Title of a News Article

Devlet, vurguna 'dur' dedi

İnternet sitesinde sigorta şirketlerinin verdiği trafik sigortası teklifleri kontrol edilmeye başlandı. Fiyat önerisinde firmalara ceza geliyor.

Devlet, vurguna 'dur' dedi
banner206

Hazine Müsteşarlığı dün itibariyle Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesinde sigorta şirketlerinin verdiği trafik sigortası tekliflerini kontrol etmeye başladı. 29 şirketin tekliflerinin aynı anda görülebileceği uygulamanın ilk olarak 20 Ekim 2016 olarak planlandığına dikkat çeken bir Hazine yetkilisi, keyfi uygulamalara karşı gerekli önlemlerini alındığını belirterek, “Normalde üç hafta sonra uygulamaya geçecekti ama biz bunun 1 Ekim’den itibaren uygulanmasını istedik. 29 şirketin tamamı da teklif vermek zorunda. İlk bir iki gün aksaklık olabilir. Dünden itibaren raporlamalar geliyor. Uzmanlar raporlara bakacak” dedi. Edinilen bilgiye göre 16.5 milyon taşıt sahibinin yaptırdığı zorunlu trafik sigortası için fiyat önerisinde bulunmayan firmaya 12 bin TL’ye kadar ceza verilebilecek. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, tüm şirketlerin ortak tekliflerini içeren uygulamanın kısa bir süre sonra fiyatlara indirim olarak yansımasını beklediklerini belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi de, “Şirketler farklı rakamları teklif edebiliyor. Biz bunu düşürmek için bu uygulamayı başlattık. Vatandaşımız düşük fiyat vereni tercih ettikçe diğerleri de fiyatları aşağı çekecektir. Burada vatandaşlarımıza da görev düşüyor. Vatandaşımız tercihleriyle fiyatlarda belirli bir dengeye inecektir” diye konuştu.

 

HAZİNE’DEN KARTEL TEDBİRİ

Trafik sigortasında ‘teklifli indirim’ uygulamasından yararlanabilmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesinden (www.sbm.org.tr) sorgulama yapılması gerekiyor. Araç sahipleri T.C. kimlik numarası ve araç plakasını girdiklerinde 29 şirketin trafik sigortası bedeline ilişkin teklifleri karşılarında görebilecek. Eğer şirketlerin fiyatları ortak belirleme gibi kartel yaklaşıma girmesi ya da indirime gitmemesi halinde Hazine devreye girecek. Hazine’nin elinde bu kapsamda iki yaptırım bulunuyor. Birincisi tavan fiyat uygulamasına gidilmesi ikincisi ise tarifelerin Hazine tarafından belirlenmesi. Tarife sistemi 2008 yılına kadar uygulanıyordu.

 

GÖSTERMELİK İNDİRİM YAPTILAR

Sigorta şirketleri kamunun tüm kolaylaştırıcı düzenlemelerine rağmen, indirim yapmamıştı. Şirketlerin sadece Temmuz ayında göstermelik araç başına ortalama 30 liralık indirim yaptığı ortaya çıkmıştı. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre tüm araçlar için ortalama poliçe Mayıs ayında 825 Türk Lirası idi. Haziran ayında 810 liraya geriledikten sonra Temmuz’da 780 TL’ye düştü. Ancak Ağustos başında yeniden zam yapıldı. 5 Ağustos itibariyle ortalama araçların poliçe miktarı 794 liraya yeniden yükseldi. Hazine’nin hesaplamalarına göre en az yüzde 20 oranında indirim yapılması gerekiyor. Ortalama 794 lira olan bedelin 500-600 lira arasında bir fiyata gerilemesi gerekiyor.  (MİLLİYET)

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2016, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142