Title of a News Article

TÜBİTAK destekli eğitim HRÜ'de başladı

TÜBİTAK destekli eğitim HRÜ'de başladı
banner206

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan’ın koordinatörlüğünde yapılan ve Tübitak tarafından desteklenen “Etnobotanik Araştırma Teknikleri Eğitimi” başladı.

Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Bektaş, Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Şahin Toprak, Harran Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, eğitmenlerden Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Satıl ile Prof. Dr. Selami Selvi, Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu ve Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Polat katıldı.

Program açış konuşmasında, Anadolu bitki bilgeliğinin kaybolmaması için kayıt altına alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hasan Akan, “20 farklı şehirden 20 farklı kursiyerin gelmiş olması bizi mutlu etti. 4 gün boyunca eğitmenlerimiz Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen genç bilim insanlarına etnobotanik araştırma tekniklerini ve deneyimlerini aktaracaklardır. Bu etkinlik kapsamında 4 farklı üniversiteden oluşan bir ekip ruhu da oluşacak ve uzmanlık alanında donanımlı olan bu hocalarımız genç bilim insanlarının daha iyi yetişmesine vesile olacaktır. Sizleri, GAP'ın başkenti, peygamberler diyarı, Mezopotamya'nın kadim şehri Şanlıurfa'da Hz. İbrahim’in misafirperverliğiyle ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Ekolog olarak bitkilerin ekolojik dengenin korunmasında büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Şahin Toprak; “Primer üretici olan bitkiler, insan yaşamı ve devamlılığı için hayati öneme sahiptir. İnsan ve bitki ilişkisini konu alan bu güzel etkinliği hazırlayan hocalarımıza teşekkür ederim. Pandemi döneminde tüm hijyen kurallarına uyarak böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Kursun başarılı ve verimli geçmesini diliyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum”dedi.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Bektaş, “Bu pandemi şartlarında ülkemizin farklı coğrafyalarından gelen genç bilim insanlarını fakültemizde ağırlamaktan mutlu olduğunu ifade ederek; “Ben her ne kadar Edebiyatçı da olsam aslında Etnobotanik ile Edebiyatın kadim bir ilişkisini görüyorum. Hatta ecdadımız Osmanlı’da Şükufename isimli eserde çiçeklerin edebi yönü konu edilmiştir. Özellikle Divan Edebiyatında İnsan-Bitki ilişkisi en temel taşlardan biridir. Halk kültüründe bitkiler önemli bir yere sahip olduğu için kullanım işlevine göre masal ve hikayelerde de yer verilmiştir. Bitkilerin folklorik ve halk arasındaki kullanımı Halk edebiyatı çalışanlarını yakından ilgilendiriyor. Bu alanda araştırma ve çalışmak isteyen arkadaşlara başarılar dilerim. Bitki çeşitliliği bakımından coğrafyamızın zenginliği elbette ki kültürümüze, edebiyatımıza kısacası hayatımızın her alanına sirayet etmiştir” diye konuştu.

22-25 Eylül tarihleri arasında Osmanbey Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda yapılacak olan eğitim, Ülkemizin farklı bölgelerinden katılımla sosyal mesafe kuralları gözetilerek gerçekleşecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142