Title of a News Article

Ecdada Saygısızlık

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinin Kümbet köyünde bulunan ve Halilullah ve Başçavuş Seyyid Bin Mahmut’a ait olduğu belirtilen tarihi mezarlar, hazine aradıkları belirtilen sorumsuzlar tarafından adeta talan edildi.Köy yakınındaki bir kümbet...

Ecdada Saygısızlık
banner206
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinin Kümbet köyünde bulunan ve Halilullah ve Başçavuş Seyyid Bin Mahmut’a ait olduğu belirtilen tarihi mezarlar, hazine aradıkları belirtilen sorumsuzlar tarafından adeta talan edildi.
Köy yakınındaki bir kümbet içinde yar alan kabirlerin durumu ziyaretçileri şaşkına çeviriyor. Mezarların yanı sıra kümbet girişindeki bazı tarihi taşların da tahrip edildiği, altlarında hazine veya tarihi eser arandığı belirtiliyor. Köydeki ünlü Aslanlı Mağara yakınında bulunan kümbetin çevresinde yaşayan Himmet Sezer, çeşitli dönemlerdeki onarımlara rağmen tahribatın sürdüğünü belirtti. Sadece mezarların değil, kümbet girişindeki orijinal taşların, hatta, mezarlarla ilgili bilgi bulunan çerçevenin bile tahrip edildiğini, neyin alınıp götürüldüğünü ise bilmediklerini anlatan Sezer, “Bu mezarlarda Selçuklu dönemi komutanlarından Halilullah diye bir kişinin ve yanında da başçavuşu olan Seyyid Bin Mahmud’un yattığını biliyoruz. Bu bilgiler dedelerimizden öğrendiklerimizdir. Kümbet içinde bu ve daha fazla bilginin üzerinde yazdığı tabloyu bile çalıp götürdüler. Mezarların taşlarını, kapı üzerindeki tarihi taşları bile söküp altında hazine gibi birşeyler aramışlar. Kümbet delik deşik olmuş. Daha önce mezarların ve kümbetin onarımları yapılmıştı. Ancak bu tahribat ne yazık ki devam ediyor. Benim evim yakın olduğunu için zaman zaman içeri girip taşları ve üzerlerindeki örtüleri düzeltiyorum, ama sorumsuz hazine avcılarının önüne geçemiyorum” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2015, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195