor
banner206

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Şanlıurfa’nın eğitimde emin adımlarla geleceğe güvenle baktığını belirterek, “Şanlıurfa, eğitimde her yıl başarı çıtasını yükseltiyor” dedi.

Röportaj: Uğur BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci oldu. Müdür İlci ile 2015-2016 eğitim ve öğretim yılını, derslik ve öğretmen açığı ile Şanlıurfa’nın eğitim sorunlarını konuştuk. 

Son 3 yılda Şanlıurfa’da 6 Bin dersliğin tamamlandığını belirten Müdür İlci, “Cumhuriyet tarihi boyunca 10 Bin derslik yapıldı, son 3 yılda 6 Bin ve üzeri derslik yapıldı ve halen derslik inşaatlarımız devam ediyor” dedi.

 

“Sınıflarda öğrenci sayısını 25, 30’a düşürmek istiyoruz”

Müdür İlci, Şanlıurfa’da eskiden 60-70 kişilik sınıflarda öğrencilerin ders gördüğüne de dikkat çekerek, “Bu sayı şuanda 30,35’lere kadar geriledi, biz bunu Türkiye ortalaması olan 25-30’a çekmek istiyoruz” diye kaydetti.

 

“Şanlıurfa şuanda 65’inci sıradadır”

Şanlıurfa’nın eğitim anlamında Türkiye’de son sıralarda olduğu iddialarına da değinen İlci, “Eğer bir sıralama yapılacaksa eşitlikler ve denkliklere göre yapmanız lazım. Bugün bir Eskişehir ile Şanlıurfa’yı bir tutamazsınız. Milli Eğitim Bakanlığımızda, ÖSYM son 3 yıldır sıralama yapmıyor, böyle bir sıralama yoktur. İşte Şanlıurfa 78’incidir falan gibi bir sıralama yoktur. Aslında bizin verilerimize bakıldığında Şanlıurfa şuanda 65’inci sıradadır, en az 15 puanlık bir yükselme var” şeklinde konuştu.

 

İşte İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

2015-2016 eğitim ve öğretim yılını geride bırakıyoruz, geride bırakacağımız eğitim yılını değerlendirebilir misiniz?

