Title of a News Article

9'uncu buruk bayram..

 9'uncu buruk bayram..
banner206

SURİYE'de 4 yılı aşkın süredir devam eden iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve 278 bin 200'ü Türkiye'nin 10 ilinde AFAD'ın açtığı 25 barınma merkezinde yaşayan 1 milyon 800 bin sığınmacı, beşinci Ramazan Bayramı'na vatanlarından uzakta olmanın burukluğu ile girdi.

Suriye'de iç karışıklığın başladığı Nisan 2011'den bu yana 220 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 4 milyonu aşkın kişi ise ülkesini terk etmek zorunda kalarak mülteci durumuna düştü. En fazla sığınmacının barındığı ülke konumundaki Türkiye'ye, iç karışıklığın başladığı 2011'den bu yana toplam 1 milyon 800 bin Suriye vatandaşı göç etti.

 

ÜLKELERİNDEN UZAKTA 9'UNCU BAYRAM

Türkiye'nin kapılarını açtığı sığınmacıların 278 bin 200'ü Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yaptırılan 25 barınma merkezinde, diğerleri ise yurdun birçok kentinde kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşayan 1 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacı, ülkelerinden uzakta bayram sabahına buruk uyandı. İç karışıklığın başladığı 4 yılı aşkın süreden bu yana ülkelerinden ayrı olmanın hüznüyle Türkiye'de 4 Ramazan, 4 de Kurban Bayramı geçiren Suriyeli sığınmacılar, şimdi dokuzuncu bayramları olan Ramazan Bayramı'nı da vatan hasretiyle geçirmeye başladı.

 

KARIŞIKLIĞIN BİTMESİ İÇİN DUA ETTİLER

Şu ana kadar harcanan toplam 5 milyar 600 milyon dolarla Suriyelilere en fazla insani yardım yapan ülke konumunda olan Türkiye'deki çadır ve konteyner kentlerde yaşayan sığınmacılar, bayramın ilk gününün sabahında Bayram Namazı için birlikte saf tuttu.

Kılınan Bayram Namazı'nın ardından semaya el açan Suriyeliler, ülkelerindeki karışıklığın sona ermesi için dua etti. Bazı sığınmacıların çatışmalarda hayatını kaybeden yakınları için gözyaşı döktüğü barınma merkezlerinde yaşayan Suriyeliler, daha sonra birbirleriyle bayramlaşarak ülkelerindeki çatışmaların sona ermesi dileğinde bulundu.

Kahramanmaraş'ta 17 bin 626 Suriyeli sığınmacının barındığı çadır kentte ailesiyle yaşayan Ahmet El Hatim, ülkesindeki iç karışıklıktan 2 yıl önce kaçtığı ülkesine bir daha gidemediğini ve vatanına kavuşmanın özlemini yaşadığını söyledi. Yaklaşık 2 yıldan beri Türkiye'de barındığını kaydeden Ammar Gyaner ise kendilerine kucak açan Türkiye'ye minnet duyduğunu ifade etti.

 

Günde ortalama 42, toplamda ise 55 bin 783 Suriyeli bebeğin dünyaya gözünü açtığı Türkiye'deki 25 barınma merkezinde yaşayan ve çoğu hiç görmedikleri ülkelerinden uzakta olan çocuklar ise bayramı kendilerine hediye edilen çeşitli oyuncaklarla oynayarak geçirmeye başladı.

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2015, 12:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195