Title of a News Article

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıldı

Mersin’de, Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan Türk denizciler anısına tören düzenlendi.Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul...

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıldı
banner206
Mersin’de, Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan Türk denizciler anısına tören düzenlendi.
Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan Türk denizciler için düzenlenen tören sonrası denize karanfiller atıldı.
16 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında fırtınaya yakalanarak kayalıklara çarpıp batan Ertuğrul Firkateyni’nde şehit olan Türk denizciler için Atatürk Parkı içerisindeki Refah Şehitleri Anıtı’nda düzenlenen törene; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ve çok sayıda davetli katıldı.
Refah Şehitleri Anıtı’na çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulan tören, Japonya Milli Marşı ve İstiklal Marşı okunarak başladı. Ertuğrul şehitleri anısına anıta çelenk bırakan Burhanettin Kocamaz yaptığı konuşmada, Kushimoto açıklarında şehit olan 587 denizciyi saygıyla andıklarını belirterek, "Bu trajik olayın 125’inci yıl dönümünde kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Ertuğrul gemisinin hikayesi aslında uluslararası barışın, insan sevgisinin ve bir nezaketin simgesidir. 609 denizciden sadece 69’unun kurtulduğu bu trajik kaza Osmanlı ve Japonya’yı derinden üzmüştür. Bunun yanı sıra, Türkiye ve Japonya’nın birbirine yakınlaşmasını ve kadim bir dostluğun temelinin atılmasını sağlamıştır. Japonya’nın Kushimoto şehriyle kentimiz arasında imzalanan Kardeş Şehir Protokolü bu acı olayın hatırası olarak bizlere miras kalmıştır" ifadelerini kullandı.
Törende bir konuşma yapan Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ise, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japon sularında büyük bir facia yaşadığını söyleyerek, "Japonya’da çok sayıda şehit verdik. Ancak bu verdiğimiz şehitler Türk-Japon dostluğu açısından büyük bir zemin hazırladı" şeklinde konuştu.
Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer de yaptığı konuşmada, ulusların üzücü olaylarda bile dostluk kurabileceğine dikkat çekerek, "Bugün yine anlıyoruz ki uluslararası ilişkilerde her zaman mutlu günler dostluklara neden olmuyor. Bazen kutsal amaçlar için de olsa üzücü sonuçlar doğuran olaylar da ulusların dostluklarını pekiştirebiliyor" diye konuştu.
Konuyla ilgili bir mesaj yayınlayan Mersin Türk Japon Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Cengiz, bu acı olayın Türk ve Japon ulusları arasında dünyaya örnek teşkil edecek bir dostluğun başlamasına vesile olduğunun altını çizerek, "3-4 Haziran 2015 tarihlerinde Japonya’nın Kushimoto kentinde düzenlenen 125. Yıl Anma Törenlerine dernek üyelerimizden oluşan 10 kişilik heyetle katıldık. Bu törene TBMM Meclis Başkanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Japon Prensesi, Japon Deniz Kuvvetleri Komutanı ve çok sayıda üst düzey katılım sağlandı" dedi.
Sivil toplum kuruluşu olarak bu ilişkilere destek vermek amacıyla çeşitli kültürel ve sanatsal aktiviteler düzenlediklerini belirten Cengiz, "Başta bu elim kazada kaybettiğimiz şehitlerimiz olmak üzere Türk Japon dostluğu için çalışmış ve ebediyete intikal etmiş tüm merhumlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun" dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2015, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195