Title of a News Article

3. Dünya savaşı kapıda!

3. Dünya savaşı kapıda!
banner206

Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği gizli ve kanlı operasyonlarla "gölge komutan" sıfatını alan Kasım Süleymani, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla Bağdat'da düzenlenen operasyonla öldürüldü.

"MEHDİ ORDUSU AKTİF EDİLDİ"

Süleymani'nin ölümünün ardından son dakika bir açıklama yayımlayan Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr, 2008 yılında bizzat kendisi tarafından lağvedilen "Mehdi Ordusu"nun tekrar aktif ettiğini duyurdu.

Yaptığı açılamada Irak'ı korumaları için kendi emrindeki milislere talimat veren Sadr, "Vatansever Irak direnişinin lideri olarak, tüm mücahitlere, özellikle Mehdi Ordusu'na, ve tüm vatansever ve disiplinli guruplara Irak'ı korumak için hazır olma emri veriyorum" ifadelerini kullandı.

"MEHDİ ORDUSU" KİMDİR?

"Mehdi Ordusu" ABD'nin Irak'ı işgali sırasında direniş gösteren gruplardan biri olarak kayıtlara geçmişti. Ordu, bizzat 2008 yılında yine Sadr'ın emriyle dağıtılmıştı.

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr....

ACİL KODUYLA DUYURDULAR

Washington yönetimi, Irak'ta bulunan tüm Amerikan vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Süleymani'nin ölümü sonrası Rusya'dan da bir açıklama geldi. Moskova yönetiminden yapılan açıklamada, "ABD'nin İran'ın üst düzey askeri komutanını öldürmesi gerginliği artıracak" denildi.

Süleymani ve Hamaney...

ÇİN'DEN AÇIKLAMA

Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang, günlük basın toplantısında gelen Süleymani sorusuna, "Pekin yönetiminin uluslararası ilişkilerde güç kullanımına her zaman karşı çıktı. Başta ABD olmak üzere tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz" yanıtını verdi. Çin’in gelişmeleri çok yakından izlediğini belirten sözcü, "Orta Doğu'da istikrar ve barışın korunması gerektiğini" söyledi.

FRANSA'DAN VATANDAŞLARINA UYARI

Tahran'daki Fransa Büyükelçiliği İran'daki vatandaşlarını, İran ordu komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra meydanlardan uzak durmaya çağırdı.

HOLLANDA VE İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

Hollanda hükümeti vatandaşlarından derhal Bağdat'ı terk etmelerini isterdi. İngiliz Ordusu, Orta Doğu'daki üslerinde güvenliği artırırken, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise, İranlı Komutan Süleymani'nin öldürülmesinden sonra tüm tarafların gerginliği düşürmesini istedi ve "Daha fazla çatışma, hiç kimsenin çıkarına değil" açıklaması yaptı.

"SAVAŞIN FİTİLİ ATEŞLENMİŞTİR"

Süleymani'ye yapılan operasyonu kınayan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, saldırının bölge ve tüm dünyayı savaşa götürecek bir egemenlik ihlali olduğu konusunda uyardı. Parlamentoyu acil toplantıya çağıran Irak lideri, "Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı Irak halkı, devleti ve hükümetine karşı düşmanlıktır. Iraklı ve kardeş ülkelerden (İran) askeri liderlerin Irak topraklarında tasfiye edilmesi, ülkemizin egemenliğine yönelik ihlaldir, vatanın onuruna saldırıdır. Ayrıca bu saldırı Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilini ateşlemiştir. Saldırı, ABD askerlerinin Irak'taki varlığına yönelik şartlara da aykırıdır" ifadelerini kullandı.

ALMANYA'DAN AÇIKLAMA

"İranlı generalin öldürülmesi İran'ın bir dizi provokasyonuna ABD'nin verdiği bir reaksiyon" diyen Alman Hükümet Sözcüsü, "Krize diplomatik bir çözüm bulunduğunu görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı

DİNİ LİDERDEN AÇIKLAMA

Iraklı Şii din adamı Ayetullah Sistani ise, ABD'nin operasyonunu "ahlaksız saldırı" olarak niteleyerek kınadı. Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de Kasım Süleymani'nin öldürülmesini kınadı

ÜÇ GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Süleymani'nin "cennete gittiğini, suçluları çok sert bir intikamın beklediğini" söyledi: "Süleymani'nin öldürülmesi, ülkede İsrail ve ABD karşıtı direniş motivasyonunu iki katına çıkaracaktır. Süleymani'nin artık olmaması çok acı ama mücadelemiz zafer kazanana kadar devam edecek. Suçluların hayatı acı bir hâl alacak. Şehitlik, bunca yıllık bitmek bilmeyen çabalarının bir ödülü oldu. Ancak dün geceki olayda aptal ellerini onun ve diğer şehitlerin kanına bulayan suçluları çok sert bir intikam bekliyor."

Hamaney ayrıca ülkede üç günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

"III. DÜNYA SAVAŞI"

Dünyanın gündemi bir anda İran olurken, sosyal medyada ise "3. Dünya Savaşı mı başlıyor" soruları gündeme geldi. "World War 3" hashtagi altında yaklaşık 1 milyon 650 bin tweet atılırken, "Dünya Savaşı" hashtagi altında da 3 binin üzerinde tweet atıldı.

SAVAŞ UÇAKLARI HAREKETE GEÇTİ

İran devlet televizyonunun aktardığına göre, Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin öldürülmesinin intikamını alma sözü veren İran, sınır boyunca F-14 savaş uçakları konuşlandırdı. Savaş uçaklarının devriye ve manevra yaptığı, alarmda olduklarını belirtti. Haber7

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2020, 18:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195