Title of a News Article

Esnafa ve Çiftçiye Müjdeli Haber

Esnaf, çiftçi ve KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak yasa çıktı. İşte o yasa...

Esnafa ve Çiftçiye Müjdeli Haber
banner206

Esnaf, çiftçi ve KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı yasalaştı. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, düzenlemeyle bankaların dışında rehin karşılığı kredi ve kefalet sağlayan kamu veya özel kurumların da kredi verebileceğini söyledi. Sabah'tan Pınar Çelik Nacar'ın haberine göre düzenlemeyle, tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı kredi kuruluşundan taşınır rehni karşılığında kredi kullanabilecek. İşletmeler, hammadde, kazanç ve iratlar, kira gelirleri, lisans ve ruhsatlar, ticari plaka ve ticari hat ile ticari projeler, hatta mevcut varlıklarının yanında, gelecekte temin etmeyi planladıkları taşınır varlıklarını da teminat olarak gösterilebilecek.

 

KREDİ HACMİ ARTACAK

Altunyaldız, "İşletme varlıklarının yüzde 22 si teminat olarak kullanılabiliyorken şimdi yüzde 100'ünü kullanılabilir hale getiriyoruz. Piyasa derinleşiyor, finansal enstrümanlar artıyor. Böylece toplam kredi hacminde 404 milyar TL paya sahip olan KOBİ kredileri kısa vadede 1 trilyon TL'ye ulaşacak" diye konuştu.

 

İŞLETME REHİN OLMAYACAK

Yeni düzenlemeyi anlatan Altunyaldız, "Artık rehin tutarına üst limit getirildi, kredi kuruluşları tüm taşınırlar yerine ihtiyaç kadar taşınırı rehnedecek. Borcu olan işletme ticari faaliyetlerini rahatlıkla sürdürebilecek. Sürdürebilecek ki üretsin, para kazansın, kâr etsin ve borcunu ödeyebilsin. Ayrıca taşınır varlıklar birden çok rehne konu edilebilecek. Rehin verenin rehne konu taşınır varlık üzerindeki tasarruf yetkisi kısıtlamalarını da kaldırarak, bu taşınırdan azami surette istifade edebilmesine imkân sağlandı" açıklamasında bulundu.

 

FİNANSMANA ERİŞEMİYORLAR

Kredi karşılığı talep edilen teminatların finansmana erişimi güçleştirdiğini belirten Altunyaldız, şunları vurguladı: "KOBİ'lerin sermaye yapıları ağırlıklı olarak taşınır varlıklardan oluşuyor, finansal kuruluşlar ise teminat olarak taşınmaz varlıkları istiyor. Dünya Bankası verilerine göre KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 44'ü makine, ekipman vb. taşınırlardan, yüzde 34'ü ise alacaklardan oluşmakta. Taşınmazlar ise varlık yapısında yüzde 22'lik bir paya sahip. Finansal kuruluşların teminat olarak talep ettiği varlık türleri arasında taşınmazlar yüzde 73'lük bir oranda. Bu nedenle, işletmeler ile finansal kuruluşların talepleri örtüşmüyor."

 

3.6 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Yasadan sadece KOBİ'lerin değil sayıları 1.8 milyonun üzerindeki tacir ile 1.8 milyon esnafın yararlanacağını anlatan Altunyaldız, "Finansman ihtiyacı içerisindeki esnafımız, çiftçimiz, üretici örgütlerimiz ile serbest meslek erbabımız rahat bir nefes alacak, ticari aktörlerimiz daha fazla yatırım ve üretim yapacak. Dolayısıyla ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir, dengeli ve istikrarlı büyümesine katkı sağlanacak" diye konuştu. (UZMANPARA)

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2016, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142