Title of a News Article

TAR-DER'den flaş açıklama!

TAR-DER'den flaş açıklama!
banner206

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası tarımsal desteklemelerle ilgili yaptığı açıklamanın ardından bir basın açıklaması da TAR-DER’den geldi.

TAR-DER Genel Başkanı Mahmut Kaytan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“ Tarım Danışmanları, ülkemizde çalışan kesim olarak en önemli görevi üstlendiğini belirtmek isteriz. Tarım Danışmanları üretim sektöründe, gıda ve tarım ürünlerinin sürekliliğini sağlamak için tam zamanlı olarak üreticinin daha fazla kazanması, tüketicinin ise güvenilir gıdaya daha ucuza ulaşması için gece gündüz demeden çalışan neferlerdir. Tarım danışmanları, üreticilerimizin tüm faaliyetlerinin yürütülmesinde her zaman yanında olan, her türlü üretim ve yetiştiriciliğinde ürünün sağlığı için dört mevsim, kar çamur, soğuk sıcak demeden yedi yirmi dört saat çalışan ve çalışmaktan zevk alan, kendisini üreticinin kazancına, ülkenin geleceğine feda eden tarım emekçileridir. Pandemi süresince tarım danışmanları üreticilerin her zaman yanında olup, ülkemiz vatandaşlarının güvenilir gıdaya erişimi için durmadan mücadele etmektedirler.

“Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Projesi” Bakanlığımızın bilginin sahada ve üretimde kullanılması anlamında olsun, istihdam anlamında olsun önemli ve çağdaş bir projedir.

Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Tarımsal Desteklemeler ile ilgili yapmış olduğu destekleme açıklamaları tarımsal üretim anlamında olumlu olduğunu görüyor ve üreticilerimize hayırlı olsun diyoruz.

Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan; “Çiftçilerimize gübre destekleriyle ilgili 2 müjde vermek istiyorum. Gübre desteklerini %100 artışla 2 katına çıkartıyoruz. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde desteği 16 liraya yükseltiyoruz. Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize desteği dekara 20 liraya yükseltiyoruz. İlkbahar döneminde hesaplarına yatırılacaktır. Çiftçilerimiz üretmeye devam ettikçe biz de onları desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Daha önce de; 2019’da arpa ve buğdayda dekar başına 8.5 lira, çavdar, tritikale ve yulafta 6, çeltikte 8 lira olan sertifikalı tohum desteği 2020 yılında bu ürünlerin hepsinde 16 liraya çıkarıldı.

Görüldüğü gibi bu desteklemelerde %100 ve diğer birçok destekleme kaleminde de büyük artışlar yapılmıştır.

2020 yılı Destekleme programları kapsamında; 6 Kasım 2020 Tarihli Resmi Gazetenin Mükerrer sayısında 3190 sayılı karar yayımlandı. Bu kapsamda “Tarımsal Danışmanlık” desteklemelerinde bir önceki yıla göre herhangi bir ücret artışı yapılmamış ve maalesef 2019 yılında açıklanan 46,000 TL destek miktarı 2020 yılında sabit kalmıştır.

       Ekonomik zorluklar içerisinde özverili bir şekilde hizmet verme gayreti içerisinde olan ve de mevzuat gereği de başka bir geliri olmayan gerek “Serbest Tarım Danışmanları”  olsun gerek ise  “Oda ve Birlikler Bünyelerinde Çalışan Tarım Danışmanları” olsun bu durumdan ciddi bir şekilde ekonomik darboğaz içerisinde kalmışlardır. Destekleme miktarı asgari ücretin çok altında kalmıştır.

Hizmetler anlamında bir danışmanın aylık ve de yıllık bazda ödediği; akaryakıt, sigorta, elektrik, İl/ İlçe Tarım Müdürlüklerine ödenen dosya başı ücretler, muhasebe, kırtasiye ve matbaa, araç bakım ve tamiratlarının yanında muhtemel oluşabilen diğer masraflar da dikkate alındığında ödenen bu hizmet bedelinin yetersiz olduğu görülecektir.

Sözlerimizin başında ifade ittiğimiz üzere, son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın; Tarımsal Desteklemelerin bir önceki üretim yılı desteklemelerine göre bazı desteklemelerde yüzde yüze varan artışların yapıldığı ve de bu artışların devam edeceği müjdesini verdiği görülmektedir. Bu kararların üretim anlamında çok müspet olduğunu TAR-DER olarakifade etmiştik ve de ifade ediyoruz. Bu anlamda çok zor ekonomik şartlarda; özverili bir şekilde çalışan ve de üreticisinin her şart ve zamanda yanında olan Tarım Danışmanlarının da ücretlerinin artırılmasını talep ediyoruz. Destek miktarının arttırılması konusundaki müjde Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimizdir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195