Title of a News Article

Kıdem tazminatında yeni dönem!

.

Kıdem tazminatında yeni dönem!
banner206
 Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusu yeniden gündemde. Hükümet taraflarla görüşerek bir düzenleme yapmak istiyor. Yeni düzenlemeyle kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Devlet fona güvence verecek, işçi ayrıldığında patrona ek yük binmeyecek.

 Yeni sistemle ilgili tedirginlikleri olduğunu ifade eden Emine Nur Günay, "işte 1990'lı yıllardaki deprem fonları gibi birtakım şeyler oluşmuş bunlar da devlet tarafından uygun kullanılmamış. Böyle bir tedirginlik var kamuoyunda" dedi.

 Bireysel emeklilik sisteminin güzel bir örnek olduğunu ifade eden Günay, "Kıdem tazminatı düzenlemesi de aynı o modele uygun bir şey olabilir" diye konuştu.

 Kimse kaybetmeyecek Kimsenin kaybetmeyeceği bir kıdem tazminatı modeli oluşturulacağını belirten Emine Nur Günay, "Burada ne çalışan mağdur olacak ne işveren.  

Herkes bilecek ki bu devlet güvencesinde.

Şu anda bireysel emeklilik sistemi var, çeyiz hesabı var, bunların yaşanan örnekleri de mevcut. Çok da güzel işliyor.

Onun farklı bir versiyonu olacak.  

Şu an taraflarla görüşme sürüyor.  

Çok ciddi bir çalışma var. Epey yol alındı" dedi.  

İşçiler karşı çıkıyor

Mevcut yasaya göre; en az bir yıl çalışan işçi kıdem tazminatına hak kazanıyor. Tazminat her bir yıl için 1 aylık brüt ücret kadar oluyor.  

Şu anda kıdem tazminatının tavanı 4092 lira. En az 1 yıl çalıştıktan sonra işten kendi isteği dışmda ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor. Şimdi bu sistemin değiştirilmesi gündemde.  

Bunun için bir 'kıdem tazminatı fonu' kurulacak. Ancak işçiler fona karşı çıkıyor.

Hak kaybı endişesi İşçilerin karşı çıkmasının sebebi ise hak kaybı endişesi. 1 yıla karşılık 1 aylık brüt ücret kadar olan tazminatın, fon sistemiyle 15-20 günlük ücrete düşeceği belirtiliyor.  

Bu konuda net bir hesap yok. Ancak birçok senaryoda tazminat hakkının düşeceği dile getirilmişti. Hükümet bu yıl içinde gerekli düzenlemeyi yapmak istiyor.  

Bu konuda işçi sendikalarıyla, işverenlerle karşılıklı görüşmeler devam ediyor.  

Herkes katkı yapacak Kıdem tazminatıyla ilgili son açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'dan geldi. Devletin fon sistemine güvence vereceğine dikkat çeken Günay, "Yeni düzenleme, devletin içinde olduğu, devlet güvencesinin bulunduğu, çalışan ayrılırken işverene ekstra yük getirmeyen, süreç içinde herkesin katkıda bulunduğu bir sistem olacak" değerlendirmesi yaptı. (POSTA)

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2016, 14:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142