Title of a News Article

Bankalara son uyarı

.

Bankalara son uyarı
banner206
 KOSGEB'den faizsiz kredi kazanan esnafın başı bu kez bankalarla dertte. Devreye Bakan Tüfenkci girdi, bankaları uyardı. Uyarıları dinlemeyen bankalara yaptırım geliyor..

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnafa sunulan kredi yapılandırma ve faizsiz kredi desteklerine ilişkin bazı bankaların tutumunu eleştirerek, “Özellikle bankalar boyutunda birtakım sıkıntılar yaşanıyor, bunun da farkındayız ve bir kez daha bankaları uyardık. Biz bunu Bankalar Birliği'yle konuştuk, eğer kısa zamanda bunu düzeltmezlerse bu yaptırıma da dönüşebilir” dedi. Tüfenkci, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İSTESOB) ziyaret ederek, burada Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için esnafa sağlanan imkanlarla ilgili bilgiler verdi. Esnafın toplumun belkemiği olduğunu belirten Tüfenkci, esnafın yüzü güldüğünde kendilerinin de mutlu olduğunu ifade etti.

 

'KARA LİSTE' SORUNU

Daha önce esnafa 30 bin lira faizsiz kredi verdiklerini ifade eden Tüfenkci, son düzenlemeyle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) aracılığıyla esnafa faizsiz olarak bir yıl ödemesiz, iki yıl vadeli 11 milyar liralık bir kredi kullandırdıklarını anlattı. Tüfenkci, sağlanan kaynağın esnafa kullandırılması noktasında bankaların tutumunu mercek altına aldıklarını belirterek, “Özellikle bankalar boyutunda bir takım sıkıntılar yaşanıyor, bunun da farkındayız ve bir kez daha bankaları uyardık. Birçok banka bu noktada adım attı, kolaylaştırma anlamında adım attı. Çünkü biz orada yapılandırma şartını getirdik, şu veya bu nedenle çekini, senedini ödeyemeyenler veya sonradan ödendiği halde hala 'benim listemde kara listede görünüyorsun' diyen bankalar var. Biz bunu Bankalar Birliği'yle konuştuk, eğer kısa zamanda bunu düzeltmezlerse bu yaptırıma da dönüşebilir” diye konuştu.

 

AMACIMIZ ESNAFI TÜCCAR YAPABİLMEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a da söz konusu durumu arz edip gereğini yapacaklarını dile getiren Tüfenkci, şöyle devam etti: “Biz faizsiz krediyi, yapılandırmayı niye getirdik? Biz, esnafımıza destek olalım diye getirdik. Bizim temel amacımız esnafımızı büyütüp tüccar yapalım, tüccarımızı büyütüp sanayici yapalım, sanayicimizi büyütüp ihracatçı yapalım… Yani herkesi bulunduğu yerden bir üst basamağa taşıyalım istiyoruz. Amacımız bu. Biz esnaflarımızı önemsediğimiz için bu tür destekleri sağlıyoruz.”

 

3 sene sonrayı düşünmeyin

Esnafa yönelik sicil affını hayata geçirdiklerini aktaran Bakan Tüfenkci, esnafın talebi üzerine “Esnaf Ahilik Sandığı”nı da kurduklarını söyledi. Tüfenkci, söz konusu sandığa ilişkin şunları kaydetti: “Bunu kurarken şunu amaçladık, hem esnaflığa özendirelim çünkü insanlar diyorlar ki 'bu iş tutmazsa 3 sene sonra ne olacak?' Biz de dedik ki siz 3 sene sonrayı düşünmeyin, en azından yeni bir iş kurana kadar evinize ekmek götürün, kiranızı verin diye bunu kurduk. Yine şu veya bu nedenle 20 yıl-30 yıl esnaflık yapıp da iş yerini kapatan veya iflas eden arkadaşlarımıza da en azından evinin kirasını verebilmesi ve evine ekmek götürebilmesi için imkan sunduk.”

 

YENİ ŞAFAK

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2017, 08:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142