Title of a News Article

Müjdeyi TBMM' de verdi...

.

Müjdeyi TBMM' de verdi...
banner206
 2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı Görüşmelerinde milletvekillerinin sorularına cevap veren Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Atama müjdesi bekleyen 2 bin 71 gıda, ziraat, veteriner, harita mühendisi personel bu yıl içinde alınacak, bin sözleşmeli personel de ilgili kuruluşlara alınacak” dedi.
 “TARIMSAL YURT İÇİ GAYRİ MİLLİ HASILAMIZ 125 MİLYAR TL'YE YÜKSELMİŞTİR, İHRACATIMIZ 16 MİLYAR 700 MİLYON DOLARA YÜKSELMİŞTİR, İTHALATIMIZ 11 MİLYAR 244 MİLYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞMİŞTİR”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin son yıllarda yaşanan küresel krizlere ve siyasal gerilimlere rağmen tarım sektöründe önemli başarılar elde ettiğini kaydederek, Türkiye’nin tarımsal yurt içi gayri milli hasılasının 125 milyar liraya yükseldiğini, ihracatının 16 milyar 700 milyon dolara yükseldiğini, ithalatının ise 11 milyar 244 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı yedinci tur görüşmelerinde Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun bütçeleri Genel Kurulda yapılan oylama ile kabul edildi.
Görüşmelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu bütçeleri üzerine söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Türkiye tarım ve hayvancılık konusunda pek çok ülkeye nazaran avantajlı yönleri olan bir ülkedir. 23,9 milyon hektar tarım alanımız var, 6 milyon hektar sulamaya açılmış alanımız var, 3 milyon çiftçimiz var, 14,6 milyon mera alanımız var, 1 milyon hektar su alanımız var, 21,6 milyon hektar orman alanımız bulunmaktadır. Türkiye'de de tarım alanlarının az da olsa, son yaptığımız yasal düzenlemelere rağmen, halen tarımdan çıktığını hep beraber görüyoruz. Yani, küresel anlamda yılda 12 milyon hektar arazi tarım dışı kalırken Türkiye'de az da olsa tarım dışına çıkan arazilerimizin olduğunu bilmemiz gerekiyor. Başta çarpık kentleşme olmak üzere, bu konulardaki hassasiyetimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
“TARIMSAL YURT İÇİ GAYRİ MİLLİ HASILAMIZ 125 MİLYAR TL'YE YÜKSELMİŞTİR”
Türkiye’nin son yıllarda yaşanan küresel krizlere ve siyasal gerilimlere rağmen tarım sektöründe önemli başarılar elde ettiğini kaydeden Bakan Çelik, “Tarımsal yurt içi gayri milli hasılamız 125 milyar TL'ye yükselmiştir, ihracatımız 16 milyar 700 milyon dolara yükselmiştir, ithalatımız 11 milyar 244 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye 2015 yılı tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde 5,6 milyar dolar fazla vermiştir. Tarımsal kredilerde, sübvansiyonlu tarımsal kredilerde cari faiz oranı 0 ilâ yüzde 8,25 aralığına çekilmiştir. Bunun yanında, tarım sektörüne sağlanan nakit destek miktarlarına baktığımız zaman, her yıl artarak devam ettiğini görüyoruz. 1,8 milyardan bugün 11,6 milyara nakit desteği olarak yükseldiğini ve 2003-2015 yılları arasında toplam 78,6 milyar TL nakit hibe desteği sağlandığını özellikle belirtmek istiyorum. Gübre ve yemde KDV'nin kaldırılması da dahil edilince, üreticiye 2016 yılında 14 milyar TL'lik bir destek sağladığımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.
“2015 YILINDA 26 MİLYON TON SAMAN ÜRETİLMİŞTİR, 22 BİN TON DA İHRAÇ ETMİŞİZ”
“Tarım meselesi bir parti meselesi değil, tarım meselesi milyonlarca çiftçimizi ilgilendiren, ülkemizi ilgilendiren bir meseledir” açıklamasında bulunan Bakan Çelik, "Yemde alınan yüzde 8'lik KDV uygulamada yok" denildiğini kaydederek, “Doğru değil. Süt yeminde yüzde 5, besi yeminde yüzde 5, etlik piliç yeminde yüzde 7, yumurta yeminde yüzde 8'lere varan bir indirimin olduğunu ifade etmek istiyorum. Ayrıca, amonyum sülfat yani gübrede de yüzde 14, yüzde 18, yüzde 16, yüzde 24, yüzde 21, yüzde 22 KDV sonrasındaki olumlu, çiftçi lehine gelişmeleri de belirtmek istiyorum. Karma yemde üretim 5,2 milyon tondan 20 milyon tona ulaşmış bulunuyor. Şu anda karma yemde 20 milyon tona ulaşmış bulunuyoruz. İthalata baktığınız zaman 2,6 milyon tondan 6,9 milyon tona ulaşmış ithalatımız. Ama burada saman üretimimizle ilgili ‘aman ithal ediyoruz’ diye söylendi. Özellikle bilgi açısından şunu arz ediyorum; 2015 yılında 26 milyon ton saman üretilmiştir, 22 bin ton da ihraç etmişiz. 2002 ila 2015 yılları arasında 38 milyon ton buğday ithal etmişiz. Hani ‘buğdayı ithal ediyorsunuz’ diyorlar ya, şimdi bu gerçeği görelim; 2002 ila 2015 yılları arasında biz 38 milyon ton buğday ithal etmişiz ve 11,7 milyar dolar para ödemişiz ama aynı dönemde buğdaya dayalı mamul ihracatına baktığımız zaman 47 milyon ton ihracat yapmışız. Buğdayı almışız, aynen Hollanda örneğinde olduğu gibi işlemişiz; 38 milyon almışız, 47 milyon tonu ihraç etmişiz. Dolayısıyla biz buğdayda net ihracatçı olduğumuzu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Un ihracatındaysa 2002 yılında on birinci sıradaydık, şu anda un ihracatında birinci sıradayız ve 118 ülkeye un ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Makarna ihracatında yedinci sıradaydık, bugün makarna ihracatında İtalya'dan sonra ikinci sıradayız ve 145 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“2002 YILINDA KİŞİ BAŞINA ET TÜKETİMİMİZ 6 KİLOGRAMKEN BUGÜN 14 KİLOGRAMA GELMİŞ BULUNUYOR”
Hayvancılık ve et ile ilgili yapılan eleştirilere de cevap veren Bakan Çelik, "'2002 öncesi et ithalatımız yoktur' diye bir şey söylendi. Şu rakamı vermek istiyorum sizlere; 1986-1996 yılları arası yani on yıl içerisinde 232 bin ton et, 1 milyon 462 bin büyükbaş kasaplık hayvan ithal edilmiş. 1987-2002 yılları arasında 265 bin baş damızlık hayvan ithal edilmiş. AK Parti iktidarı öncesindeki rakamları veriyorum. 2002 yılında kişi başına et tüketimimiz 6 kilogramken bugün 14 kilograma gelmiş bulunuyor. Üretimimiz 420 bin tondan 1 milyon 150 bin tona ulaşmış bulunuyor. Dünyada et üretiminde, Türkiye'nin çok önemli mesafeler katettiğini belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
 
DERYA YETİM

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 00:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195