Title of a News Article

Bütçenin Yarısını Eğitime Ayırırdım

 Şanlıurfa’nın ekonomik durumunun değerlendirildiği toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa’nın en acil çözüm bekleyen konusunun eğitim olduğuna değinerek, “Bana kalsa, bütçenin yarısını eğitime ayırırdım” dedi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen, Şanlıurfa Valisi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Dönem Başkanı Abdullah Erin başkanlığında gerçekleşen ekonomik durum değerlendirme toplantısı, Hilton Garden Oteli toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği temsilcileri ile ekonomik faaliyetlere yönelik çalışmalar yapan çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Toplantının açılışında bir sunum yapan Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Uzmanlarından Yunus Çolak, Türkiye ve Şanlıurfa’daki ekonomik gelişmeler hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Sunumda, Şanlıurfa’nın yıllara göre dış ticaret, ihracat ve ithalat rakamları, yıllara göre alınan yatırım teşvik belgeleri, işgücü ve sosyal güvenlik istatistikleri, ekonomik piyasalardaki krediler, çekler ve senetlerin son iki yıllık geri ödeme oranları, kurulan, tasfiye edilen ve kapanan şirketler, turizm istatistikleri, Cazibe Merkezi Programı kapsamında Şanlıurfa’da gerçekleşen yatırımlar, Organize Sanayi Bölgesi’nde devam eden çalışmalar, besi, hazır giyim, ayakkabı, gıda ihtisas sanayi bölgeleri hakkında durum değerlendirmeleri ile kamu tarafından yapımına devam edilen ve planlanan projeler hakkında bilgiler yer aldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, yılda iki kez yapılması öngörülen toplantıları bundan sonra daha sık bir araya gelmek suretiyle gerçekleştireceklerini, Valilik olarak da yapılan sayısız toplantılar içerisinde en çok önem verilen konunun ekonominin değerlendirildiği birliktelikler olduğunu söyledi.

Adıyaman’da görev yaptığı sürede ortalama ayda bir kez ilin ekonomik durumunu değerlendiren toplantılar yaptıklarını, Şanlıurfa’nın daha büyük bir şehir olduğunu ve dolayısıyla daha sık bir araya gelerek kamu ve özel sektör yatırımları konusunda istişare etmek isteğini dile getiren Vali Erin, Şanlıurfa’nın hem coğrafya, hem nüfus hem de ekonomik potansiyelleri bakımından Türkiye’nin en önde gelen illeri arasında yer aldığını belirterek, “Şanlıurfa gerçekten çok stratejik, çok hayati bir yerdedir. Son dönemlerde uluslararası gelişmeler, çevremizde yaşananlar, Suriye’deki gelişmelerden sonra tarihte yaşanan en büyük göç dalgalarından bir tanesi ve bundan birinci derecede etkilenen Türkiye ve Şanlıurfa’nın önemi bugün, dünden daha çok önem kazanmıştır. Bu önemin, yarın da bugünden daha çok artacağını söylemeye gerek olmadığını paylaşmak istiyorum” dedi.

Atfedilen bu önemler çerçevesinde Şanlıurfa’nın son 15 yılda aktarılan kamu kaynakları yönünden ilk on il içerisinde yer aldığını hatırlatan Vali Erin, “Şanlıurfa’da yaşayan, işini burada devam ettiren veya kamu görevi gereği bu şehrin refahını ve huzurunu artırmak görevi olan bizlerin, hükümet ve Cumhurbaşkanımız nezdinde her türlü övgüyü hak edecek bir yerde olmamız gerektiğini değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla çalışmalarımızı yoğunlaştırmak, birleştirmek, hedeflerimizi net şekilde ortaya koymak, her alanda ve her sektörde daha somut, daha ölçülebilir hedefleri paylaşmak, hepimizin Şanlıurfa ile ilgili taleplerimizi somutlaştırmamızın ihtiyaç olduğunu söylemek lazım” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Şanlıurfa’ya aktarılan kamu kaynaklarının değerlendirilmesi hakkında bilgiler veren Vali Erin, Şanlıurfa’ya ortalama 1 milyar TL’lik bir kaynak verildiğini ve bu kaynağın yönetiminin Şanlıurfa’nın ileri gelenlerine bırakıldığı takdirde, Vali olarak kendisinin en az yarısını eğitime ayırmayı düşündüğünü belirtti. Vali Erin, konuşmasına şöyle devam etti:

Temel öncelik aldığım eğitim konusunda, iki yıl içinde derslik ihtiyacını sıfırlayarak ikili eğitimi kaldırmak, çocuklarımızın modern dersliklerde eğitim görmelerini sağlamak, hayati öneme sahip diğer yatırımlar dışında tüm kaynağı teksif etmek suretiyle eğitim sorununu çözmek ve ondan sonraki nüfus artış hızına göre derslik ihtiyacını planlamak suretiyle istikrarlı şekilde devam etmeyi sağlardım. İki yılda, Şanlıurfa’nın eğitim problemini tamamen gündemden çıkarırdım. Yine sanayi altyapısının iyileştirilmesi, artan yatırımcı taleplerinin en iyi şekilde ve diğer illerle kıyaslandığında daha avantajlı şekilde yer tahsisi, daha iyi imkânları sağlamak için belki kendime göre ikinci öncelik olarak belirleyeceğim bu alana kaynağı daha çok tahsis etmek suretiyle o alandaki eksikliği giderirdim. Ancak öyle olmuyor, kamu kaynakları hükümetimizin genel perspektifi içerisinde belirleniyor. Bu genel önceliklerin, bölgesel önceliklerle uyumlu halde yürütülmesi konusunda bir sıkıntı olduğunu ifade ediyor ve bu uyumun gözetilmesi suretiyle kaynak tahsisinin gerçekleşmesi halinde, bölgesel eşitsizliklerin ortadan kalkması ve ülkenin kalkınmasına paralel bir şekilde verimli olacağını ifade etmek istiyorum.

