Title of a News Article

Eyyübiye...

Eyyübiye...

Urfa'nın nüfusu iki milyonu aştı.

Yarım Milyonda Suriyeli var. .

81 il içinde 8. sırada.

Türkiye'nin en genç ili; yaş ortalaması 19.9. Eyyübiye 400 bin nüfuslu en büyük ilçemiz.

Gençlik yaş ortalaması 19.

Hane sayısı ortalaması 7-8. İşsizlik had safhada. Yeşil alan, spor, eğitim, sağlık, hizmetleri neredeyse yok olan bir ilçemiz. Urfa'da ki tüm aşiretlerden üyesi bulunan tam anlamıyla her kesimden feodalite ve yerli Urfalının yaşadığı ilçenin adıdır Eyyübiye.

Urfanın Nüfusun 3'te 1'inden fazlası öğrenci. 680 Bin öğrencimiz var. Eyyübiye'de ki oran daha da yüksek. Ama, en çok İmam hatip açıldı, meslek liselerinden haberdar değiliz. Urfa gençliği serseri mayın gibi şuan... Bu gençler her türlü riske açık. Uyuşturucudan teröre, mafyadan tefeciliğe, şiddetten fuhşa her türlü risk. Ama en büyük Rist Eyyübiyede. Cezaevinde yatan Urfalı gençlerin yaş ortalaması yirmi. Varoş semtlerde ki  gençlik, internet cafe, kahve ve parklarda resmen avlanma peşinde. İşsizlik had safhada. Bir de gelecek kaygısı var. Eyyübiyede neredeyse her aile SYDV'dan ve Belediyeden  geçiniyor. Nüfusun bir kısmı daha ırgatan dönmemiş. Ama, memleket için Eyyübiye için denetlenen kimse yok. Herkes siyasi rant peşinde. Yıllardır ikinci sınıf muamelesi gören Urfanın en kozmopolitik ilçesi Eyyübiye ilçesinden söz etmek istiyorum. Urfa 2014'te Büyükşehir ilan edildiğinde, ilçe sınırlarını çizenler, eğitim, ekonomik ve aşiret yapısına göre merkezi üçe böldüler. Eyyübiye sınırları Urfanın tarihini barındırsada, yakın tarihte inşaa edilen en varoş bölgesi de sınıra dahil edildi. Arap ve Kürt nüfusunun yarı yarıya olduğu ilçenin BŞB olduktan sonra makus kaderi değişecek derken, maalesef geride kalan beş yıl içerisinde 50 yıl tamiratı yapılamayacak kadar tahribata uğradı. Gece kondu sayısı arttı. Sorunları arttı. Ve parası bitti. Mart 2019 da Mehmet Kuş bey Başkan seçildi. Eyyübiye emin ellerde olduğu algısı yayıldı. Ki! Kuş zaten  O nedenle en yüksek Oyu aldı. Evet, Eyyübiye emin ellerde. Ancak, Kuş, Başkan rahat bırakılmıyor. Başka şeyler peşinde olan çeteler var, aç gözlüler var. Urfa siyaseti hep Eyyübiye üzerinden konuşuldu. Eğitim seviyesi düşük olan ilçede neredeyse herkes Politize olmuş. Sosyal medya da dedikodu had safhada. Neredeyse herkes siyasetçi ve sosyal medya uzmanı. Tamamına yakını tapusuz ve gece kondu olan Eyyübiye ilçesinde bir şeyler yapmak kolay değil. Imar alanları az. Gelişim alanı az. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Ankara'da büyük bir işi başardı. Rektöre ve Siyasi engellere  rağmen Eyyübiye kampüsünde 44 dönüm atıl durumda bir araziyi almayı başardı. Bu arazinin nasıl değerlendirileceği konuşulması gerekirken, Urfanın her zaman önünde engel olmaya çalışan bir grup hemen kuru bir muhalefete girişmiş. Başkan Kuş, önceki gün Belediye meclisinde vermesi gereken cevabı bunlara vermiş. Sosyal medya da halk ta bu şahıslara cevabını verdi. 

Şimdi Başkan, Kuş kimseye aldırış etmeden yoluna devam etmeli. Doğru bildiklerini okumalı. Alınan araziyi en güzel şekilde, Eyyübiye ilçesine kazandırarak eser bırakmalı. Eyyübiye, artık üçüncü sınıf ilçe olarak anılmamalı. O, nedenle herkes Eyyübiye ile uğraşmalı. Urfanın en büyük tehlikesi Eyyübiyedir. Eyyübiye gençliği Urfanın gelecek 50 yılını etkileyebilir. Özellikle Büyükşehir ve merkezi hükümet Eyyübiye ilçesine pozitif ayrımcılık yapmalıdır. Eyyübiye elden gitmeden, spor, sağlık, eğitim, alt yapı, ulaşım, sosyal tesisler ve kısacası göç alan Eyyübiye için herşey yapılmalı. Ancak, Kuş başkanın da yapması gereken tek şey var. Derhal kat fazlalığı izni ve gece kondu imarınıda durdurulmalıdır. Eyyübiye için Resmi sivil, etkili, yetkili, tüzel özel herkese iş düşüyor. Küsten değil. Destek zamanı. İsterse herkesin yapabileceği az çok bir şeyler var.

Bu çocuklar bizim oğlumuz, kızımız, kardeşimiz, yeğenimiz, öğrencimiz... Veya onların arkadaşları. Onlarla beraber yaşıyoruz. Onların iyiliği bizim iyiliğimiz, kötülüğü bizim kötülüğümüz.

Herkesin derhal harekete geçmesi lazım. Eyyübiye düşerse hep beraber kaybederiz.

YORUM EKLE

banner195