2015-2016 eğitim ve öğretim yılının sonuna doğru gelmiş bulunuyoruz. Şanlıurfa İl milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2015-2016 eğitim ve öğretim yılını da çok dolu dolu, böyle heyecanlı bir şekilde yaşamış bulunuyoruz. Geçen eylül ayından itibaren yaklaşık 3 Bin dersliği hizmete sokmanın erdemini ve gururunu yaşadık yani ilimizin derslik sayısı geçtiğimiz yıllara nazaran daha da azalarak devam etti. 2013-2014 eğitim ve 2014-2015 yılında yapmış olduğumuz dersliklerle ilimizde 6 Bin derslik tamamlandı yani cumhuriyet tarihi boyunca 10 Bin derslik yapıldı, son 3 yılda 6 Bin ve üzeri derslik yapıldı ve halen derslik inşaatlarımız devam ediyor. Bu yıl sadece inşaat anlamında verimli geçirdiğimiz bir yıl değil eğitim ve öğretimin niteliğinin arttırılması anlamında da çok faydalı ve verimli bir yıl geçirdik. Sene başında hayata geçirmiş olduğumuz eğitimde başarıyı arttırma EBAP Projemiz vesilesiyle bütün okullarımızda özellikle 4. Ve 8. Sınıf öğrencilerimize yönelik hem destekleme yetiştirme kursları açtık hem de bu öğrencilerimizin eğitim başarılarını çeşitli deneme sınavları yaparak, bu deneme sınavlarını öğrencilerimizin başarılarını etkileyecek şekilde uygulayarak hayata geçirdik. Bu süreçte Şanlıurfa’da ilkleri yaşadık yani okullarımızda öğrencilerimize koçluk sistemi getirdik, her bir öğrencimizin rehber öğretmeni yani bir koç öğretmeni oldu. Bu koç öğretmenimiz öğrencimizin günlük ve aylık başarı devamlarını takip etti. Öğretmen arkadaşlarımız çocuğun başarılı olması için aile ile görüşmelerde bulundu, ev ziyaretleri, yaptı, çocuğumuzun ders başarılarının arttırılması yönünde çeşitli çalışmalar yaptı. Bu anlamda Şanlıurfa’da bunun ilkini yaşadık, ilkini uyguladık. Ben inanıyorum ki; Bu yıl sene sonunda başarının katlanarak arttığını, başarının böyle üst düzeye çıkarıldığı bir yıl oldu bizim için. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Şanlıurfa eğitimde emin adımlarla geleceğe güvenle bakıyor. Öğrencilerimizin başarıları her yıl artarak devam ediyor. Geçmişte 60, 70 kişilik sınıflarda öğretmen arkadaşlarımız ders yapamazken şimdi 30, 35 kişilik sınıflarda eğitim, öğretimi ve eğitimin niteliğinin arttırılması adına çok daha nitelikli bir eğitim yapmaktayız. Buda eğitimin kalitesinin artmasına, eğitimin niteliğinin iyileştirilmesine ve Şanlıurfa’daki toplam başarının artmasına vesile olmaktadır. Bütün okullarımızda başarının artmasına yönelik yapılan testler ile ilgili ÖSYM’nin yayınlamış olduğu veriler söz konusudur. Bu sonuçlarda Şanlıurfa’nın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu gördük. Bu sonuçlar bizi mutlu etmektedir. Şanlıurfa’daki çocuklarımızın başarılı olduğu, zeki olduğu ve ailelerinin çocuklarıyla ilgilendiği zaman başarılamayacak, yapılamayacak şeylerin olduğunu bir kez daha bize göstermiştir. Bu anlamda 2015-2016 eğitim ve öğretim yılının sonuna doğru geldiğimiz bu süreçte, inanıyorum ki; Eğitimde kalitemiz ve başarımız artarak devam edecektir. Yılsonundaki yerleştirmelerden de bunları görmüş olacağız.

 

Şanlıurfa’nın eğitimdeki başarılarından bahsettiniz ama son yıllarda halen Şanlıurfa’nın YGS gibi sınavlarda başarı anlamında son sıralarda yer alıyor. Bu neden kaynaklanıyor?

Bu konuda bir hataya düşülüyor,  bu yanlışın birbirinden ayırt edilmesi lazım. Şimdi bir başarı sıralaması yapıldığı zaman eşitler ve denkler arasında yapılması gerekiyor. Bir Eskişehir’in nüfus yapısıyla, Eskişehir’de yaşayan insanların ekonomik, kültürel, sosyal yapılarıyla Şanlıurfa’da yaşayan insanların sosyal, kültürel yapılarını yanyana koyup karşılaştırmamız lazım. Eskişehir nüfusunun yüzde 80’i şehir merkezinde yaşıyor ve bu nüfusun yaklaşık yüzde 80’i memur çocuklarıdır. Yani çocukları ile bire bir ilgilenen, çocuklarının eğitim notları ile yakından ilgilenenlerden oluşmaktadır ama Şanlıurfa’daki velilerimizden bu duyarlılığı, bu desteği görememekteyiz. Nüfusumuzun yüzde 65’i, 70’i kırsalda yaşıyor ve çocuğunun okula gidip, gitmediğini çocuğunun hangi  okula gittiğini, eğitim başarının ne olduğundan bihaber vatandaşlarımız söz konusu.  Ama her şeye rağmen Şanlıurfa’daki velilerimiz ilgilenmeseler de bizim çocuklarımız zekidir, bizim çocuklarımız başarılıdır ve çocuklarımıza emek verebildiğinde, ilgi gösterildiğinde çocuklarımızın Türkiye derecesi yaptığını görüyoruz. Geçen hafta Ankara’da yapılan Avrupa Birliği’ni tanıyorum bilgi yarışmasında Suruç Fen Lisesi, Türkiye ikincisi oldu. Aynı şekilde Mehmet Saçlı İlk ve orta okulumuz resim dalında Türkiye birincisi oldu. Pekçok okulumuz böyle ferdi başarılarla kendi adından söz ettirmektedir.