Şanlıurfa’da göreve başladığı günden bu yana eğitim alanında yaptığı değerlendirmeler sonucu başlatılan çalışmalar, gelecek yıllara ait planlamalar konusunda bilgiler veren Vali Erin, eğitimdeki derslik ihtiyacını çözerek taşımalı eğitim sistemini de ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Vali Erin, “Gittikçe devlete yük olmaya başlayan ve ayrı bir sektörü ortaya çıkaran taşımalı sistemi de artık kontrol edilebilir bir seviyeye taşımak da hedefimizdir. 2016 yılında sadece taşımalı eğitime ödenen kamu kaynağımız 160 milyon TL’dir. Yeni 1500 dersliğimizi 100 ve daha fazla öğrencinin taşındığı yerleşim yerlerine yapmak suretiyle çocuklarımızın yerleşim yerlerindeki okullara gitmelerini sağlayacağız. İlk etapta taşımada yüzde 25’lik bir azalma sağlayacak, taşımalı eğitimi 2018 yatırımlarıyla yüzde 40 seviyesine getirmiş olacağız” dedi. 

Şanlıurfa’nın her alanda ihtiyaçlarını ve potansiyellerini bilen bir yapıya ihtiyacı olduğunu kaydeden Vali Erin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin Şanlıurfa’daki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları hakkında Bakan’a bilgi veremediğini ifade ederek, “Yüzde yüz olarak sayılar kesinlikle belli değildir. Yüzde 5, 6 yanılma payıyla kaç dönüm toprağımız olduğunu bilmemiz lazım. Bilmeden planlama yapamazsınız. Planlama yapmadan başarılı olamazsınız. Olursanız tesadüfi olur. Tesadüf bizim inancımızda yoktur, tevafuki olur. Yani kuş taşa değerse olur. Mevcut durumunuzu bilmiyor ve bunun üzerine bir kurgu yapamıyorsanız sizin başarılı olma ihtimaliniz çok zayıftır” diye konuştu.

Şanlıurfa’nın başta eğitim olmak üzere sağlık, ekonomi, turizm gibi belli başlı sektörlerde daha profesyonel bir bakış açısına ve planlı programlı çalışmaya ihtiyacı olduğunu dile getiren Vali Erin, uyuşturucu konusunda da çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek, “GAP İdaresi Başkanlığımızın temin edeceği finansmanla bunun için de hızlı bir proje hazırlığına başladık. Hem sahadan gelen hem de bu konulara kendilerini adamış ilim adamlarının katkılarıyla pratik ve uygulanabilir çözümler ortaya koymamız lazım. Dünya Sağlık Örgütünün, Sağlık Bakanlığımızın bu konuyla ilgili daire başkanlığının, İçişleri Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün bugüne kadar lokal bir çalışması yok. Bu birimlerin katılımıyla Şanlıurfa’da ilk kez bir çalışma yürütülecek. Bu çalışma bitene kadar da hiçbir sivil toplum veya özel sektör kuruluşunun benim elimde uyuşturucuyla mücadele konusunda proje var diye gelmesin. Bir beklesin, bu çalışma ortaya konsun. Bu çalışma tamamlanıp ve somutlaşana kadar yürüttüğümüz çalışmalar devam etsin. Bu alandaki mücadelede tespit ettiğiniz, güvenlik birimlerimizle müdahale etmemiz gereken önleyici tedbir olarak ifade edilen çalışmaları yapmaya hazırız. Şanlıurfa, son iki ayda en fazla uyuşturucu maddenin ele geçirildiği ilk beş il arasındadır. En fazla operasyonların yapıldığı, en fazla maddenin ele geçirildiği iller arasındadır. Sağlık Bakanımız da geçenlerde Şanlıurfa’ya gelmişti. Sağlık Bakanımıza da hem AMATEM’in hem KEMATEM’in yerlerinin hazır olduğunu ve 2017 yılı bitmeden bunların ihalesinin gerçekleştirilerek, ilimizdeki gençlerin tedavisi için Adana’ya veya Gaziantep’e gönderilmeden burada tedavi edileceği kurumsal bir yapının oluşturulması için talepte bulunduk, Bakanımız da talimatı verdiler şu an ihale hazırlığındadır. İnşallah sene bitmeden bunların yapımı da başlayacaktır” dedi.

Şanlıurfa’da devam eden organize sanayi bölgesine yönelik altyapı çalışmaları hakkında da bilgiler veren Vali Erin, daha sonra katılımcıların talep ve önerilerini dinleyerek sorularına cevap verdi.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2017, 19:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142