Title of a News Article

İletmiş, OSB’nin hedefini açıkladı

.

İletmiş, OSB’nin hedefini açıkladı
banner206

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanvekili İbrahim İletmiş, OSB’lerde 50 Bin kişye istihdam oluşturmak istediklerini söyledi.

 

RÖPORTAJ:REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızın konuğu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanvekili, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Sizem Un Fabrikasının Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim İletmiş oldu. Şanlıurfa iş dünyasının en aktif isimlerinden olan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanvekili İbrahim iletmiş ile OSB’leri konuştuk.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanvekili İbrahim İletmiş, önümüzdeki yıllarda OSB’lerde 50 Bin kişiye istihdam oluşturmak istediklerini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in destekleriyle kurulması planlanan gıda OSB’nin Şanlıurfa için büyük bir kazanç olduğunu da vurgulayan İletmiş, Şanlıurfalıların bu OSB’ye yatırım yapması gerektiğini dile getirdi. 2015 Yılında Suriye savaşı ve Doğu’da yaşanan terör olaylarından dolayı Urfa iş dünyasının olumsuz etkilendiğini de dile getiren İletmiş, “2016 Yılından umutluyuz. İnşallah 2016 yılı barış yılı olacak, akan bu kanlar duracak. Huzur ve barış yeniden ülkemize gelecek” dedi.

 

İşte İbrahim İletmiş ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj…

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Şanlıurfa’nın Batı’ya açılan cephesi OSB’nin yönetim kurulu başkan vekilliğini yapıyorum. Aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığını yürütüyorum. OSB’de faaliyet gösteren Sizem Un Fabrikasının da yönetim kurulu başkanıyım. 

Öncelikle 2016 yılı bütün İslam âlemine ve Urfamıza hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şanlıurfa 1. OSB’de başkan vekilliğim devam etmektedir. 2016 Yılında inşallah barış ve huzurlu bir ortamda sanayicimizle birlik ve beraberlik içerisinde yürümek istiyoruz. 2016 İnşallah barış yılı, huzur yılı olur. 2016 Yılından çok umutluyuz, beklentilerimiz büyük. 2016 yılının iyi olacağına inanıyoruz.

 

Sizin başkan vekilliğini yapmış olduğunuz Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, Bakan Faruk Çelik’in Şanlıurfa’ya gelişiyle birlikte büyük bir hamle yapıldı. 2. Organize Sanayi Bölgesi bitmek üzere ve 3’üncüsü de sanırım temeli atılacak. 2015 Yılına bakıldığında Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?

 2015 Yılı Suriye’deki gelişmelerden dolayı ve Kobani olayları nedeniyle, Rusya krizinden dolayı Şanlıurfamızı olumsuz etkiledi ama bunlar geçicidir. 2016 Yılının daha da iyi olacağına inanıyoruz. Şuanda Dünyada sıkıntı var, Avrupa Birliği de sıkıntıda. Bunu bizim ayırmamız gerekiyor. Müslümanlar olarak birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Artık akan kanı durdurmak gerekiyor. Müslümanların, 2016 yılında birlik ve beraberlik içerisinde olmaları lazım, birbirleriyle daha iyi diyalog halinde olmaları lazım, birbirleriyle ticaret hacmini arttırmaları gerekiyor.

 

Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa’da özelikle Vali İzzettin Küçük’ün Organize Sanayi Bölgesi’ne çok geniş bir zaman ayırdığını biliyoruz. Şuanda yeni fabrikalar da kuruluyor, OSB’deki iş adamları olarak Ortadoğu’ya açılabiliyor musunuz?

 Gerçekten biz Şanlıurfa olarak çok şanslı illerden biriyiz. Mürşitpınar, Ceylanpınar, Akçakale, Nusaybin, Karkamış Sınır Kapıları yanı başımızda. Bunlar Ortadoğu’ya açılan kapılardır. Bugün bir Bağdat’a gideceğiniz zaman Ankara ile aynı mesafededir. Biz Şanlıurfa olarak gerçekten çok şanslıyız. 2015 Yılında biz Suriye savaşından dolayı bunlardan faydalanamadık, inşallah 2016 yılında bu sınır kapılarını çok iyi bir şekilde değerlendiririz. Hiç olmazsa Şanlıurfa’da sınır ticaretinin devam etmesi gerekiyor.

