Title of a News Article

Kadro tamam! Şimdi ikramiye zamanı

Kadro tamam! Şimdi ikramiye zamanı
banner206
 Taşeron işçilerin büyük bir kısmının yüzü güldü. Kamuda çalışan yüzbinlerce taşeron işçinin kadroya geçişi için üç ay önce başlayan süreç dün sona erdi. Bakan Sarıeroğlu, kadroya geçen taşeron işçilere 52 günlük ilave tediye ücreti (ikramiye) verileceği ve geçiş süreci nedeniyle 3 aydır askıya alınan toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret ve farklarında hesaplara yatırılacağını belirtti.

Çalışma hayatının en önemli sorunlarının başında gelen taşeron uygulaması dün itibarı ile rafa kaldırıldı. Kadroya geçiş için başlatılan üç aylık sürenin sonunda başvuru, güvenlik soruşturması ve sınav aşamalarını başarıyla geçen taşeron işçiler dün itibarı ile kadrolarına ulaştı.

 

50 ALANLAR SINAVI GEÇTİ

Tespit komisyonunun ilk başvurular sonrası açıkladığı listeye gelen itirazlar değerlendirilerek ilan edilen kesin liste sonrası sınavlar yapılmıştı. 3-22 Mart tarihlerinde yapılan sınavda çalışanlara görev alanları ile konularda yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve kişinin eğitim düzeyine uygun yapılan yazılı ve sözlü sınavlarda 100 üzerinde en az 50 alan çalışanlar sınavı geçmeye hak kazandı.

 

ESKİ HÜKÜMLÜLER DE YARARLANDI

Eskiden hüküm giymiş taşeron çalışanlarının da kadroya geçmesi ile ilgili yapılan itirazlar da sonuç verdi. Kadro düzenlemesi ile ilgili çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de resmi kurumlarda 1 yıldan fazla mahkûmiyeti olan işçiler kadro kapsamının dışında tutuldu. Konuya yönelik yapılan itirazlar sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çıkardığı yeni yönetmelikle ‘teröre ve cinsel saldırı’ suçlarına karışmayan işçilerin kadroya geçebileceğini duyurdu.

 

“MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇTİK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise konu ile ilgili detaylar verdi. Kadroya alımda neden 4 Aralık kriteri koyduklarını açıklayan Sarıeroğlu, “İşten çıkarma riski olduğunu gördük, başka kişilerin işe yerleştirilmeleriyle alakalı bir risk durumu söz konusuydu. Bunu engellemek amacıyla iyi niyetli hak kayıplarının yaşanmaması adına konmuş bir kriterdir. Geçmiş dönemlerde taşerona kadroyla ilgili olarak ortaya koyduğumuz seçim beyannamelerimizde ve o dönemde verdiğimiz sözlerden daha ileride bir düzenleme gerçekleştirdik. Asıl iş yardımcı iş ayrımı yapmadık” diye konuştu.

 

KIDEM KORUNACAK, 52 GÜNLÜK EK İKRAMİYE ALINACAK

Bakan Sarıeroğlu, kadroya geçen taşeron işçilere 52 günlük ilave tediye ücreti (ikramiye) verileceği ve geçiş süreci nedeniyle 3 aydır askıya alınan toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret ve farklarında hesaplara yatırılacağını belirtti. Düzenlemede bir diğer merak konusu olan kıdem hakları ile ilgili konuşan Sarıeroğlu, kıdem haklarında hiçbir değişikliğin olmayacağını ve çalışanların mevcut kıdemleriyle geçiş yaparken, yıllık ücretli izinleri konusundaki haklarının da saklı kalıp korunacağını kaydetti.

 

4C’LİLER 4B’YE GEÇTİ

Yapılan düzenlemede 4C’liler de unutulmadı. 4C’lilerin sözleşmeli personel statüsüne yani 4B’ye geçiş işlemleri de tamamlandı. 20 bin işçiye etkileyen geçiş ile ilgili konuşan Sarıeroğlu, “4C’den 4B’ye geçecek kardeşlerimizle ilgili de kararnamemiz Resmî Gazete’de yayımlanmış durumda. Yüzde 10 ücret artışı ile izin sürelerini düzenleyerek 4C’den 4B’ye emekçi kardeşlerimizin geçişi de 2 Nisan itibarıyla gerçekleştirmiş olacağız.” dedi. (Milli Gazete)

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195