Title of a News Article

Gelecek nesiller için...

Gelecek nesiller için...
banner206
 Harran Üniversitesi öncülüğünde hazırlanan “Zeytin Gen Bahçesi” projesi ile bölgede kaybolmaya yüz tutmuş, yüksek verimli ve yüksek kaliteye sahip 25 çeşit zeytinin çoğaltılarak bölge ekonomisine kazandırılacak.

Zeytinin ana yurdunun GAP Bölgesi olduğunu, özellikle Hatay, Mardin ve Maraş arasında kalan bölgelerden dünyaya yayıldığını ve kabul gördüğünü söyleyen projenin yürütücüsü Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar, “Biz kaybolmaya yüz tutmuş, bölge çeşitlerini tekrar bölgeye, çiftçiye ve ekonomiye kazandırmak amacıyla, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle, fidan üretimini arttırmak, kolayca köklenen ancak bölgeye uyum sağlamayan çeşitlerin bölgeye girişini engellemek, çiftçimizin kendi fidanını üretmesi, yeni bahçeler tesis etmesini, arı fidanlarla daha kaliteli ve verimli ürün almasını sağlamak için çalışmalar yaptık. Zeytin Gen Bahçesine, 17 çeşit zeytin fidanı diktik. Siirt, Şırnak ve Adıyaman bölgesinde tespit ettiğimiz ve zeytin verim ve çeşitliliğine zenginlik katacak çeşitlerimizi de yakın zaman içinde, bulup ekimini yapacağız. Bölgeye has 25 çeşit zeytin ile çiftçilerimizin ekonomik anlamda yüzünü güldüreceğiz” dedi.

Bölgelere has endemik bitkilerin zenginlik kaynağı olduğuna vurgu yapan Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şerafettin Çelik, Üniversite olarak bölgenin bilim ve ekonomik kalkınmasına dönük çalışmalara açık olduklarını söyledi.

Günümüzde farklı ürün çeşitlerinin birbiriyle aşılanması sonucu orjinal ürünlerin yetiştirilmesinin azaldığına dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şerafettin Çelik; “Ürünlerin tek çeşitliliğini sağlayacak bu girişimler sonucu endemik bitkiler dünya üzerinden yok olacaktır. Üniversitemizin bu çalışması ve buna benzer çalışmalar bitki çeşitliliği ve ürün neslinin devamı açısından stratejik önem taşımaktadır. Endemik bitkiler dediğimiz bölgelere has bitkilerin tohumlarının yurtdışına çıkarılması yasaktır. Bunlar ülkelerin zenginlik kaynağıdır. Üniversite olarak gen kaynaklarımızı gelecek nesillerimize taşımak istiyoruz” diye konuştu.

Harran Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından ortak yapılan ve Mardin’de Deyrulzafaran Manastırı Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği tarafından koruma altına alınan bölgede oluşturulan Zeytin Gen Bahçesi’nde, Mardin Vali Yardımcısı Mehmet Uslu, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şerafettin Çelik, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Tarım İl Müdürlüğü çalışanları, GAP İdaresi başkanlığından gelen uzmanlar, Proje yürütücüsü Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar ve misafirler tarafından bahçeye zeytin fidanları dikildi.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2017, 13:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195