Title of a News Article

Emine Erdoğan gençlerden ne istedi?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Devlet Konukevi’nde önceki gün önemli bir tören vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a, BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) tarafından, Atık Alanında Akıllı Şehirler girişimine verdiği destek, himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi ile çevreye katkılarından dolayı, ‘Atık Alanında Akıllı Şehirler Küresel Şampiyonu’ ödülü verildi.

Törende dikkatimi çeken genç çevre aktivistlerinin de toplantıda olmasıydı.

Emine Erdoğan gençlerden ne istedi

Programa katılan gençler, çevreyle ilgili istek ve taleplerini Erdoğan’a iletti. Ayrıca serbest kürsü kurulmuş ve açılan çevre defterine isteklerini yazmışlar.

Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte gençlerle sohbet ederek yaptıkları çalışmaları da dinledi.

Dünya’da 10-24 yaş arasında, 1,8 milyar genç olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, gençlere şu mesajları verdi:

“Bu rakam, sizlerin dünyanın düzeni üzerinde ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunuzu gösteriyor. Bu gücü kullanın. Günümüzde iletişim teknolojileri de altın çağını yaşıyor. Bu imkanları, büyük bir zihinsel dönüşümün araçları haline getirebilirsiniz. Tükenmiş bir dünyanın mağdurları değil, hızla iyileşen bir tabiatın şifacıları olabilirsiniz. Medeniyetimizin geliştirdiği çevre kültürünün, dünyaya sunacağı sayısız faydalar var. Bu mesajların, evrensel değerler olmasında sizler öncü olmalısınız. Bizler de her daim yanınızdayız, arkanızdayız. El birliği ile yapacağımız çok şey olduğuna inanıyorum.”

Çevre sorunu küresel mesele

Çevre sorununun ulusal bir sorun değil, küresel bir mesele olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Bu çerçevede yapacağımız her türlü iş birliği, dünyanın geleceğini şekillendirecektir. Çevre meselelerine, ancak bütüncül bir şekilde bakarsak, hedeflenen sonuçlara ulaşabiliriz” vurgusu yaptı.

Bir ülkenin sınırları içinde, tabiata karşı işlenen suçun bedelini tüm insanlığın ortak ödeyeceğini dile getiren Erdoğan, “Kirlenen hava, hepimizin nefesinden eksiltir. Uzak bir ülkede kuruyan yeryüzü suyu, hepimizin içeceği suyu azaltır” dedi.

Sıfır atık yaygınlaştırılacak

2017’de başlattıkları Sıfır Atık Projesi’ni 2023 yılına kadar ülke çapında tam anlamıyla yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Emine Erdoğan, şunları dile getirdi:

“2017-2020 yılları arasında büyük kazanımlar elde ettik. Ciddi oranlarda, ham madde, su ve petrol tasarrufu sağladık. 17 milyon ton değerlendirilebilir atık toplandı. 2 milyar ton sera gazı salınımı engellendi. 17 milyar lira ekonomik kazanç elde edildi. Sıfır atık yaşam kültürünün, insanlar arasında yaygınlaşması ve hakim bir anlayış olması için çalışma alanlarımızı daha da genişletiyoruz. Bu konuda uluslararası her türlü iş birliğine hazırız.”

Herkese büyük görevler düşüyor

Emine Erdoğan ile törende sohbet etme imkanı da bulduk. Başta belediyeler olmak üzere herkese sıfır atık ile ilgili büyük görevler düştüğünün altını çizen Emine Erdoğan, konutunda tek tek atıkları ayırdığını söyledi.

Medyadan da sıfır atık projesine destek isteyen Emine Erdoğan, önümüzdeki günlerde yeni çevre projeleri hayata geçireceklerini vurguladı. Emine Erdoğan, bu projelerinden birinin de kurumaya başlamış gölleri kurtarmaya yönelik özel çalışma bir çalışma olduğunu söyledi.

Salda Gölü ile ilgili projeyi yakından takip ettiğini söyleyen Emine Erdoğan, yakın bir zamanda yine Salda Gölü’ne gideceğini ve yapılanları yerinde göreceğini kaydetti.

Emine Erdoğan çevre konularına çok hassas. En ufak bir şey duyduğunda hemen bilgi istiyor ve konuyu yakından takip ediyor.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak çevre konularına herkes duyarlı olmak zorunda...

YORUM EKLE

banner195