Title of a News Article

1 Yılı harcadılar!

1 Yılı harcadılar!
banner206

30 Mart yerel seçimlerinin üzerinden tam 1 yıl geçti. Bu zaman zarfında önemli hiçbir proje imza atmayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer merkez ilçe belediyeleri hayal kırıklığı yaşattı. 

UĞUR BUDAK
‘Büyükşehir Yasası’ ile Büyükşehir statüsünü elde eden Şanlıurfa, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlere ilk defa Büyükşehir unvanıyla katılmıştı. ‘Büyükşehir Yasası’ nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanını ilçelerde bulunan vatandaşlar da seçmişti. Ayrıca yerel seçimlerde yeni oluşturulan Eyyübiye ve Haliliye ilçeleri ile beldeyken ilçeye dönüştürülen Karaköprü’de de seçim heyecanı yaşanmıştı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını ve merkez ilçe belediyelerini AK Parti kazanmış, Büyükşehir Belediye Başkanlığına Celalettin Güvenç, Eyyübiye’de Mehmet Ekinci, Haliliye’de Fevzi Demirkol ve Karaköprü’de ise Nihat Çiftçi belediye başkanlığına seçilmişti. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, seçimler öncesinde 763 proje sözü vermişti. Ancak seçimlerin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen halen bu 763 proje sözünün neredeyse hiçbiri yerine getirilmedi. Bunun yanı sıra başta Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçeleri vatandaşların hayal ettiği hiçbir projeye de imza atamadılar. Bunların içerisinde sadece Eyyübiye Belediyesinin iyi çalışmalarda bulunduğu gözlendi.

 

Borçlar Güvenç’i durduruyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in elini kolunu Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde bırakılan 1 Kat trilyon borcun bağladığı öğrenildi. Bu borçlardan dolayı istediği projeleri hayata geçirmekte zorluk çeken Güvenç, yapmayı planladığı hizmetlerin yanında bu borçları da bitirmenin derdine düşmüş durumda.

 

Hiçbir proje yapılmadı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçelerin şuana kadar büyük projeye imza atamaması dikkat çekiyor. Gerek 11 Nisan Meydanı projesinde halen kazma vurulmaması gerekse de yeni imar alanlarının oluşturulmaması, yeni kent alanlarının yapılmaması vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı.

 

Birliktelik yok

Merkez ilçelerin kamuoyunu rahatlatacak hiçbir proje atamamasının yanı sıra bu belediyelerinin birliktelik içerisinde çalışmadıkları ve ferdi olarak hareket ettikleri de dikkat çekiyor. Ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Eyyübiye ve Haliliye Belediyelerinin halen kendileri için hizmet binası kuramamaları da göze çarpıyor. Türkiye’de en fazla gecekonduya sahip olunan Şanlıurfa’da, buna dur denmesi gerekirken Haliliye ve Eyyübiye ilçelerinde halen gecekondu inşaatlarının devam etmesi de eleştiri alıyor. Büyükşehir Belediyesi ile Merkez ilçe belediyelerinin, geçtiğimiz 1 yılda bütçelerinin büyük bölümünü sosyal ve kültürel etkinliklere harcadığı görülüyor. Özellikle Ramazan ayında iftar ve sahur yemekleri için harcama yapan belediyeler, tiyatro, konser ve buna benzer etkinliklere bütçe ayırmıştı. Ülkemizin en çok genç nüfusuna sahip olan Urfa’da, gençlere yönelik bir yatırımın yapılmaması da eleştiri alan başka bir konu olarak göze çarpıyor.

 

Çelik’in gidecek olması endişelendiriyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığının dışında belediye başkanları ve milletvekilleri arasında abi görevi gördüğünden belediye başkanları arasındaki fikir ayrılıklarında ve yaşanan sorunlarda devreye giriyordu. Belediye başkanlarının Ankara’daki bürokrasi ayağında çözüm mekanizması görevi görüyordu. Ancak Bakan Çelik’in 7 Haziran sonrası Şanlıurfa’da olmayacak olması beraberinde endişeleri de getiriyor. Mevcut belediye başkanlarının uyum içerisinde çalışmayacakları ve sürtüşecekleri endişesi kamuoyunda hakim.

Bu arada Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin 13 ilçe bazında en fazla hizmeti Siverek İlçesine yaptığı öğrenildi. Diğer ilçe belediye başkanlarının da, düzenlenen toplantılarda Büyükşehir Belediyesinin yeteri derecede hizmet yapamadığından şikâyetçi oldukları dile getiriliyor.

Öte yandan Şanlıurfa’da hiçbir önemli projeye imza atmayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile diğer ilçe belediyelerinin, geride kalan 1 yıllık zaman zarfında yolsuzluk olayına karışmaması da takdir topladı. 

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2015, 10:59
YORUM EKLE
YORUMLAR
Kadir başak
Kadir başak - 9 yıl Önce

Ne bekliyordunuz

HABEŞ AKGÜL
HABEŞ AKGÜL - 9 yıl Önce

En çok siverek diyorsunuz sivereğe ne yapılmış ben siverek ayvanat Mahallesi Muhtar'ı olarak şu ana kadar bir cademizi parke Taşı döşenmiş Urfa'ya ve kara köprüye bizim mahalleye yapılanın yüzbin katı hizmet yapılmış gelin yaptıklarınızı ortaya dürüstçe koyun kime nekadar hizmet yapılmış o zaman nereye ne hizmet yapılmış ortaya çıkar

vatandaş
vatandaş - 9 yıl Önce

normal karşılamak lazım. çünkü geldiklerinde çok masraaf yaptılar. o parayı çıkarsınlar ondan sonra hizmet yapacaklar.

SIRADAKİ HABER

banner195