Title of a News Article

Şok gelişme!

Şok gelişme!
banner206
 Perakende ticaret ve alışveriş merkezleri ile ilgili dün akşam saatlerinde Meclis’e sunulan yasa teklifiyle, büyük mağazaların pazar ve resmi tatillerde kapalı olması istendi. Teklif kabul edilirse büyük mağazalar hafta içinde saat 10.30’da açılıp 20.30’da kapanmak zorunda kalacak.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ramazanoğlu imzasıyla, dün akşam saatlerinde Meclis Başkanlığı’na perakende ticaret ve alışveriş merkezleri konusunda iki ayrı yasa teklifi sunuldu. Hükümet tarafından daha önce Meclis’e sunulan yasa tasarısıyla birleştirilmesi beklenen teklifler arasında en dikkat çeken madde ise büyük mağazalara getirilmesi istenen ‘pazar günü ve resmi tatillerde kapalı olma şartı’ oldu. Yasa teklifinin gerekçesinde söz konusu maddelerin ‘küçük esnafın korunması’ amacıyla sunulduğu belirtildi.

 

KENDİ MARKALARI İLE ÜRETİME SINIR

Öztürk’ün teklifinde, fiili satış alanı 400 metrekarenin üzerinde olan süpermarket, hipermarket, mega market, grosmarket gibi isimler altında tüketim maddeleri ve ihtiyaç malzemelerinin toptan ya da perakende satışının yapıldığı işyerleri ‘büyük mağaza’ olarak adlandırıldı. Teklife göre büyük mağazalar çalışma günlerinde sabah saat 10.30’da açılacak, pazar günü ve resmi tatil günleri tamamen, diğer günlerde ise saat 20.30’dan sonra kapanacak. Büyük mağazaların kendi markaları altında ürettirecekleri ürünler, cirolarının yüzde 30’unu aşamayacak. Anlaşmalarında yoksa tedarikçi veya üreticiden hizmet, raf, katılım, reklam, anons bedeli ve benzeri uygulamalar adı altında herhangi bir ücret talep edemeyecekler. Anlaşmada olsa bile doğrudan veya dolaylı olarak talep edilecek meblağın toplamı, alışverişe konu malın yıllık cirosunun yüzde 2’sini geçemeyecek. İzinsiz kurulan alışveriş merkezleri, büyük mağazalar ve zincir mağazalar vali tarafından kapatılacak. Bunların işletmecilerine satış alanları itibarıyla metrekare başına 10 lira idari para cezası verilecek. Bunların yeniden faaliyete geçmeleri ancak cezalarını ödeyip gerekli izinleri almaları halinde mümkün olacak.

 

İNDİRİM SÜRESİ BELLİ OLACAK

Normal satış fiyatı veya indirimli satış fiyatı belirtilmeden tüketim mallarına ilişkin indirimli veya hediyeli satış kampanyası düzenlenemeyecek. Diğer işletmelere zarar verecek ve haksız rekabet oluşturacak şekilde maliyetinin altında, zararına satış yapamayacak. Büyük mağazalar tasfiye, işyeri değişikliği, kış ve yaz mevsim değişimi, bayram ve özel günlerde ve seri sonu satışlarda, bağlı olduğu odadan süresi belirlenecek şekilde indirimli satış izni alacak.

 

İBADETHANE 'MESCİT'E DÖNDÜ

Büyük mağazalar, satış alanları toplamının en az yarısı kadar sahayı müşterilerinin ücretsiz kullanımına açık ya da kapalı otopark olarak düzenleyecek. Satış alanı 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olan AVM’lerde mescit ve çocuk odası açmak zorunlu olacak. Tasarıda mescit yerine ‘ibadethane’ ifadesi kullanılmıştı.

 

ÜRETİCİNİN PARASI EN GEÇ 60 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK

Büyük mağazalar, satın aldıkları malların bedelini teslim tarihinden itibaren en geç 60’ıncı günde, taze etler ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin satış bedellerini teslim tarihinden itibaren en geç 30’uncu günde, yaş sebze ve meyve ürünlerinin satış bedellerini de en geç 30’uncu günde ödeyecek. 30 gün içinde bozulabilen veya günlük kaydıyla satılan besin ürünlerinin satış bedellerini ise teslim tarihinden itibaren 15. günde ödemek zorunda olacak.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195