Title of a News Article

Müzikle tedavi sempozyumu Urfa’da yapıldı

12-13 Mayıs tarihlerinde Şanlıurfa’da düzenlenen Müzikle Tedavi Sempozyumunda konuşan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna: “Sadece bireyin değil, ihanetlere sahne olan dünyanın, insanlığın yaşadığı buhran ve bunalımlara, anlaşmazlıklara, ayrılıklara, çıkmazlara bu sempozyum vesilesiyle müzikle tedavi ekseninde bir çözüm önerisi daha sunuyoruz. Şanlıurfa Valiliği olarak ürettiğimiz her işte; iyiliğe, güzelliğe, hayra ve barışa dair; birliğe, dirliğe ve kardeşliğe dair gönül kapıları açmaktan başka bir muradımız yoktur” dedi.

Müzikle tedavi sempozyumu Urfa’da yapıldı
banner206

 12 Mayıs’ta Rahmi Oruç Güvenç başkanlığında verilen konserle başlayan sempozyumun ikinci gününde konusunda uzman akademisyenlerin gerçekleştirdiği oturumlarda, müziğin tedavi yöntemi olarak kullanılmasından bahsedildi.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna ise:“Müziğin tedavi edici gücünün böylesine nezih bir bilimsel toplantıda ele alınması; bu hususta da zengin bir birikime sahip kültür ve değerlerimizin ihyasında; -İmam Gazali’nin ifadesinde olduğu gibi- hem deva, hem gıda hem de ferahlık olacaktır, inancındayım. Nitekim köklü kültürümüzün müzikle tedavide bizlere bıraktığı miras, hazine değerindedir. Bu bakımdan uygulamalı sunumlar içeren bu sempozyum, nazarımızda ayrı bir öneme sahiptir. Bu vesile ile sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen ve çalışmalarıyla değerli katkılar sunan saygıdeğer akademisyenlerimize, üstatlarımıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Müziğin şifa yönünün bulunduğuna dair inançların evrensel bir kabul gördüğünü anımsatarak konuşmasını sürdüren Vali Tuna: “Sadece bireyin değil, ihanetlere sahne olan dünyanın, insanlığın yaşadığı buhran ve bunalımlara, anlaşmazlıklara, ayrılıklara, çıkmazlara bu sempozyum vesilesiyle -müzikle tedavi- ekseninde bir çözüm önerisi daha sunuyoruz. Şanlıurfa Valiliği olarak ürettiğimiz her işte; iyiliğe, güzelliğe, hayra ve barışa dair; birliğe, dirliğe ve kardeşliğe dair gönül kapıları açmaktan başka bir muradımız yoktur.Avrupa için karanlık bir çağ olan Ortaçağ’da birçok İslam âlimi müzikle tedavide önemli çalışmalara imza atmışlardır. Bunlardan biri de, araştırmalarında kaynak olarak sık sık Farabi’ye başvuran ve müziği tıp bilimine tatbik eden İbni Sina’dır. Müziğin sadece ruha değil, bedene de şifa olduğunu söyleyen, fizikî hastalık ve ağrıları da tedavi ettiği yönünde zengin literatüre sahip bir medeniyetin mirasçılarıyız. Bu literatürün pratiğe dökülmesi konusunda özellikle günümüzde müziğin tedavi edici gücü ile ilgili değerli çalışmalar, yine bu sempozyum ve siz değerli hocalarımız; bu husustaki ümit ve motivasyonumuzu canlı tutmaktadır. Sağlık alanında, yine sanat alanında birer değer olmasının yanında aynı zamanda köklü kültürümüze, değerlerimize sahip çıkma noktasında da müzik, önceliklerimiz arasındadır” diye konuştu.

Türkiye’de Müzikle Tedavinin Serüveni ve Genişleyen Alanı, Müzikle Tedavinin Literatürü ve Bir Ömür Müzikle Tedavide Yolculuk ve Müzikle Tedavinin Tarihi ve Ortak Mirasın Anlamı başlıklarında üç oturumda gerçekleşen sempozyumun sonunda Vali Tuna tarafından katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi. 

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2017, 17:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195