Title of a News Article

Aydınlık'tan çiftçiyi destekleyen açıklama!

Aydınlık'tan çiftçiyi destekleyen açıklama!
banner206

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, 2021 yılı için sulama birliklerinde uygulanan su kullanım hizmet bedellerinin fahiş fiyatlarla açıklanmasına tepki gösterdi.

"İktidar çiftçiye destek değil köstek oluyor” diyen Aydınlık, fiyatların aşağıya çekilmesi ve yeniden düzenlenmesi yönündeki önerisini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu yazılı soru önergesinde belirtti. Fiyatlar açıklandığından beri çiftçilerden sürekli telefon ve mesaj aldığını ifade eden Aydınlık, “Çiftçimiz haklı olarak isyan ediyor; gübre fiyatları artmış, mazot fiyatları artmış, elindeki ürünü para etmemiş, haliyle bu fahiş fiyatlara isyan ediyor. O nedenle biz de bu durumun bir an önce düzeltilmesi için Sayın Bakan’a yazılı soru önergemizle hem sorularımızı hem de önerilerimizi yönelttik. Umarım güzel bir sonuç alırız” diyerek sözlerine devam etti.

BİRLİKLER ARASINDA DAĞLAR KADAR FİYAT FARKI VAR

Şanlıurfa’da bulunan sulama birliklerinin tümünün fiyat listesine ulaştığını belirten Aydınlık, “Kısa bir çalışma yaparak sulama birliklerinin tümünün fiyat listesine eriştik ve gördük ki birlikler arasında dağlar kadar fiyat farkı var, mesela; Fırat Sulama Birliği Pamuk Cazibe fiyatını 80 TL olarak açıklamış ama Yukarı Harran Sulama Birliği 170 TL olarak açıklamış, Topçu Gündaş Sulama Birliği Pamuk Pompaj fiyatını 250 TL olarak açıklarken Güzelyurt Sulama Birliği 550 TL olarak açıklamış. Bu fiyatlar çiftçiyi yorar, bu fiyatlar çiftçiyi bitirir. Kendi çiftçimize sahip çıkmak zorundayız aksi takdirde kendine yetmeyen bir ülke konumu yolunda hızla ilerleriz” diyerek fiyat farklılıklarına tepki gösterdi.

ÇİFTÇİ BORÇ EKİYOR, HACİZ BİÇİYOR

Uzun zamandır çiftçinin zor durumda olduğunu belirten Aydınlık, “çiftçimiz ülkemizin en temel taşı ama çiftçimize sahip çıkamıyoruz. Şu anda çiftçi borç ekiyor, haciz biçiyor. Birçok çiftçimizin traktörü, tarlası, evi, arabası icralık durumda. Ülkemizde bunların yaşanıyor olması beni derinden üzüyor. Maalesef AKP’nin izlediği yanlış tarım politikaları bizi bu noktaya getirdi. Kendi çiftçimizin elindeki ürünü ilgili kurumlar aracılığıyla almayan AKP, yurtdışından patates, soğan, domates, pamuk vs. ithal ediyor hatta saman ithal ediyor. Bu gidiş hayırlı bir gidiş değil ama umudumuzu kaybetmedik, inşallah bir gün yeniden köylü milletin efendisi olacak ve yeniden kendi kendine yeten, ithalat değil ihracat yapan bir ülke olacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

İşte o soru önergesi...

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 04.03.2021

                                                                                                                                                                                                      Aziz AYDINLIK

                                                                                                                                                                                                  Şanlıurfa Milletvekili

Sayın Bakan, seçim bölgem ve memleketim olan Şanlıurfa’da sulama birliklerinin açıklamış olduğu 2021 yılı sulama fiyatları çiftçilerimiz tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Şanlıurfa zaten birçok Güneydoğu ilinin de aralarında bulunduğu gibi “elektrik dağıtım şirketi” mağdurudur. Haksız bir şekilde elektrik dağıtım şirketinin devlet desteklemelerine el koyması, gübre fiyatlarının yükselmesi, mazot fiyatlarının yükselmesi ve bunlara benzer girdi maliyetinin yükselmesi nedeniyle zor durumdadır. DSİ’ye bağlı sulama birliklerinin açıkladığı fiyatlarda tüm bu kötüye gidişi katmerleştirmiştir. Çiftçilerimiz adına talebimiz Şanlıurfa’da sulama birliklerinin açıkladığı fiyatların düşürülmesi ve çiftçinin daha rahat faaliyetlerini sürdürebilmesidir.

Bu bağlamda;

1) Şanlıurfa’da bulunan sulama birliklerinin açıklamış olduğu sulama hizmet bedelleri arasında oluşan derin farklılıklar neden kaynaklanmaktadır?

2) Pamuk Cazibe fiyatlarında Fırat, Haktanır ve Şuayb Sulama Birliklerinin de aralarında olduğu 6 birlik fiyatı 80 TL olarak açıklamışken Yukarı Harran Birliği neden 170 TL olarak açıklamıştır?

3) Pamuk Cazibe fiyatının tüm birlikler için 80 TL olarak düzenlenmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

4) Pamuk Pompaj fiyatlarında Topçu Gündaş Sulama Birliği 250 TL fiyat açıklarken diğer sulama birlikleri 400-450-550 TL’yi bulan fiyatlar açıklamıştır. Tüm birlikler için Pamuk Pompaj fiyatının 250 TL olarak belirlenmesi için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

5) Hububat Cazibe fiyatlarında Tektek Sulama Birliği fiyatı 40 TL olarak belirlemişken diğer sulama birlikleri 75 TL’ye kadar varan fiyatlar belirlemiştir. Tüm sulama birlikleri için Hububat Cazibe fiyatının 40 TL olarak belirlenmesi için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

6) Hububat Pompaj fiyatlarında Topçu Gündaş Sulama Birliği 80 TL fiyat belirlemişken diğer sulama birlikleri 100-150 TL hatta 220 TL’ye varan fiyat açıklaması yapmıştır. Tüm birlikler için 80 TL olarak düzenlenmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

7) Mısır Cazibe fiyatlarında Şuayb Sulama Birliği 60 TL olarak fiyatı belirlerken diğer birlikler 80-100 TL’yi geçen fiyatlar belirlemiştir. Tüm sulama birlikleri için Mısır Cazibe fiyatının 60 TL olarak belirlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?

8) Mısır Pompaj fiyatlarında Topçu Gündaş Sulama Birliği fiyatı 250 TL olarak açıklamışken diğer sulama birlikleri 350-450-550 TL gibi fiyatlar açıklamıştır. Tüm sulama birlikleri için Mısır Pompaj fiyatının 250 TL olarak belirlenmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

9) Genel olarak bu konuyla alakalı değerlendirmeleriniz nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2021, 16:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195