Title of a News Article

Müjde! Devlet desteği...

.

Müjde! Devlet desteği...
banner206
 Esnafın ve işletmelerin kullanacağı krediye artık devlet kefil olacak. Böylece kredi alamayan esnaf kalmayacak. Üstelik düşük faiz olacak.

 

Bundan herkes kazanacak

Ekonomideki yavaşlamayla birlikte esnaf ile küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kaynak yani para arayışına girdi. Adres bankalar. Ancak her esnaf kredi alamıyor, alanlara da verilen kredinin limiti sınırlı. Bunun başlıca nedenleri kefil derdi veya bozuk kredi sicili. Hazine, hem esnafın hem de bankaların yükünü azaltmak için 'kredi garanti mekanizmasını' bir başka deyişle 'kefalet' sistemini devreye alacak.

 

Yüzde 85'ine kadar

Reform niteliğindeki yeni sistemle ilgili bilgi veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek şöyle dedi: "Çalışmalar tamamlandı. KOBÎ'ler ve esnaf artık daha yüksek oranlı Hazine kefaletinden yararlanabilecek. Yeni düzenleme ile esnafa kullandığı kredinin yüzde 85'ine kadar kefalet verilecek. Eximbank'ın ihracatçılara sağladığı kredi kefaleti yüzde 100'e çıkacak. Bu şekilde kredi maliyetleri (faizi) de düşük olacak."

 

Maliyet azalacak

 Şimşek, "Bankalar, krediler için karşılık ayırmak zorunda. Sağlam teminat olunca daha S az karşılık ayıracaklar. Bu da bankaların maliyetini azaltacak. Düşen maliyetler de kredi faizlerini aşağı çekecek" diye konuştu.  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine kefaletinin, işletmelerin daha düşük faiz oranları ile kredi kullanmaları imkanını da beraberinde getireceğini söyledi. Devletin kefil olduğu bir KOBÎ'nin veya esnafın daha düşük faizlerle kredi çekebileceğine işaret eden Mehmet Şimşek "Bu uygulama hem ihracatçıya hem de KOBÎ'lere ve esnafa nefes aldıracak" diye konuştu.

Kefalet için Hazine'ye 2 milyar liralık kaynak aktarıldığına dikkat çeken Şimşek, "Bu Hazine kaynağıyla KOBİ ve ihracatçılara 20 milyar liraya kadar kredi kullandırma yolu açılmış olacak" açıklamasında bulundu. Kefalet talebine bir günde cevap PRi Bir işletmeye kredi kefaleti verilip verilmeyeceğine, Kredi Garanti Fonu bünyesindeki komiteler karar veriliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bu sistem kredi onaymda zaman kaybma neden oluyor. Komitelerin yerine 'kredi reyting (derecelendirme) sistemine geçilecek. Zaman kaybı ortadan kalkacak. Değerlendirme objektif kriterlere göre yapılacak. Kefalet talebi bir günde onaylanacak. Bu da sisteminin daha verimli çalışmasına yol açacak" diye konuştu.  (Posta)

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2016, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195