Title of a News Article

200 TL prime 2000 TL maaş

.

200 TL prime 2000 TL maaş
banner206
Çalışanlar, ikinci emeklilik getirecek sistem ile ekstra avantajlara ve çifte maaşa kavuşacak. TAKVİM hesapladı; 200 lira prim yatıranın, alacağı bireysel emeklilik maaşı yaklaşık 2 bin lirayı bulacak
ÇALIŞANLARA ikinci emeklilik imkanı için süreç başladı. Meclis'e sevk edilen tasarının yasalaşmasıyla, 1 Ocak'tan itibaren 45 yaş altındaki ücretli çalışanlar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılacak. Sistemde kalanlar devlet destekleri sayesinde avantajlar elde ederken; emeklilikte devletin verdiği aylığın yanı sıra ikinci bir maaşa kavuşacak. Bu maaş, çalışırken yatırılan prime göre değişecek. Örneğin; 18 yaşında sisteme giren ve aylık 200 lira prim (yüzde 25 katkı sayesinde 50 lira da devlet ödeme yapıyor) yatıran bir kişi, 56 yaşında emekli olduğunda bin 989 lira maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birikimi 385 bin 658 liraya ulaşmış olacak. 18 yaşında sisteme giren ve aylık 100 lira prim (yüzde 25 katkı sayesinde 25 lira da devlet ödeme yapacak) yatıran kişi ise, 56 yaşında emekli olduğunda 10 yıl boyunca bin 200 lira maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birikimi 95 bin liraya ulaşmış olacak.
 
EN AZ 49 TL YATACAK
 
Sistem hayata geçtiğinde bireysel emeklilik için çalışanın prime esas kazançlarından yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Mevcut maaşlara göre; asgari ücretliler için bu rakam aylık 49 lira olacak. Çalışan isterse tutarın artırılmasını isteyebilecek. Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesindeki tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edecek.
 
3'LÜ DESTEK
 
Devletin sisteme desteği sadece yüzde 25 devlet katkısı ile sınırlı kalmayacak. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin TL ilave devlet katkısı sağlanacak. Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.
 
90 MİLYARLIK TASARRUF
 
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, BES'e otomatik katılımla ilgili tasarıyı TBMM'ye gönderdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu düzenleme ile yaklaşık 6.7 milyon çalışanın otomatik BES kapsamında olacağı tahmin edilmektedir. 10 yıllık dönemde 90 milyar liralık bir tasarruf oluşacak." (takvim)

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2016, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142