Title of a News Article

Erdoğan müjdeyi vermişti! Urfa'ya da açılacak...

Erdoğan müjdeyi vermişti! Urfa'ya da açılacak...
banner206

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği ekonomi ve hukuk reformunun ayrıntıları netleşiyor. Reform paketiyle, küresel zincire entegre olan işletmelere teşvikte öncelik verilecek. Yatırım izinleri kolaylaştırılacak, uyuşmazlıklarda anında çözüm için arabulucu devreye girecek. Bu kapsamda her şehre kurulacak olan özel ofislerden bir tanesi de Şanlıurfa'da açılarak hizmete sunulacak.

Uzlaşma, sulh, uluslararası tahkim gibi çözüm yollarının kullanımı artacak. Sanayi sektörleri için ortak olan süreçlerle birlikte "gıda, ilaç, kimya, otomotiv, savunma sanayi, metal işleme, çimento, kâğıt alt sektörlerinde" yatırım yol haritaları çıkarılacak. Yatırımcının hukuki güvencesi artırılırken, izin, onay, ruhsat süreçlerinin hızlı, düşük maliyetli olmasını sağlayan bilgi havuzu kurulacak. Özel yatırımlara yönelik çerçeve bir hukuki düzenleme yapılacak. Basit yargılama usulünün uygulanma alanı genişletilecek, e-duruşma başta olmak üzere yargıda teknolojik imkânlar güçlendirilecek.

TAMAMEN DİJİTAL ORTAMDA YAPILMAYA BAŞLANACAK

Yatırımcı ile kamu kurumları arasında çıkan uyuşmazlıklarda 'yatırım ombudsmanı' devreye girecek. Lisans, ruhsat gibi işlemlerin sonuçlandırma takvimi duyurulacak, sapma durumunda gerekçeler yatırımcıya bildirilecek. Belediyelerin yatırım izinleri basitleştirilecek. İş ve işlemler için talep edilen belgeler ve alınan ücretler de rasyonel hale getirilecek. Aralık 2022 tarihine kadar şirket kuruluş süreçleri tamamen dijital ortamda yapılmaya başlanacak.

İKAMET VERİLMESİNE KOLAYLIK

Teşviklerde yatırımcının ihtiyacı olan desteklerden yararlanmasını sağlayacak esnek bir sisteme geçilecek. Yüksek teknoloji ürünlerini teşvik için uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına yönelik teşvik programları devreye girecek. Küresel evlilikler desteklenerek teknoloji transferine dayalı yatırımlar teşvik edilecek. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, yatırımcılara yol göstererek, danışmanlık hizmeti sunacak. Yatırımlara yönelik destek programlarının etkinliği ölçülerek öncelikli sektörlere göre tasarım yapılması sağlanacak. Proje bazlı teşviklerde küresel değer zincirine entegre olan, teknolojik seviye ve ihracatı artıran yatırımlara öncelik verilecek. Öncelikli sektör yatırımlarında, yatırımın yapılması, yönetilmesi veya işletilmesiyle ilgili yabancı kişilere ve ailelerine ikamet ve çalışma izni verilmesinde hem öncelik hem de kolaylık sağlanacak.

HER İLE OFİS KURULACAK

Yatırım Danışma Konseyi, özel sektörün ihtiyaçlarını, ulusal politika hedeflerini, küresel eğilimleri göz önüne alarak yatırım ortamının iyileşmesine yönelik faaliyetleri yürütüyor. Türkiye'nin yatırım ortamı reformu deneyimini talep eden ülkelerle paylaşmak üzere geliştirilen Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında da çeşitli ülkelerle ve uluslararası kuruluşlarla çalışmalar yürütülüyor. Yatırımcıyı destek için her ilde bilgilendirme ofisi kurularak, devlet destekleri başvuru, izin ve teşvik belgeleri elektronik ortamda verilecek.

KAYNAK: SABAH

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142