 

“Sıralama yapılacaksa eşitler ve denkler arasında yapmak lazım”

Eğer bir sıralama yapılacaksa bunu eşitler ve denkler arasında yapmanız lazım. Eşit ve denk olmadığınız bir şehirle sıralama yaparsanız hataya düşersiniz. Bu şehirde tıp fakültesini kazanan, hukuk fakültesini kazanan, birçok mühendislik programını kazanan yüzlerce, binlerce öğrencimiz var. Eskişehir veya benzeri illerde 4 Bin, 5 Bin öğrenci sınava girerken, bizim ilimizde yaklaşık 20 Bin öğrenci sınava giriyor. 20 Bin öğrencinin sayısıyla 4 Bin öğrencinin sayısını yan yana koyduğunuz zaman arada 17 kat fark vardır. Bunu iyi hesaplayarak, denkleştirildiğinde sıralama yapıldığında bu farklılıkların göz önünde bulundurulması lazım. Eskişehir’de okuryazar oranı yüzde 98’dir, Urfamızda okuryazar oranı yüzde 70’dir. Bu nedenle aynı başarıyı yakalamamız mümkün değildir ve dolayısıyla aynı kefeye konulamaz. Başarı yada eğitim kalitesi bireyseldir, yereldir, okula göredir, çevreye göredir, mahalleye göredir, ile göredir, ilçeye göredir hatta köye göredir. Milli Eğitim Bakanlığımızda, ÖSYM son 3 yıldır sıralama yapmıyor, böyle bir sıralama yoktur. İşte Şanlıurfa 78’incidir falan gibi bir sıralama yoktur. Aslında bizin verilerimize bakıldığında Şanlıurfa şuanda 65’inci sıradadır, en az 15 puanlık bir yükselme var.

Urfa başarıya emin adımlarla yürüyor her şeye rağmen, Türkiye’nin en başarılı çocukları bizim ilimizdedir diye söylüyoruz. Çünkü geçen yıl ÖSS Türkiye birincisi Urfa’dan çıktı. Bizim öğrencimizdi İzmir’de sınava girdi sadece ÖSS Türkiye birincisi Urfa’dan çıkmıştır. TEOG sınavına baktığımızda TEOG’ta 120 sorunun 120’sini yapan 60 tane öğrencimiz var, Türkiye birincileri bunlar. Dolayısıyla biz Urfa’daki eğitimden, eğitimin niteliğinin arttırılmasından ümit varız, gecemizi gündüzümüze katıyoruz, fiziki mekânlarımızı rahatlatıyoruz. Okul eğitim ortamlarımızı en güzel hale getirmeye çalışıyoruz ve inanıyorum ki bu 600 bin öğrenci Türkiye’nin geleceği olacaktır. Çünkü nitelikli eğitim almaya başladılar.

 

Derslik açığı devam ediyor mu?

Şuanda derslik açığımızla ilgili özellikle liselerin yerleştirilmesi noktasında kısmi manada bir sorunumuz var, bunu da yaptığımız devam eden okullarımızla birlikte çözeceğiz inşallah.

 

Önümüzdeki dönemde kaç derslik hizmete girecek?

Şuan inşaatı devam eden okullarımız var, en az bin derslik faaliyete girecek.

 

Sınıf mevcutlarının 30-35’e indiği söyleniyor bu sayı daha düşecek mi?

Türkiye ortalaması şuanda 25-30’dur bizde Türkiye ortalaması olan 25-30’a çekmek istiyoruz.

 

Öğretmen açığı var mı?

Branş itibariyle öğretmen açığımız kalmadı ama sınıf öğretmeni açığımız ilimizde var bu da yaklaşık 2 binlere falan düştü. Bu yıl inşallah onu da kapatmış olacağız, yani öğretmen açığımız çok fazla kalmadı.

 

Öğretmen açıklarını nasıl gideriyorsunuz?

Öğretmen açıklarını ücretli öğretmenlerle telafi ediyoruz. Önceki yıllarda bin 200 ücretli öğretmen çalışırken bu yıl 500 öğretmene düştü. Yani her yıl azalıyor.

