Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin, borç ertelemesi imkânından faydalanabilmesi için başvurularını yapmaları gerektiğini bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, çeşitli afetler nedeniyle en az yüzde 30 zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine olan borçlarının yüzde 3 faizle bir yıl ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararına dair yazılı açıklama yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, sene başından bugüne kadar afetlerden 70 ilde, 470 ilçede, 9 bin 146 köyde, 331 bin 604 çiftçiye ait 7 bin 525 dekar kapalı alan ile 12 milyon 805 bin 153 dekar açık alanın etkilendi. 743 üreticiye ait bin 827 dekar sera, 813 dekar açık alan olmak üzere toplam 2 bin 640 dekar alandaki sebze, meyve, narenciye ve zeytin bahçelerinde, 530 arılı kovanda ve 40 ton paketlenmiş narenciyede afet zararı görülürken, sigortalı çiftçilere 10 milyon liralık hasar tazminatı ödendi. Fakıbaba, Türkiye genelindeki afetlerden etkilenen bütün çiftçilerin, borç ertelemesi imkanından faydalanabilmek için il/ilçe hasar tespit komisyonlarına ve borçlu olunan Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmeleri gerektiği uyarısında bulundu. 

Fakıbaba ayrıca "Çiftçilerimizin, mağduriyet yaşamamaları bakımından yüzde 50 devlet destekli tarım sigortalarını yaptırmaları önem arz ediyor. Ayrıca TARSİM’in kapsamının genişletilmesi çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

AJANS URFA