Title of a News Article

MİLLİ EĞİTİM'DE VURGUN DEVAM EDİYOR!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kesin talimatına rağmen, Şanlıurfa'daki çoğu okulda öğrencilere yardımcı ders kitapları aldırılıyor.

MİLLİ EĞİTİM'DE VURGUN DEVAM EDİYOR!
banner206

 Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz verdiği ders kitaplarını beğenmeyerek, öğrencilere yardımcı ders kitapları aldıran ve bu kaynaklardan ders yapan öğretmenler, her öğrenciden yüklü miktarda para toplayarak özel şirketlere aktarıyor.
Bakanlığın, "zorlayıcı tutum içersinde bulunulmaması" ifadesini fırsat bilen uyanık eğitim vurguncuları, velilere yardımcı ders materyali isteyip istemediklerini belirten yazılı belge aldıktan sonra, öğrencilere psikolojik baskı yaparak bu yayınları aldırmaya zorluyor. 
Ders programlarını yardımcı kaynaklara göre planlayan öğretmenlerin bu tutumu velileri çaresiz bırakarak yardımcı kitaba yönlendiriyor.
Gazetemiz yazarı İbrahim Halil Şeker, konuyu gündeme getirdiği yazısında, Şanlıurfa'daki okullarda usulsüzce toplanan paraları yazdı.
İşte o yazı:

MİLLİ EĞİTİM VURGUNU!

2015-2016 Eğitim Öğretim yılında velisi olduğunuz filanın yardımcı ders kitabı kullanmasını istiyor musunuz istemiyor musunuz?

Okullar açıldıktan birkaç gün sonra Şanlıurfa’daki okullarda öğrencilere dağıtılan bu bilgi notu, “Derslerimizi yardımcı kitaplardan işleyeceğiz, devletin dağıttığı kitapları kullanmayacağız” tembihi ile velilere iletildi. Öğretmenler de devletin dağıttığı kitapları kullanmaya niyetli olmayacak ki, öğrencilere sıkı sıkıya bu kitapları almaları için 60 TL para getirmelerini telkin etti.

İlkokul 4’üncü sınıfta okuyan oğlumun söylediğine göre, sınıfında kendisiyle birlikte 3 öğrenci yardımcı ders kitabı almadı. Diğer ikisini bilmem ama benim almama nedenim maddi sıkıntı değil.

Çocuğuma yardımcı ders kitabı almamamın nedeni, devletin tüm ders kitaplarını okul açıldığı gün vermesine rağmen, okul idarecilerinin/öğretmenlerinin bu kitapları bir tarafa atıp öğrenciye para karşılığı kitap satmaya çalışmasıdır.

Oysa Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı hem önceki gün yaptığı açıklamalarda hem de 18 Eylül 2014 tarihinde tüm Valiliklere gönderdiği “Yardımcı Ders Materyali” konulu talimatı ile “Bakanlığımızca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı materyallerin; okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmaması, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi sıkıntı yaratacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri için her türlü tedbirin alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” ifadelerine yer vermiştir.

Devlet, herkese eğitim öğretim imkanı sunma görevini 2003 yılından bu yana Türkiye’nin her yerinde öğrencilere ücretsiz dağıttığı ders kitaplarıyla ve okullarda yaptığı yatırımlarla layıkıyla yerine getirirken, devletin verdiği yayınları bir tarafa atıp kendi bildiklerini okuyan okul idarecileri ve öğretmenleri devlet düzenine muhalefet etmiş olmuyorlar mı?

Bir dönem kitapçılarda didik didik aranan ders kitapları, ardından okullara dayatılan ünite dergileri ve günümüzde yardımcı ders kitabı olarak sürdürülen vurgunun adı, “Eğitimde Vurgun”dur. Devletin eğitim alanında yaptığı reformlara rağmen Urfa’yı eğitim başarısında Türkiye sıralamasının en sonuna taşıyan eğitimcilerin bu “vurguncu” kafasından bir an önce vazgeçmeleri gerekiyor.

Devlet, eğitimin herşeyden önemli olduğunun farkına varmış ve bu alanda bütçenin ağzını sonuna kadar açmışken, okullarda idareci ve öğretmenler eliyle öğrencilerden ders materyali, sınav ücreti v.s. adlar altında para toplanması kabul edilebilecek bir şey değildir. Akıllı tahtalar, ücretsiz ders kitapları, tablet bilgisayarlarla eğitim materyalinin en iyilerine kavuşan öğrencilerden yardıma muhtaç olanlar için de Milli Eğitim Müdürlükleri kırtasiye desteği verebilmektedir. Özel okullarda okuyan öğrenciler için bile ilkokul ve lise öğrencileri için 3.220 TL, ortaokul öğrencileri için 3.750 TL para ödeyen devlete rağmen, devlet okulunda öğrencisinden yardımcı ders materyali isteyen okul idaresinin/öğretmeninin büyük bir ihanet içersinde olduğu tartışmasızdır.

Bugünden itibaren Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı tüm devlet okullarımızı derin bir mercek altına almaya, devletin yanında paralel bir devlet işlevi üstlenen sistemleri deşifre etmeye başlıyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Şanlıurfa Valiliği’nin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talimatına rağmen öğrencilere tüccar ayaklarıyla devletin kitapları harincinde kitap satmaya çalışanları rahatsız edeceğim.

Ticari kuruluşların organize ettiği konser, sirk, sinema gösterisi, tiyatro gibi etkinliklerin reklam broşürlerini, davetiyelerini, indirim biletlerini dağıtan öğretmen ve idarecilere kalemimin batacağını hatırlatıyorum.

Binlerce yardımcı materyalin yer aldığı eba.gov.tr sitesini beğenmeyip, para kazanma amacıyla kurulmuş başka sitelere öğrencileri yönlendiren, bu siteler üzerinden seviye belirleme sınavları, testler için öğrencilerin harçlıklarını ellerinden alan öğretmenlerin de yakasına yapışmaya devam edeceğim.

Bir ayrıntı da okul idarelerinin, tüketim malzemeleri, tamir bakım, hizmetli gideri vesair adlarla belirttikleri harcamaları karşılamak amacıyla öğrencilerden para toplama alışkanlığı üzerine olacak. Öğrencilerden “aidat” adı altında kanunsuz olarak toplanan bu paraya da nokta konulmasının zamanı gelmiştir.

İlgili Makale: //www.urfastar.com/milli-egitim-vurgunu-makale,433.html

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2015, 02:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195