Title of a News Article

Urfa esnafı bu durumdan çok şikayetçi..

Urfa esnafı bu durumdan çok şikayetçi..
banner206

Şanlıurfa’da resmi kayıtlara göre yaklaşık 135 Suriyeli kentte işyeri açtı. Şanlıurfa Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, “135 kayıtlı Suriyeli esnafımız varsa yaklaşık bin tanede kayıt dışı Suriyeli esnafın olduğunu söyleyebiliriz. Kayıtlarımızda bulunan esnaflar arasında en çok bakkal esnafı, kuyumcu, tatlıcı, kuruyemiş olarak iş yeri açan var” dedi. Öte yandan bu durumdan şikayetçi olan Urfa esnafı ise deyim yerindeyse kan ağlıyor.

Şanlıurfa’da 39 bin 247 iş yeri bulunurken bunlardan 135 tane iş yeri Suriye uyruklu esnafa ait.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya gelen Suriyeliler burada geçimlerini sağlamak için çeşitli iş kollarında faaliyet göstermeye başladı. Suriyeliler tarafında kentte 26 lokanta, 16 berber, 65 bakkal, 8 kahvehane, 3 marangoz, 11 kuyumcu, 4 esnaf odası açıldı.

Resmi kayıtlarda yaklaşık 135 iş yerinin Şanlıurfa’da Suriyeliler tarafından açıldığını, bine yakın da kayıt dışı esnafın olduğunu söyleyen Şanlıurfa Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları Birliği ( ŞESOB) Başkanı Şefik Bakay, şu ifadelere yer verdi:

“Şanlıurfa’da 500 bini aşkın Suriyeli vatandaş var. Bunların içerisinde Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliğine 135 kayıtlı Suriyeli vatandaş bulunuyor. Maliyeye kayıtlı, odaya kayıtlı 135 tane Suriyeli vatandaş var.  Kayıtsız esnafın da sayısını belemem bu yönde bir çalışmamız olmadı. Ama burada 135 kayıtlı Suriyeli esnafımız varsa yaklaşık bin tanede kayıt dışı Suriyeli esnaf olabilir. Kayıtlarımızda bulunan esnaflar arasında en çok bakkal esnafı, kuyumcu, tatlıcı, kuruyemiş olarak iş yeri açan var. Yereldeki kayıt ile ilgilenen Belediye Başkanları veya zabıtalarımızla etkileşim içerensinde oluyoruz. Kayıtlı olmayıp iş yeri açanların kayıt yapmaları yönünde uyarılar yapıyoruz. Ama Suriyeli oldukları için yetkililer çokta sıcak bakmıyorlar.”

‘YASAKLAR KALKINCA DA KAPATMAK ZORUNDA KALDILAR’

Yasakların kalkmasıyla esnafın bir nebze rahatladığını fakat kahvehanelerde oyun olmadığı için esnafın kapalı kaldığını ve esnaf için yardım talebinde bulunan Bakay, şöyle devam etti:

“Pandemi Türkiye çapında değil Dünya çapında esnafı, ekonomiyi etkileyen bir durum olmuştur. Şanlıurfa’da esnafı olumsuz yönde etkiledi. Ekonomi yönünden baktığınız zaman esnaf çok kötü etkilendi bu durumdan. En çok etkilenen esnafımı lokantacılar, kahveciler, kırtasiyeciler ve servis araçları oldu. Hükümetimizce bazı işyerinin açılması yönünde işte kahvecilerin, lokantacıların, buda yüzde 50 randımanla açılması ön görüldü. Özellikle kahvecilerde oyunlar olmadığından dolayı, çoğu kahveci dükkânlarını açmıyor. Oyun yok oyun olmadığından dolayı masraflarını karşılayamadığından dolayı kapalı kalmak zorunda kaldılar. Kahveci esnaflarımız çok etkilenmiş durumdalar bu konuda hükümetimizden bir yardım talebinde bulunmak istiyoruz.”

‘BİN 500 İŞ YERİ KAPANDI 6 BİN İŞ YERİ AÇILDI’

Yasaktan önce esnafın çok sıkıntı çektiğini, mağdur olduğunu yasak sonrası biraz daha işlerinin düzeldiğini ve bu yıl içinde yaklaşık 6 bin yeni kayıt aldıklarını aktaran  Bakay, konuşmasına şu sözlerle son verdi:

“Yasaklardan öncesi özellikle lokantacı esnaflarımız iş yapamaz durumlardı. Ödemelerde sıkıntı çekiyorlardı. Yanında çalışan elemanların maaşlarını ödeyecek durumda değillerdi. Yasaklar kalktı bir nebze de olsa işleri düzene girdi. İşçilerde bu duruma sevindi. En azından paralarını alacak duruma geldiler. İşveren işçinin SGK’larını yatıracak duruma geldiler. Kayıtlara baktım kayıtlarını silen esnafımız az, kayıt yapan esnafımız daha çok olmuş. 2020 yılında kayıtlarını sildiren esnaf bin 500 tane. Yeni kayıtlı olan esnafımızda 6 bin tane oldu. Pandemi döneminde etkilenen esnafımız için özellikle hükümetimizden yardım istiyoruz. BAĞ-KUR’larını ödeyemeyecek esnaflarımız var. Bu konuda hükümetimizden yardım talep ediyoruz. Esnaf, bin lira veriyorsa en azından 250 lirasının devlet tarafından ödenmesini istiyor. Kredi alan esnaflarımız var. Faizi ile birlikte 6 ay ertelenmesi olmuştu. En azından 6 aylık faizlerini silmelerini talep ediyoruz.”  KAYNAK: URFAPUSULA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195