Title of a News Article

Türk Lirası tarihte bir ilke imza attı

.

Türk Lirası tarihte bir ilke imza attı
banner206

Türk Lirası, dolar karşısında yedi ay art arda değer kazanarak bu performansı ile tarihte bir ilke imza attı. Dolardaki düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına attığı adımların etkisiyle, büyümeden işsizliğe, sanayi üretiminden ihracata birçok makro veride olumlu bir performans sergileyen ve pazartesi günü açıklanacak ikinci çeyrek büyüme verisiyle de dünyada ilk beşe girmesi beklenen Türkiye'nin para birimi de tarih yazıyor. Küresel gelişmelerden de destek alan ve şubat ayında yükselişe geçen Türk Lirası, hızlanan yabancı girişinin de etksiyle dolar karşısında 7 ay üst üste değer kazananarak tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

 

DOLAR 9 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

TL, bu yılın şubat-ağustos döneminde yüzde 8.49 artış kaydetti. ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim ve ABD'de açıklanan verilerin beklentileri karşılamamasından negatif etkilenen dolar, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkı para politikası sonucu TL karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. TL'deki güçlenme ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırma ihtimalinin giderek azalmasının etkisiyle ağustos ayında 1.9 değer kaybeden dolar/TL, cuma günü 3.3999 ile 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar, Fed'in bu yıl iki faiz artışı yapsa da piyasalarda düşük enflasyondan dolayı üçüncü faiz artışı beklentisinin oldukça zayıfladığını, bu durumun da doların diğer para birimleri karşısındaki değer kayıplarını hızlandırdığını söyledi.

TÜRK LİRASI POZİTİF AYRIŞTI

Stratejist Cüneyt Paksoy, TL'nin son dönemde Merkez Bankası'nın sıkı duruşu, hükümetin reform kararlılığı ve pozitif hale gelmeye başlayan yabancı algısıyla pozitif ayrışma gösterdiğini kaydetti. Paksoy, "Aşağı hareket devam ettikçe 3.40 altında 3.30-3.35 TL aralığı potansiyel yeni dip olarak önem kazanacak" dedi.

 

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, küresel bazda doların üzerindeki baskının devam ettiğini söyledi. Fed'in para politikası hamlelerine dair belirsizliğin arttığını ve faiz artırma ihtimallerinin günden güne azaldığı belirten Erkan, Güney Florida'yı tehdit eden Irma kasırgasının da negatif bir etken olarak piyasaları zorladığını vurguladı. Erkan, dolar/TL'de 3.40 altı fiyatlamalarda 3.38-3.36 TL seviyelerine doğru geri çekilmelerin mümkün olacağını belirterek, kurda ana yönün aşağı yönlü olmaya devam ettiğini söyledi.

 

Dolar/TL

3.3999

9 ayın en düşük seviyesi

 

% 8.79

Dolar karşısında 7 aylık değer artışı

 

3.3 milyar $

Hisse senedinde net yabancı alımı

 

6.6 milyar $

Tahvil-bonoya net yabancı girişi
Kaynak: Sabah

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2017, 17:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195