Title of a News Article

Türkiye ve İran'dan ortak karar

.

Türkiye ve İran'dan ortak karar
banner206
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile düzenlediği ortak basın toplantısında ortak hedef vurgusu yaparak, "Bölgemizde yaşanan çatışmanın sona erdirilmesi için Türkiye ve İran’ın birlikte atabileceği çok önemli adımlar vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, baş başa yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına çıktı. Erdoğan açıklamasında "Ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmanın sona erdirilmesi için Türkiye ve İran’ın birlikte atabileceği çok önemli adımlar vardır" dedi.

Erdoğan şöyle konuştu;

"4 Ekim 2017’de İran’ı ziyaret etmiş, 4. Konsey toplantısını İranlı kardeşlerimin ev sahipliğinde gerçekleştirmiştik. İran’ın yaptırımlarla baskı altına alınmaya çalışıldığı dönemde bu ziyaretin farklı bir önem taşıdığını düşünüyorum.

Değerli kardeşim Ruhani ikili ilişkilerimizi ele aldık. İkili ticaret hacmimiz 2017’de 11 milyar dolar, 2018 Ekim itibariyle ne yazık ki 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.  30 milyar hedefine ulaşmak için çok daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum.

 

ATACAĞIMIZ ÖNEMLİ ADIMLAR VAR

Son dönemde ilgili güvenlik kurumlarımız arasında temasların artmasından da memnunuz.Ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmanın sona erdirilmesi için Türkiye ve İran’ın birlikte atabileceği çok önemli adımlar vardır.Bu işbirliğinin müspet sonuçlarını Rusya Federasyonunun katılımıyla oluşturulan Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz

 

ABD'NİN KARARINI BULMUYORUZ

İran’ın plan kapsamındaki taahhütlerini, yerine getirdiği Uluslararası atom Ajansı tarafından teyit edilmişti. ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesini doğru bulmuyoruz. İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların arttığı bu dönemde İran'ın yanında olmaya kararlıyız"

 

RUHANİ: İLİŞKİMİZİ KİMSE BOZAMAZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani şunları söyledi;

"iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin kalkınması için iyi bir toplantı yaptık. İki ülkenin arasındaki işbirliği konuları, bölgesel, uluslararası konuları ele aldık, olumlu konular konuştuk.İki ülke ilişkilerinin temeli, ortak çıkarlar, barış, kalkınma ve bölgenin kalkınması üzerine kurulmuştur. Hiçbir üçüncü ülke bu komşuluk, kardeşlik ve samimi ilişkimizi bozamaz. ABD’nin uyguladığı tek taraflı, zalimce ambargoların karşısındaki kesin ve açık tutumları karşısında teşekkür ediyorum.

 

ABD'NİN UYGULADIĞI TERÖRİST BİR EYLEM

ABD’nin İran aleyhine uyguladığı bu eylem terörist bir eylemdir, çünkü diğer ülkeleri korkutuyor.Dünyada birkaç ülke Amerika düşüncesine katıldılar. Uluslararası hukuku ayak altına aldılar.Zorbalık dönemi dünyada bitmiştir diye inanıyoruz.Bugün yüksek düzeyli stratejik toplantımız bu doğrultudaydı. Bankacılık, ticaret, sanayi, gümrük, enerji alanındaki işbirliğimizi devam ettirelim.Bu ilişkiler bütün dünyanın küresel ticaret lehine faydası olacaktır. Problem olan bütün alanlarda bugün onların giderilmesi için karar aldık Bazı hususlar vardı, bazı şirketlerin yaşadığı problemler vardı. İki taraf karar aldık, yardımcı olalım diye

 

SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYULMALI

Gelecekte Rusya, İran, Türkiye toplantısı Rusya’da olacak. Suriye’nin toprak bütünlüğüne herkes tarafından saygı duyulmalı. Bu konuda iki ülke tamamen aynı fikirdeyiz. Yemen halkı ile ilgili beraber karar aldık. Yemen’de barışın sağlanması için yardımcı olalım, halka yapılacak insani yardımlar için istişare edelim diye..."

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2018, 17:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195