Title of a News Article

Esnafa 'esnaf dersi verilsin'

 
Urfa Turizmi bocalıyor...

Yabancı Turist ‘terör’ olaylarını da bahane ederek elini ayağını çekti Güneydoğu’dan. GAP Turizmi son yılların en bereketsiz sezonlarını yaşamıştı…
Urfa başta olmak üzere, Antep, Mardin, Batman, Adıyaman’a onlarca yatırımcının açmış olduğu oteller zarar ettiler, işletmeler kapandı, Turizmciler batıya göç etmek zorunda kaldı, insanlar işinden oldu.
Şanlıurfa Turizm, dönemin Bakanı Faruk Çelik’in geliş ile en altın sezonunu yaşadı…
2011 yılında Siyasi krizi Faruk Çelik ile atlatan Şanlıurfa’ya Turizm alanında çok ciddi yatırımlar oldu. Halfeti, Göbekli tepe keşfedildi, tarihi eserlerin sergilendiği Türkiye’nin en büyük müzeleri Şanlıurfa’ya yapıldı. Her alanda ciddi atılımların olduğu Şanlıurfa’da 2013 yılına kadar tüm rekorlar kırılıyor,yıllık ortalama 1 Milyon yerli ve yabancı Turist sadece Şanlıurfa’yı ziyaret ediyordu. Bu rakamlar karşısında otel kapasite sayıları arttı. Beş yıldızlı oteller yapıldı.
Bacasız fabirka olan Turizm sektörü maalesef Şanlıurfa ölçeğinde aynı tempo ile yoluna devam edemedi. Suriyenin iç savaşı, Kobani olayları, 6-7 Ekim kaosu derken Barış sürecinin durdurulması ile birlikte her şey sıfıra döndü. Urfa’da ki oteller boş çekti, Konukevleri bir bir iflas etti. Sıra geceleri ekipleri işsiz kaldı. Yemek sektörü zarar etti, Urfa esnafı siftahsız dükkanı kapattı.
İki yıl önce Urfa Valiliği öncülüğünde tüm Belediy eve STK’ların katılımıyla ilkkez Ankara’da Şanlıurfa tanıtım günleri yapıldı. 1 Milyon ziyaretçi beş gün içinde Urfa günlerine katılmıştı. Arından Göbeklitepe’nin yerli, ve dünya basını tarafından sık sık gündeme getirilmesi ile Urfa’nın değerleri tekrar gün ışına çıktı.
Bu yıl için hedef 1 milyon turist ile yola çıkıldı. Göbeklitepe Dünya Miras listesine alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük eylem planı içerisine dahil edildi. Yeni Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise Göbeklitepe’ye ise henüz teşrif etmiş değil.
Türkiye’nin en zengin kültür turizmine sahip Şanlıurfahak ettiği turisti çekebiliyor mu hayır.
Yerel yönetimler ve Ankara, Urfa’nın değerlerinin farkında değil. Urfa için dertlenen kimse yok. Faruk Çelik gibi, Urfa’yı kendisine vazife gören ve dertlenen siyasetçisi ise hiç yok. Geçtiğimiz günlerde BŞB Nihat Çiftçi, 1 Milyon turist hedefine 4 ay öncesinden vardıklarını açıkladı. Bu sevindirici bir gelişme ancak, kötü giden bir şeyler var.
Kutsal Balıklıgöl kendisi tehlikede. Balıklıgölü besleyen Direkli su havzası kuruyabilir. Balıklıgöl de çevre düzenlemesi yapıldı, ancak ortaklık pislik içinde, yeşil alanlar Suriyeliler tarafından piknik alanına çevrilmiş durumda. Esnaf kazık atma peşinde. Haşimiye de ki çiğerciler, akarbaşında ki kasap ve esnafın pisliği, kaldırım işgalleri, sıfır hijyenik, pis kokular, ara sokakların temizliği, açıkta satılan gıdalar ve tüm bunlar Urfa’ya gelen Turistlerin gelip-geleceğine pişman ediyor.
Buradan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Eyyübiye belediye Başkanı Mehmet Ekinci beye sesleniyorum. Belediye bünyesinde sadece Balıkgöl bölgesinden sorumlu bir Daire Başkanlığı kurulsun. Kadrosunda eğitimli rehber, ve Turizmcilerden oluşsun. Turizm zabıtası, kıyafetli çocuk rehberler, Gıda kontrol mühendisi, sıra gecelerini pavyona çeviren konukevlerini denetleyecek güçte bir ekip oluşturulsun. Urfa müziğini gerçek anlamda icra edecek yeni sıra gecesi ekipleri yetiştirilsin. İsot, ve baharatlar ambalajda satılsın, akarbaşı ve haşimiye meydanı Suriyelilerden arındırılsın, y ve en önemlisi haşimiye-kapaklı pasaji arası trafiğe kapatılsın. Tüm bunlar yapılmadan önde her ay esnaf ile toplantılar yapılsın, ‘esnafa adam gibi esnaflık ahlak dersi verilsin’. Tüm bu dediklerimi yapılması durumunda gelecek yıl en az 2 milyon Turist gelmez ise Ben herkesten özür dileyeceğim…

Çünkü Urfa tüm değerlerini yitiriyor. Urfa, Urfa olmaktan çıkıyor. 

Başka Urfamız yok ise, o zaman tüm egolarımızı bir kenara bırakarak el birliği ile Urfa için ortak akılla bir şeyler üretmeliyiz.

yeniden görüşmek dileği ile...

YORUM EKLE

banner195

banner142