Title of a News Article

İşte Domatesin artış nedenleri...

İşte Domatesin artış nedenleri...
banner206
 Eylül ayı gıda enflasyonunda aylık bazda yüzde 35 artan domatesin fiyatı 12 aylık dönemde de yüzde 85'in üzerini gördü.Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, "Domates fiyatları neden yükseldi?" ve "Kış aylarında domates fiyatları nasıl olur?" sorularına yanıt verdiTüketiciler domates fiyatlarındaki artıştan yakınırken, Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, "Domates fiyatları neden yükseldi?" ve "Kış aylarında domates fiyatları nasıl olur?" sorularına yanıt verdi. Yanmaz, domateste fiyat artışına neden olan gerekçeleri şöyle sıraladı:Her üretim sezonu başlangıcında fiyatların alışıldık rakamların üstüne çıkabildiğine dikkat çeken Yanmaz, şuanki fiyatların farklı gerekçeleri olduğunu söyledi.
1- Tarla domatesi sezonu erken kapandı. Ana neden ise hastalıklar ve özellikle Tuta Absuluta denen zararlının tüm açık alan ve yazlık seralarda büyük kayıplar meydana getirmesi.
3- Döviz kuru artışıyla ihracat olanakları genişledi.
2- Girdi maliyetleri son 2 ayda aşırı yükseldi.
4- Serada üretilen domateslerin ilk hasadı Kasım ayının ilk haftası gibi başlayacak.

"DOMATES FİYATLARI DAHA DA YÜKSELECEK""Tüm bu nedenler domates fiyatlarını aşırı yükseltti" diyen Yanmaz, "Avrupa ülkeleri her yıl kilogram fiyatı ortalama 1 eurodan ülkemizden salkım domates alıyor. Büyük alıcımız konumundaki Rusya’ya domates ihracatımızdaki ambargo da ortadan kalktı.
Döviz kurundaki artış, ihraç ülkelerinin istediği şartları sağlayan ve doğru üretim yapanların ihracat şansı doğal olarak artacak" dedi.Yanmaz, "Euro/TL kurunun 7 TL civarında devam edeceğini düşünürsek, iklim ve üretim şartlarına göre bu yıl domates fiyatlarının düşmesini beklemiyoruz. Üstelik önümüzdeki aylarda kış şartları ile birlikte fiyatların biraz daha yükselebileceğini öngörüyoruz. Girdi maliyetlerinin yükselmesi önemli bir etken olmakla birlikte döviz kurunun yüksekliği ihracatı geliştireceğinden bu sezon uygun fiyata domates zor gibi görünüyor" diye konuştu.
İrfan DonatBloomberg HT Tarım Editörü

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2018, 16:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
urfali
urfali - 6 yıl Önce

Urfada seraciligin gelismesi faydali olur

Mühenidis
Mühenidis - 6 yıl Önce

Tuta absuluta değil tuta absoluta(domates güvesi)

SIRADAKİ HABER

banner195