Title of a News Article

AFAD üniversiteleri uyardı

AFAD üniversiteleri uyardı
banner206

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı meydana gelen depremin büyüklük ve şiddeti gibi temel veriler kamuoyuna duyurmakta kanunen yetkili tek kurumun AFAD olduğunu belirterek bazı üniversitelerin bu kanuna uymadığını açıkladı.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Aydın İl Müdürü Recep Coşkun " Teşkilatın ve görevleri hakkındaki 5902 sayılı kanunun Deprem Dairesi Başkanlığı'nı düzenleyen 12'inci maddesinde 27 Şubat 2014 tarihinde yapılan değişikliğe göre, 6525 sayılı kanunla ülke genelinde deprem verilerinin paylaşımı ve bilgilendirme konusunda tek yetkili kurum olarak AFAD'a görev verilmiştir. Bu değişiklikle 'Deprem gözlemi yapan üniversiteler, yerel yönetimler ve tüm kurum ve kuruluşlar deprem gözlem verilerini eş zamanlı olarak AFAD'a aktarır ve meydana gelen depremin büyüklük ve şiddeti gibi temel veriler kamuoyuna resmi olarak sadece AFAD tarafından duyurulur' hükmü getirilmiştir"dedi.

 

GERÇEKDIŞI DEPREM DUYURULARI HALKI BOŞ YERE TEDİRGİN ETMEKTEDİR

İl Müdürü Recep Coşkun, kanunun bu hükmüne göre, meydana gelen depremle ilgili temel verileri resmi olarak açıklama yetkisi sadece başkanlıklarında bulunmasına rağmen, bazı üniversitelerin deprem bilgilerini kamuoyuna duyurduklarını belirterek; "Özellikle, 30 Mayıs 2015 tarihinde saat 14:33'te 5.6 büyüklüğünde gerçek dışı bir depremin Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde meydana geldiğine dair yazılı ve görsel medyada genişçe yer alan duyuru, kamuoyunda yanlış bir izlenime sebep olmuştur. Bu durum aynı zamanda konunun yasal tek yetkilisi olan başkanlığımız ve taşra teşkilatlarımızda en üst yetkiliden başlamak üzere bölgedeki yerel idarelerde ve halk arasında gereksiz bir tedirginlik hali ve iletişim trafiğine neden olmuştur. Deprem gibi hayati öneme sahip bu konu, toplumun doğru bilgilendirilmesi, ilgili kurum ve kuruluşların doğru yönlendirilmesi, ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından özel hassasiyet ve yasal sorumluluk gerektirmektedir. Dolayısıyla, Kanunda belirtildiği gibi ülkemizde deprem gözlemi yapan tüm ünitelerin deprem verilerini eşzamanlı olarak AFAD Başkanlığına aktarması, ülke kaynaklarının etkin kullanılması amacıyla deprem istasyonu kurulması çalışmalarında Başkanlığımızla koordine içinde olunması ve meydana gelebilecek bir deprem sonrasında resmi olarak sadece AFAD Başkanlığının bilgilerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyoruz" diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2015, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195