 

Eğitimde halen eksiklikleri var mı, varsa bunlar nelerdir?

Yani eğitimde eksikliklerimiz yok deneyecek kadar azaldı. Dolayısıyla derslik eksiğimizi kapatıyoruz, öğretmen eksiğimizi kapatıyoruz, okullarımızın sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetlerinin yapılmasına yönelik eksiklerimizi kapatıyoruz. Onu gerek hayırseverlerimizden gerek Urfalı hemşerilerimizden destek bekliyoruz. Yani okul sadece 4 duvar demek değildir, okul çevresinde sosyal, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerin yapıldığı bir alandır. Bu alanlarda da biz mümkün mertebe imkanlarımız ölçüsünde bunları tamamlıyoruz. Her okulumuza bir konferans salonu yapılmasına, her okulumuza bir voleybol, basketbol sahası yapılmasına, halı saha yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bunun büyük bir kısmını gerçekleştirdik, kalan kısmını da inşallah yapacağız.

 

Şuanda Urfa’da Suriyeli öğrenci sayısı kaçtır?

Malumunuz olduğu üzere 2011 yılından bu yana ilimizde yaşayan Suriyeli misafirlerimiz vardır. Bu Suriyeli misafir kardeşlerimize ilimizde biz eğitim-öğretim sunmaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde 300 bin Suriyeli öğrenci eğitim görürken sadece Şanlıurfa’da ilimizde 55 bin tane Suriye öğrencimiz var. Yani bizim 614 bin öğrencimizin yanında 55 bin tane de Suriyeli öğrencimiz var. Şuanda bu sayısı önümüzdeki yıl yaklaşık 70 bin 80 bine çıkarmak istiyoruz. 2 bin 200 Suriyeli öğretmen eğitim-öğretimde bize yardımcı oluyor.

 

Yılsonu kaç öğrenci karne alacak?

Yılsonu itibariyle ilimizde 614 bin öğrenci karne alacak. 55 bin tane Suriyeli öğrencimiz onlarda karne alacak. Yaklaşık 27 bin öğretmenimiz de 1 Temmuz itibariyle resmi izine ayrılacaklar. Yani bizim öğretmen arkadaşlarımızda yaz tatiline çıkacaklar. Urfa’mızda her gün daha iyiye emin adımlarla yürüyoruz.

 

