Title of a News Article

Son iki Gün...

.

Son iki Gün...
banner206

 Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve 23 ilin kalkınması-gelişmesi için hazırlanan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi", Doğu ve Güneydoğu'daki illerde istihdamın artmasına ve göçün azalmasına büyük katkı sunacak.

Toplam 62 milyar liralık bütçeli program kapsamında 2017 yılında 11 milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirilecek.
Girişimciler için büyük fırsatlar sunan programdan yararlanmak isteyenler, yöredeki kalkınma ajansları aracılığıyla ön taleplerini Kalkınma Bankasına iletiyor. Çok kapsamlı bir teşvik paketi olan ve yatırımcılara büyük fırsatlar sunan program için başvurular 27 Şubat'ta sona eriyor.
400'ü aşkın yatırımcı bilgi aldı
Diyarbakır'da yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği programı tanıtmak amacıyla Karacadağ Kalkınma Ajansı yoğun bir çalışma yürütüyor. Türkiye'nin farklı illerinde düzenlenen etkinliklerle programı tanıtan ajansa, şimdiye kadar sadece Diyarbakır'da 400'ün üzerinde yatırımcı bilgi almak için başvurdu.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, 4 Eylül'de Başbakan Binali Yıldırım'ın programın ön tanıtımını yaptığını, daha sonra mevzuat düzenlemelerinin gerçekleştirildiğini anımsattı.
Açıklandığı günden bu yana yatırımcıların çok yoğun ilgisi ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Maral, kasım ve aralık ayında ön taleplerin alındığını, bu ilginin Diyarbakır'da da görüldüğünü söyledi.
Maral, 24 Ocak itibarıyla yazılı başvuruların alındığını, ajans olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa'dan sorumlu olduklarını, her 2 ilden büyük talep olduğunu söyledi.
Yatırımcıların 24 Ocak'tan bu yana ajansı ziyaret ettiğini ve programla ilgili bilgi aldığını bildiren Maral, başvuruların Kalkınma Bankasına yapıldığını, son haftada başvuruların daha da artacağını tahmin ettiklerini belirtti.
"Yatırımcılar programdan yararlanmalı"
Yeni fabrika kurmaya niyetli ya da kapasitesini artırmak isteyen girişimcilerin bu programdan istifade etmesini isteyen Maral, faizsiz kredi imkanının büyük avantaj olduğunu vurguladı.
Genel Sekreter Maral, "6 ile 10 yıl arasında değişen geri ödeme süreçleri var ki bunlar yatırımcının işini sürdürebilmesi ve rayına koyabilmesi için çok uygun. İstihdam ve bölgede imalat sanayini geliştirecek olması çok önemli." ifadelerini kullandı.
İşsizliği azaltacak
İşsizliğin azaltılması için programın önemine işaret eden Maral, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de istihdamı artırabilmenin en önemli ayaklarından birisi imalat sanayinde ve bu program kapsamında diğer hizmet sektörlerinin hayata geçmesine bağlı. Bu noktada bu yatırımların hayata geçmesiyle istihdamda ciddi bir artış olacağını öngörüyoruz. İstihdamın artması insanların hem sosyal hem de ekonomik olarak işe odaklanmalarına ve belli bir seviyenin üstüne çıktıkları için de daha belirli olan bir gelecek projeksiyonu yapmalarına yardımcı olacak. Bölgenin buna ihtiyacı var. Zaten bölgemizde de bir durağanlık yaşanmıştı."
Program bölgenin kaderini değiştirecek
İmalat sanayinde Kalkınma Bankasının işin içinde olması ve ihracat odaklı bir yaklaşım sergilenmesinin işletmelerin ihracata açılmasına da katkı sunacağını dile getiren Maral, bu sayede istihdamın artacağını, ihracatın gelişeceğini bildirdi.
Programın bölgenin kaderini değiştirecek bir çalışma olduğuna dikkati çeken Maral, programı tanıtmak için Mersin, İzmir ve İstanbul'da geniş kapsamlı toplantılar gerçekleştirdiklerini anlattı.
Maral, diğer illerde de yatırımcıları bilgilendirdiklerini, il merkezinde de neredeyse bilgi vermedikleri hiçbir yatırımcının kalmadığını kaydederek, herkese farklı kanallarla ulaştıklarını, oluşan ilgiden memnun olduklarını belirtti.
Batıdaki yatırımcılar da büyük ilgi gösteriyor
Genel sekreter Maral, tanıtım çalışmalarının yatırımcıların bölgeyi tanımasına vesile olduğunu belirterek, batıdaki çok sayıda yatırımcının da kendilerine ulaşıp sunulan imkanlarla ilgili bilgi aldığını söyledi.
İl dışından yatırımcıların bölgede yatırım yapmasının kurumsallaşma kültürünün gelişmesini sağlayacağını işaret eden Maral, program sayesinde yeni sektörlerin bölgeye gireceğini, kurumsal firmaların sayısının artacağına işaret etti.
Bunun, Cumhuriyet tarihinde hazırlanan en kapsamlı paket olduğunu belirten Maral, "Belli bir mali güce sahip olan ve yatırım yapmayı planlayan girişimcilerin başvuracağı bir paket. Bu paketi kaçıran yatırımcılarımızın bu fırsatı bir daha yakalayacağını düşünmüyorum. O nedenle yatırımın tam zamanı. 4 Eylül'den bu yana ajansımızı ziyaret ederek bilgi alanları yatırımcı sayısı sadece Diyarbakır'da 400'ü geçti. Bu hafta talebin daha artacağını ön görüyoruz. İnşallah bunlar yatırıma dönüşür." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2017, 21:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142