Title of a News Article

İşçi alacakları için davalarda süre kısalıyor

.

İşçi alacakları için davalarda süre kısalıyor
banner206

Bakan Müezzinoğlu, iş dünyası temsilcilerinin isteği üzerine işçi alacakları için zamanaşımı davalarında sürenin kısaltılabileceğini belirtti.

İş dünyası temsilcileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na işçilerin kendilerine dava açabilmeleri için tanınan zamanaşımı sürelerinin çok uzun olduğu şikayetinde bulundu. Müezzinoğlu, Adalet Bakanlığı ile çalıştıklarını sürenin 5-10 yıl olan sürenin 2-5 yıla çekilebileceğini söyledi.

 

PATRONLARIN İTİRAZI ÜZERİNE SÜRE KISALACAK

İşçi alacaklarında dava açma için verilen "zamanaşımı" süreleri yeniden düzenleniyor. İşçiler mevcut durumda isterlerse geçen yıl ödenmeyen ücret veya mesailere ayrıca işten atıldıklarında ise tazminat hakları için işveren dava açabiliyorlar. Bunun için halen ücretlerde 5 yıl, tazminatlarda 10 yıla kadar zamanaşımı süresi bulunuyor ve bu süre içinde istenirse çalışan tarafından işverene dava açılabiliyor.

Ancak iş dünyasından gelen itirazlar üzerine konu gündeme alındı. İş dünyası, 10 yıla kadar uzayan sürelerin suiistimallere neden olduğu ve çalışma hayatında barışı bozduğunu savunuyor. Yapılacak yeni düzenlemede, zamanaşımının 2 ila 5 yıl arasına çekilebileceği belirtiliyor.

 

BAKAN DA AÇIKLADI

Konu geçtiğimiz günlerde işadamlarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bir araya geldiği toplantıda da tartışıldı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun ev sahipliğindeki toplantıda, zamanaşımı davalarında sürenin çok uzun olmasının sıkıntılara neden olduğunu belirten işadamlarına yanıt veren Müezzinoğlu, Adalet Bakanlığı'yla birlikte yeni bir çalışma yürüttüklerini ve süreleri gözden geçireceklerini söyledi. Zamanaşımları konusunda yapılacak çalışma hem Borçlar Kanunu, hem de İş Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeriyor.

 

SON KARAR MECLİS'TE

Çalışma Bakanlığı yetkilileri, zamanaşımı sürelerinin sınırlandırılması konusunda ilk olarak 2 yıl seçeneğinin gündeme geldiği bilgisini verdi. Ancak bir süredir yürütülen çalışmaya gelen görüşler sonrasında, zamanaşımının 2 ila 5 yıl arasına çekilmesi düşüncesi oluştu. Yetkililer, "Düzenlemenin yer alacağı taslak çalışması Adalet Bakanlığı'nca yapılıyor. Taslak, TBMM'ye sevk edildiğinde, süre konusunda son kararı komisyon karar verir" görüşünü dile getirdi.

Kutu Tazminat için 10 yıl süre var

 

ŞU AN ZAMANAŞIMI 10 YIL

Halen geçerli olan mevzuata göre, iş alacak davalarında farklı kanunlara göre zamanaşımı uygulanıyor. Bu kapsamda tazminatlar için Borçlar Kanunu'na göre işlem yürütülüyor ve zamanaşımı süresi 10 yıl olarak hesaplanıyor. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ayrımcılık tazminatı ve iş kazası sebebiyle doğan alacaklar da, bu kapsamda yer alıyor. Ücretlerdeki zamanaşımında ise 1475 sayılı İş Kanunu hükümleri dikkate alınıyor.

 

5 YIL İÇİNDE DAVA AÇILMASI GEREKİYOR

Yolluk, ikramiye, izin ücreti ve fazla çalışma ücretleri de bu kapsamda değerlendiriliyor ve alacağı bulunduğunu belirten çalışanın 5 yıl içinde dava açması gerekiyor. İşe iade davasında ise süre bir ayla sınırlı bulunuyor. İşverence sebepsizce veya geçerli olmayan bir sebeple iş akdinin feshedildiğini belirten çalışanın, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde dava açma hakkı bulunuyor.

 

(Hürriyet)

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142