Title of a News Article

Flaş! Başkanlığı açıkladı

.

Flaş! Başkanlığı açıkladı
banner206

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bozdağ Twitter'dan başkanlık sisteminin merak edilen ayrıntılarını 12 madde ile açıkladı.İşte Bozdağ'ın açıklamaları;

"Başkanlık sisteminde yasama ve yürütme, birbirinden tam ayrı ve birbirine karşı tam bağımsızdır.

Yasama üyeleri ve Başkan, halk tarafından ayrı ayrı seçilir. Yasama, Başkanın görevine son veremez; Başkan da yasamayı feshedemez.

Başkanın göreve başlaması ve görevini sürdürmesi için yasamanın güvenine ihtiyacı yoktur. Yasama, güvensizlik oyuyla Başkanı düşüremez.

Başkanlık sisteminde, yasama, yasama üyeleri ve yasama denetimi, parlamenter sisteme göre daha güçlü ve daha etkindir.

Başkanlık sisteminde, iktidar olmak da iktidarı değiştirmek de; sadece halk oyuyla olur.Halka rağmen iktidar da iktidar değişikliği de olmaz.

Başkanlık sistemi; cebir,tehdit,şantaj vekil transferi ve benzeri hukuk dışı ve gayri ahlaki yöntemlerle iktidar değişikliğine izin vermez.

Siyasi istikrar ve güçlü iktidar, başkanlık sistemin doğal/zorunlu sonucudur. Koalisyon olmaz.Tek başına güçlü iktidar her seçimde oluşur.

Parlamenter sistemde siyasi istikrar, sistemin doğal ve zorunlu sonucu olmayıp, sadece muhtemel sonuçlarından biridir...

Parlamenter sistemde sandıktan daima tek başına iktidar çıkmayabilir, koalisyon da çıkabilir. Ülkemizde iki ihtimal de gerçekleşmiştir.

29 Ekim 1923'ten bugüne geçen 93 sene içinde 65 hükümetimiz oldu. Hükümetlerin ortalama ömrü yaklaşık on yedi buçuk aydır.

Başkanlık sistemi olsaydı, ülkemizde (görev süresi 4 yıla göre)24. Başkan görevde olurdu.Türkiye'de 65. Başkan 2183'te göreve gelirdi."

 

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2016, 23:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195