Title of a News Article

Plan ve Bütçe Komisyonunda..

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Milli Tarım Politikasının stratejisinin, yabancı ürünler yerine yerli ürünlerin desteklenmesi olması gerektiğini söyledi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda..
banner206
TBMM Plan ve Bütçe KomisyonundaGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor.



CHP İzmir Milletvekili Zekeriya TemizelTürkiye'nin, Cumhuriyetle birlikte kendi kendine yeten bir ülke konumuna geldiğini belirterek, piyasa düzenleyici kurumların oluşturulmasının, finansman kurumlarının kurulmasının ve tarımı destekleyecek kurumların kurulmasının bunda etkili olduğunu hatırlattı.



"Devlet kasaplık yapmaz" anlayışının, bu sistemin çöküşüne neden olduğunu savunan Temizel, "Zincir marketlerde et satılmaya başlandığı takdirde, zincir marketlere dahil olmayıp da et satan işletmelerin, kasapların başına ne gelecek?" sorusunu yöneltti.



Sorunların, palyatif önlemlerle çözülemeyeceğini vurgulayan Temizel, 2009 yılından sonra et ithalatındaki artışa dikkati çekti.



Temizel, "Sıfır ithalattan 1,5 milyar dolarlık et ithal eden bir ülke haline geldik. Ne oldu da bu oldu? Buna bakmamız gerekiyor." diye konuştu.



Kayısının eskisi kadar para etmediğini ve kayısı ağaçlarının kesilmeye başlandığına işaret eden Temizel, dünyada üretimde birinci olunan bir üründe, bu unvanın kaybedilmeye doğru gittiği uyarısında bulundu.



Fındığın ise Türkiye'nin sahip olabileceği en değerli ürün olduğunu belirten Temizel, fındık alanlarının daraltılmasını ve fındık yağı üretimindeki kalite düşüşünü eleştirdi.



Ülkede ciddi anlamda bir hayvancılık sorununun bulunduğuna da dikkati çeken Temizel, "Et Balık Kurumları bitti, hayvancılık üretimi bitti." dedi.



Temizel, hayvancılık sektörünün reorganize edilmesi ve Hayvansal Üretim Yasası çıkartılması gerektiğini vurguladı.



Yılda 3,5 milyar dolarlık yağ ve yağlı tohum ithal edildiğini aktaran Temizel, "Fındığımızı mahvedeceğiz, zeytinimizi değerlendirmeyeceğiz, palm yağı kullanacağız. Palmiye ormanları mı kuracağız ülkede? Halbuki kendir yağı, bu palm yağından yüz kat daha değerli. Bunun tohumundan yağ çıkartılır, tohumundan sonraki lifi ise yem bitkisidir." ifadesini kullandı.



Temizel, bamya tohumu yağı konusunda da çalışma yapılmasını istedi.



Yem katkı maddelerinin tamamının da yurt dışından ithal edildiğini vurgulayan Temizel, tarım ürünlerinde atık diye bir şeyin söz konusu olamayacağını da belirterek, bunların değerlendirilmesinin önemine işaret etti.



-"Hayvancılık teşvik edilmeli, aksi durum hüsran olur"



HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçilmesi gerektiğini belirterek, tarım alanındaki en önemli sorunu oluşturan yüksek girdi fiyatları, dışa bağımlılık ve istikrarsızlığın özellikle AK Parti iktidarı döneminde yapısal bir soruna dönüştüğünü savundu.



OHAL'in ilanının ardından tarıma ilişkin bazı yasalarda bir takım değişiklikler yapıldığına dikkati çeken Gaydalı, izlenen yanlış politikaların hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz etkilediğini söyledi.



MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, hayvancılığın teşvik edilmesinin önemine değinerek, aksi bir durumun ise hüsran olacağını bildirdi.



Tarım sektöründeki rekabetin kaybedilmeye başlandığını savunan Ayhan, bu sorunun üzerine gidilmesi gerektiğini belirtti.



Ayhan, Milli Tarım Politikasının ise uzun dönemli olmasını ve bakanlar ile bürokratlar değiştiğinde değişmeyen bir politika olmasını istedi.



AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, tarımsal üretimin önemine dikkati çekerek, "Milli Tarım Politikasının stratejisi, yabancı ürünler yerine yerli ürünlerin desteklenmesi olmalıdır." ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2017, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195