 

OSB’de 15 civarında çalışan var, 2. OSB’nin bitimiyle birlikte bu sayının kaça çıkacağını arzuluyorsunuz?

2015 Yılında 34 yabancı firmaya yer tahsisi yaptık. 34 Firmanın içerisinde en azından 265 Milyon TL’ye yakın bir yatırım yapılacak. Bu firmalarda 4500 ile 5000 civarında kişi çalışacak. Bunun yanında Tekstil Adası ve Ayakkabıcılar Sitesi bittiği zaman bize OSB’lerdeki istihdam sayısı 15 Binden 30 Bine çıkacaktır, bu sayı ilerleyen yıllarda da 50 Bini bulacaktır. Şanlıurfa, 6. Teşvik Bölgesinde olması nedeniyle yatırımdan çok faydalanıyor. Ancak burada bunu unutmamak lazım; Daha önce yatırım yapan arkadaşlarımız var, firmalar var ama şuanda 6. Teşvik Bölgesinden yararlanamıyor. Bunu devletimizin göz önünde bulundurması lazım, yeni açılacak firmalara yüzde 100 imkan sağlanıyorsa bunlara da en azından  yüzde 50, 60 civarında imkan verilmesi gerekiyor. Eski firmaları da unutmamamız lazım, bu adamlar daha önceden yatırım yapmış diye bir günahı yoktur. 6. Bölge Teşvik Bölgesi biliyorsunuz 10 yıl geçerliydi, bunun 7 yıla düşürüleceğini öğrendik, bunun düşürülmemesini istiyoruz. Bunun tekrardan 10 yıl geçerli olması lazım.

 

1 Kasım’dan sonra Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, yeniden Bakan oldu. Faruk Çelik’in Gıda OSB’yle ilgili ciddi bir yatırım müjdesi var. Gıda OSB’de Şanlıurfalılara ne gibi görevler düşüyor?

Sayın Faruk Çelik Bakanımız, Şanlıurfamız için bulunmaz bir şanstır. Bakan Çelik, Urfa’nın sorunlarını hemen pratikte çözen bir kişidir. Faruk Bey’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olması ve Urfa’nın da tarıma dayalı sanayi olduğu için izlere çok büyük katkıları olacaktır. Şanlıurfa’nın ilerlemesi için, Urfa’nın marka şehir olması için Sayın Bakanımızla hep diyalog halinde olacağız. Bugün tarımla ilgili her şeyin ham maddesi Şanlıurfa’dadır ama bir markamız yoktur, yeni yıl inşallah Urfa için bir marka yılı olur. Yatırımcıya yatırım konusunda her türlü kolaylığı da sağlıyoruz, teşvikten de faydalanabiliyorlar, herkesi yatırım yapmaya davet ediyoruz.

 

Organizenin dışında tarıma dayalı gıdanın gerçekleşmesi konusunda Gaziantep’le yarışıyoruz. Şanlıurfa’nın değerleri içerisinden neyi ön plana çıkarmak gerekiyor?

Şanlıurfa’da tarıma dayalı olduğundan dolayı en kaliteli ham maddeler burada. Buğday, pamuk, yağ gibi. Türkiye’de pamuğun yüzde 25’i Urfa’da yetişiyor. Ham maddeler burada ama bizim bir markalaşma olayımız yok. Birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Örneğin bir makarna fabrikası, nişasta fabrikası olabilir, bunlar Urfa’da yoktur. Bugün Suriye, Irak, İran sınırlarına yakınız, liman şehrine yakınız. Bunları Bakan Bey’le birlikte ve Şanlıurfa’daki büyüklerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla beraber birlik ve beraberlik içerisinde bu fabrikaları hayata geçirmemiz gerekiyor.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ben 2016 yılından çok umutluyum. 2016 Yılının Şanlıurfamıza, Türkiyemize barış ve huzur getirmesini dilerim. Bütün Doğu illerimiz bir cennettir, dört mevsimi buralarda yaşıyoruz, barış içinde olmamız gerekiyor, terör olaylarının bitmesi gerekiyor.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195