Title of a News Article

Herkese tazminat geliyor

.

Herkese tazminat geliyor
banner206

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatı için önümüzdeki hafta sendikalarla masaya oturacaklarını müjdeledi. Bakan Müezzinoğlu, alın terinin hakkını koruyacaklarını vurguladı.

Her çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için yapılan çalışmalarda son dönemece girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı konusunun haftaya masaya geleceğini belirterek, "Önümüzdeki haftadan itibaren paydaşlarımızla görüşmeye başlayacağız. Hedefimiz sistemi uzlaşıyla şekillendirmek" dedi. Alın terinin hakkını koruyacaklarını vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, "Güçlü, şeffaf, sürdürülebilir hakkaniyetli bir sistemi paydaşlarımızla uzlaşı içinde şekillendirebilmek istiyoruz. Henüz konuyla ilgili referandum sonrası herhangi bir paydaşımızla görüşmüş değiliz" diye konuştu. Türkiye'de kıdem alamayan tek bir çalışanın kalmamasını öngören kıdem tazminatı düzenlemesi için; belirlenen taslaklar üzerinden işçi ve işveren sendikalarıyla çalışma başlatılacak. Uzlaşılarak hayata geçirilecek sistem kıdem tazminatında fon dönemini başlatacak. Çalışanlar için açılan hesaba işveren her ay kıdem tazminatı ödeneğini yatıracak. 1 gün çalışanın hakkı bile Fon'a aktarılacak.

 

İŞVEREN DENETLENECEK

Hesapta biriken parayı çalışanlar tahvil, döviz, hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan bir tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçları ile değerlendirilecek. Çalışan, her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğunu ve nemasını takip edilebilecek. Kıdem Fonu'na belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkanı getirilebilecek. Emekli olurken de tüm para çekilebilecek. Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak. İşveren her ay düzenli olarak tazminat ödeneğini hesaba aktaracağından, ileride firma iflas etse de çalışan kendi isteğiyle işten ayrılsa da kıdem tazminatı hakkı yanmayacak. Mevcut sistemde sadece haklı nedenle işyerinden ayrılanlar kıdem tazminatını alabiliyor. Yeni sistem bu şartı kaldıracak. Çalışan hangi nedenle istifa ederse etsin kıdem tazminatını alabilecek. İşçinin istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. Halen kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödeniyor. Bundan geri adım atılmayacak.

 

F5haber

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2017, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142