Bu yıl ilk kez bilim şenliği düzenlendi Şanlıurfa’da bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Biz Şanlıurfa’da artık bunu geleneksel hale getirmek istediğimiz fuarlarımız var. Bu yıl 4 ayrı kategori de fuar açtık. Özellikle kariyer günleri fuarı, bu kariyer günleri fuarında Türkiye genelinde hatta uluslar arası Kıbrıs’tan katılan üniversitelerimiz var. Kariyer günleri fuarımızda 44 ayrı üniversite katılmış bu 44 üniversitemiz ilimize gelerek ilimizdeki öğrencilere üniversiteleri tanıtmışlardır. Üniversitelerin bölümleri, gelecekteki kariyer planlamalarıyla ilgili öğrencilerimize, ilimizdeki vatandaşlarımıza bilgilerini aktarmışlardır bunu da Milli Eğitim Müdürlüğü olarak biz düzenliyoruz. İlimizde el sanatları sergisi açıldı, yani bir fuar şeklinde okullarımızda öğrencilerimizin yapmış olduğu çalışmaları kamuoyuyla tanıttık. Aynı şekilde TÜBİTAK bilim fuarı açtık, yani ilk defa TÜBİTAK okullarımıza verdiği destekle 4 bin 6 TÜBİTAK bilim fuarı şeklinde çok geniş kapsamlı bir fuar açıldı. Yaklaşık 300-400 tane eser arasından 66 tane eserin sergilendiği Rabia meydanındaki sergiyi bütün halkımız gezdi, gördü. Şanlıurfa’da bir ilki daha yaşamış olduk o vesileyle, bilim fuarında öğrencilerimizin birbirinden farklı birbirinden güzel değişik güzel eserlerini orada sergileme şansı bulduk. Bu da Milli Eğitim Müdürlüğünün, okullarımızın Urfa’daki eğitimin nerelere geldiğini birbirinden uçuk, değişik projelerin öğrencilerimiz tarafından gerçekleştiğini kamuoyuna, halkımıza duyurma şansı bulduk. Bu bilim fuarlarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Aynı şekilde el sanatları sergimiz açıldı, METE fuarımız Mesleki Teknik Eğitim Fuarı yani özellikle burada da meslek liselerimizin yapmış olduğu birbirinden değişik projeler ve birbirinden değişik çalışmaları kamuoyuna sergilemek şansı bulduk. Meslek liselerimizin hangi bölümünde hangi işlerin yapıldığını kamuoyuna tanıttık. Bunda da yine Şanlıurfa’da bir ilki gerçekleştirdik. Ben bu vesile ile o fuarlarımızda emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yine Valiliğimizin ve Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle de kitap fuarı açıldı. Şuanda kitap fuarımıza 20 Haziran’a kadar devam edecek ve bu kitap fuarımızda her gün yaklaşık 70 tane yazarımızı okullarımızda gezdiriyoruz. Bu yazarlarımız şuanda okullarımızda konferanslar veriyorlar, seminerler ve konferanslar devam etmektedir. Mesela dün ve önceki gün Vehbi Vakkasoğlu yazarımız okul okul gezerek öğrencilerimize kitapla ilgili, edebiyatla ilgili, şiirle ilgili konferanslar, seminerler veriyorlar. Bu 20 Haziran’a kadar bu yazarlarımızı öğrencilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde yazarlarımızla birlikte biz öğrencilerimizi de kitap fuarına geziye getiriyoruz. Yani belediyenin tahsis etmiş olduğu 5 tane belediye aracıyla birlikte biz okuldan öğrencilerimizi alıyoruz, getirip kitap fuarını gezdirip tekrar okula geri bırakıyoruz. Ben bundan dolayı da Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz. Valiliğimizin desteğiyle de kitap fuarı da Şanlıurfa’mızda bir ilktir, bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burada emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum.

 

Öğrenci ve velilere son olarak mesajınız ne olacak?

Şunu özellikle belirtmek istiyorum daha yaz tatiline epey bir zamanımız var. 3 hafta kadar bir süremiz var, biz bu kalan zamanda da öğretmen arkadaşlarımızın derse girmesini, öğrencilerimizin okula devam etmelerini son güne kadar ders işlemelerini çünkü bizde kayıp zamanların olduğu bir şehiriz. Zaman zaman öğrencilerimizin okuldan uzak kaldığı, mevsimlik tarım işçiliğine giden yerlerde bu çocuklarımız eğer okullarında ise eğitim-öğretimlerine devam etmelerini istiyoruz. Son güne kadar eğitim-öğretimlerine aktif bir şekilde okula devam etmelerini istiyoruz. Öğretmen arkadaşlarımızın aynı titizlikle okuldaki eğitim-öğretim hizmetlerini aksatmadan devam etmelerini temenni ediyoruz. Bu konuda gerekli uyarılarımızı da zaten yapıyoruz ama onun dışında yaz tatilde bütün öğrencilerimizin bol bol dinlenmelerini, bol bol kitap okumalarını istiyoruz. Eğer dinlenmek istiyorlarsa kitap okusunlar, dinlenmek istiyorlarsa hoşlarına giden her çeşit kitabı alıp okuyabilirler. Özellikle küçük çocuklarımızın yaz kuran kurslarına devam etmelerini istiyoruz. Yaz kuran kurslarında zaman geçirmelerini istiyoruz. Sokaklarda ya da bilgisayar başlarında, internet kafelerde zaman geçirmektense okullarımızda ve özellikle Diyanet tarafından camilerde açılan yaz kuran kurslarına devam etmeleri, kuran-i kerim okumaları, Ramazan ayı ile birlikte böyle güzel bir zaman dilimi değerlendirmeleri öğrencilerimiz için çok fayda olacaktır. Yılın bütün yorgunluğunu üzerlerinden atacaklarını düşüyorum. 

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2016, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195